Bosna Hersek'te Dünya Kupası coşkusu!...

Dünya Kupası elemelerinde Litvanya'yı 1-0 yenen Bosna Hersek, grubunu lider tamamladı ve tarihinde ilk defa Dünya Kupası'na gitmeye hak kazandı.

Bosna Hersek'te Dünya Kupası coşkusu!...

Dünya Kupası elemelerinde G Grubu son maçında Litvanya'yı 1-0 yenen Bosna Hersek, 25 puana yükselerek grubunu lider tamamladı ve tarihinde ilk defa Dünya Kupası'na gitmeye hak kazandı. Boşnaklara Litvanya karşısında galibiyeti getiren golü 68. dakikada Ibisevic kaydetti.

TÜRKLER VE BOŞNAKLAR SOKAKLARDA!

Bosna Hersek Milli Futbol Takımı'nın, 2014 Dünya kupası elemeleri kapsamında oynadığı son maçında Litvanya'yı yenerek, tarihinde ilk defa Dünya Kupası'na katılmasını Boşnaklar, kendi ülkelerinin yanı sıra Türk bayrakları da açarak kutladı.

Bosna Hersek'in Litvanya ile oynadığı maçta 1-0 galip gelmesi, Boşnaklar'a çifte bayram yaşattı.

Günler öncesi başta Bosna Hersek olmak üzere dünyanın değişik yerlerinden Litvanya'ya adeta ''çıkartma'' yapan Boşnaklar, maçın oynanacağı güne sabah Kaunas'ta kiralanan bir spor salonunda Bayram Namazı kılarak başladı. Bayram namazında takımları için dua eden Boşnaklar, daha sonra maçın başlamasına saatler kala Kaunas kentindeki Dariaus ir Gireno Stadyumu'nda yerlerini aldı. Deplasmanda oynamasına rağmen Bosna Hersek taraftar bakımından da Litvanya'dan sayıca üstün olduğu görüldü.

Karşılaşma başlamadan önce Bosna Hersek'in savaştan sonra AB'li yetkililerce hazırlanan ''sözsüz milli marşı'' çaldığı sırada Boşnak taraftarlar, savaş döneminde ülkenin milli marşı olarak kullanılan ''Jedna si Jedina'' (Sen Birtanesin) milli marşını hep birlikte okuması dikkati çekti.

İlk yarısı golsüz sona eren maçın ikinci yarısında daha etkili bir oyun ortaya koyan Bosna Hersek'in, 68. dakikada Vedad İbişeviç'in attığı golle öne geçmesi, stadyumun yanı sıra başkent Saraybosna'da da büyük sevince yol açtı.

Stadyumda, maçın bitmesine birkaç dakika kala Bosnalı taraftarların sahaya inmemeleri için uyarı yapıldı. Taraftarlar uyarının ardından önce uyarıyı, daha sonra Bosna Hersek'in bu akşamki rakibi Litvanya'yı alkışladı.

Bosna Hersek'in, maçı 1:0 skorla kapatarak tarihinde ilk defa Dünya Kupası'na katılmaya hak kazanmasının ardından futbolcular sevinç gözyaşı döktü. Özellikle Bosna Hersek Milli Takımı'nın yıldız futbolcuları Edin Ceko ile Miralem Pyaniç'in birbirine sarılarak ağladığı görüldü.

Bosna Hersek Milli Takımı'nın kaptanı Emir Spahiç, maçın ardından  yaptığı açıklamada, ''Bu bizim kaderimizdi. Böyle yazılmıştı ve böyle olmak zorundaydı'' dedi.

Maçın bitiminin ardından soyunma odalarına giden futbolcu ve teknik heyet, daha sonra uçakla Saraybosna'ya gitmek üzere Litvanya'dan hareket etti. Teknin heyetin maçla ilgili değerlendirmeleri Saraybosna'da yapacağı bildirildi.

-Türk bayrakları açıldı-

Saraybosna'da yaşayan taraftarlar ise maçı kentin merkezindeki BBI alışveriş merkezi önünde açık alanda izledi. Maçın bitiminin ardından adeta hayatın durduğu Saraybosna'da sevinç kutlaması yapan Boşnaklar'ın, savaş döneminde kullanılan ülkenin ''zambaklı'' bayrağının yanı sıra Türk bayrağı açtıkları da görüldü. Sevinç kutlamalarına katılan Boşnaklar'ın ellerinde bayralarla yürüdükleri sırada tekbir getirdikleri de görüldü.

Türkiye'nin Hollanda karşısında aldığı mağlubiyetten dolayı üzgün olduklarını belirten Boşnaklar, ülkelerinin Brezilya'da kendilerine her zaman yardım eden ve destekte bulunan Türkiye'yi de bir bakıma temsil edeceğini kaydettiler.

Başkent Saraybosna ve ülkenin diğer kentlerinde yaşayan Bosna Hersek'li vatandaşların sevinç kutlamaları devam ediyor.

Öte yandan, Bosna Hersek Milli Takımı'nın önümüzdeki saatlerde Saraybosna'ya varacağı ve kendilerini bekleyen taraftarlarla bir araya geleceği öğrenildi.

Bu arada, 1992-1995 yılları arasında kanlı bir savaş yaşayan Bosna Hersek'te başta Saraybosna olmak üzere diğer kentlerde caddelere dökülen halkın, savaştan sonra ilk kez böylesi coşkulu bir sevinç yaşadığı kaydedildi.

TÜRKİYE İNTERNET SİTESİ



Konular Spor Haberleri