Boya mevsimi başladı

Boya mevsimi başladı

Boya mevsimi başladı

Renk oyunlarıyla farklı mekanlar yaratmak için beklemenize gerek yok. ışte boyalar ve boya yapmanın ipuçları hakkında her şey..
       
Mekanınızı değiştirmenin en çarpıcı yolu boya yapmaktan geçer. Boyalarla bir mekanı olduğundan daha büyük ve daha aydınlık gösterebilirsiniz.
      
Ayrıca seçeceğiniz renk de ortamda farklı bir atmosfer yaratmanızda etkili olacaktır. Renklerin özelliklerinden dolayı farklı etkileri vardır. Örneğin, yeşil dinlendiricidir.
      
Mavi düzenli ve rahatlatıcı, sarı tonları canlılık ve olumlu bir ortam yaratır. Kırmızı ve turuncu tonları ortama enerji ve hareketlilik katar. Beyaz ışığı yansıtır, ortama ferahlık kazandırır.
      
Parlak ve enerji verici de olabilir. Soğuk bir hava yaratabileceği gibi sıcak ortamlar da sağlayabilir. Beyazın tonları ile oynayarak istediğiniz havayı yakalayabilirsiniz. Doğal ışık, seçeceğiniz beyazın tonunu etkiler. Kuzeye bakan bir odada krem tonlu, güneşli bir odada gri tonlu beyaz kullanabilirsiniz.
      
Canlı renklerle evinizin yaşam enerjisini artırabilirsiniz. Özellikle turuncu ve tonları enerjik bir ortam yakalamanız için ideal renklerdir.
      
Yaşam alanlarınızda bir çok rengi bir arada kullanabilirsiniz. Duvarınızı ikiye bölerek bu alanlarda farklı renkleri deneyin. Dinginliğin rengi mavi özellikle oturma odaları için uygun. Huzurlu bir ortam yaratmak istiyorsanız bu rengi kullanabilirsiniz.
      
Beyazın modası hiç bir zaman geçmez. Bu renkle mekanınınzı hem olduğundan daha büyük hem de aydınlık gösterebilirsiniz. Yatak odanızda huzur veren renkleri tercih edebilirsiniz.
      
Beyaz ve mavinin tonları sakin bir ortam yakalamanız için ideal. Doğanın renklerini evinize taşımaak istiyorsanız tercihinizi yeşilden yana kullanabilirsiniz. Farklı tonlarıyla yeşil doğayla kucaklaşmanızı sağlayacaktır. Enerjik bir yapınız varsa canlı renklerle onu daha da artırmanız mümkün.
      
Bunlara dikkat

* Akrilik boya 30 dakikada kurur. 6 saat sonrasında tekrar boyanabilir.
* İç cephe boyalarını dış cephelere uygulamayın. Çok pürüzlü yüzeye direkt boya uygulayıp pürüzleri kapatmayı beklemeyin.
* Çok fazla kirlenmeye eğilimli yerlerde grenli ürünleri kullanmayın.

Sıcak ve soğuk renklerin kullanım alanları farklılık gösterir. Sıcak renkler alanı daraltırken, soğuk renkler genişlik hissi verir.
      
Salonlar sıkça vakit geçirilen alanlar olduğundan, aydınlık, gözü yormayan, dekorasyona uyumlu ve doğal renklerle boyanmalıdır. Yatak odasında genişlik hissi veren ve dinlendirici renkler bir araya getirilmelidir.
      
Bebek odaları genelde pastel tonlarda boyanır. Çocuklar büyümeye başladıkça odalardaki renk miktarı artar. Onların sağlıklı uyumaları için turuncu, yeşil ve mor gibi ara renkleri kullanabilirsiniz. Mutfaklar için açık tonlar, sarı, bej ve turuncu renkler tercih edilmeli. Banyolarda ise genellikle beyaz duvarlar dingin bir ortam yaratır.
      
Şimdi boya zamanı

Boya yaparken bazı konulara dikkat etmeniz gerekiyor. Birleşim yerleri ve kenarları parmak rulo ya da fırça ile boyadıktan sonra büyük rulo ile geniş yüzeyleri boyayabilirsiniz.
      
Eğer kenarlarda kestirme fırça kullandıysanız oluşan izleri geniş rulo ile hafifçe tarayarak yok edebilirsiniz. Uygulamalarınızı aynı yönde yapmaya da dikkat etmelisiniz.
      
Boya miktarı hesaplarken

Bir oda için harcamanız gereken boya miktarını bulmak için; duvarın genişliğini ve yüksekliğini ölçüp, duvarın alanını bulmanız gerekiyor.
      
Kullanacağınız boyanın üzerinde 1 m2 için tüketim miktarı yazılıdır. Alan hesabınızdan ve etiket bilgisinden yararlanarak ne kadar boyaya ihtiyacınız olduğunu hesaplayabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken nokta etiket üzerindeki değerlerin yüzeyin gözenek ve dokusuna göre değişebileceğidir.
      
Bir odada kaç farklı renk kullanılabilir?

Boya yaparken kaç rengi bir arada kullanabilirim diye düşündüğünüz olmuştur. Aslında bunun kuralı yok. Ancak klasik tasarım anlayışı yüzde 60 ana renginiz, yüzde 30 karşıt renginiz, yüzde 10 da vurgulamak istediğiniz renk olmak üzere 60/30/10 oranını kullanın der.
      
Alışılmışın dışına çıkmak istemiyorsanız bu yöntem işe yarayabilir. Ancak odanızın tümünü tek renge boyamak ya da 10 farklı renk kullanmak isterseniz, ilk başta evde yaşayan herkesin fikrini alın deriz. Onlardan sizi şaşırtacak fikirler gelebilir.
      
Daha sonra seçtiğiniz renk örneklerini mobilyalarınızın yanına koyarak aralarındaki uyuma bakın. Böylece daha kolay karar verebileceksiniz.
      
Bu işin de hilesi var

Duvarlarınız pürüzlüyse, mümkün olan en mat son kat boyayı kullanın. Son kat boya mat olursa bu tümseklerin göze batmasına engel olacaktır. Küçük bir odanın tavanını beyaza, duvarlarını bir başka renge boyarsanız, duvarlar yakında, tavan ise daha yüksekte görüneceğinden, kendinizi bir huninin içindeymiş gibi hissedersiniz.
      
Ancak tavanı da aynı renge boyarsanız bu etkiyi hissetmezsiniz. Ahşap dolaplarınızın renginden sıkıldıysanız onları boyayabilirsiniz. Ancak ilk önce dolabınızı iyice zımparalayın, son kat boyanın iyi oturması için de özel bir astar boyayla boyayın. Kalorifer peteklerinin öne çıkmasını istemiyorsanız onları duvarınızla aynı renge boyayın.
      
Salonlar sıkça vakit geçirilen mekanlar olduğundan aydınlık, gözü yormayan doğal renklerde boyanmalıdır. Yatak odasında genişlik hissi veren dinlendirici renkleri kullanmanızda fayda var.
      
Mekanınızda renk seçimi yaparken mobilyalarınız ve aksesuarlarınızla belli bir uyum sağlaması gerektiğini unutmamanızda fayda var. Renk ile mobilyaların uyumu mekanınızda bir bütünlük yakalamanızı sağlar.
      
Yaşam alanınızda kullanacağınız renk sizin kişiliğinizi de ortaya koyaacaktır. Duvarlardaki renkle kullandığınız aksesuarları zıt renklerde seçerek farklı bir ortam sağlayabilirsiniz.
      
Küçük bir odanın duvarlarını beyaza boyarsanız alanı olduğundan daha geniş gösterebilirsiniz. Sarı tonları mekanınızda canlılık ve olumlu bir ortam yaratmanızı sağlar. Güneşin rengi sarı ile ferahlık hissini de yakalayabilirsiniz. Dinlendirici bir renk olan yeşil ile beyazın tonlarını birleştirerek hoş bir atmosfer yaratmanız mümkün.
      
Kısa kısa...

Boya uygulanmadan önce nelere dikkat edilmelidir? Uygulama yapılacak yüzey iyice temizlenmeli, gerekli tamiratlar yapılmalı, tozdan arındırılmalı, boya kullanılmadan önce karıştırılmalı ve gerekli oranda inceltilmelidir.

Artan boyalar nasıl saklanmalıdır? Artan boyanın cinsine göre; (kabın içindeki boyanın havayla temasını kesecek şekilde) su bazlı ise su, solvent bazlı ise solvent eklenerek uzun süre saklanabilir.

Boya kaç kat uygulanmalıdır? Bir önceki boyanın rengine ve yüzeyin durumuna bağlı olmakla beraber, genelde 2-3 kat yeterli olmaktadır.

Boya yaparken dikkat edilmesi gerekenler
* Uygulamada en önemli kural hep aynı markaya ait ürünler kullanmaktır.
* Seçimine karar verilen malzemenin uygulama talimatlarına uyun.
* Hiçbir boyayı, kirli ve nemli yüzeylere uygulanmayın. Uygulamadan önce mimari hataları giderin.
* Badana yapmaya başlamadan önce, boyaları iyice karıştırın.
* Badana işlemini çok sıcak ve çok soğuk ortamlarda yapmayın.
* Boyama işlemini ince katlar halinde yapın.
* Boyaya toz veya sıvı katkı yapmayın. Ambalaj üzerinde belirtilen inceltme oranından daha fazla da inceltmeyin.
* İyi yapışma sağlamak için parlak yüzeyleri mutlaka matlaştırın.
* Artan boyayı tekrar kullanabilmek için boyaya yüzeyini örtecek kadar kendi incelticisinden ekleyin ve karıştırmadan ağzını kapatarak serin bir yerde saklayın.

Boya sözlüğü

Akrilik: Yüksek performanslı akrilik esaslı boya veya su-bazlı boyalarda kullanılan sentetik polimerdir. Boyanın bağlayıcısı gibi, akrilik reçineler, kaplamanın kimyasallara dayanmasına ve ışık haslığı nedeniyle renginin kalıcı olmasına olanak sağlar.

Badana: Esas olarak, kireç ile suyun karıştırılması ile elde edilir. ıç cephe dekorasyonu için kullanılır. Yıkamaya karşı dayanıklı değildir.

Bağlayıcı: Bağlayıcı, pigment parçalarını, düzgün boya filmi oluşturmak üzere bağlar ve aynı zamanda boyanın yüzeye yapışmasını sağlar.

Beyazlama: Güneş ışığına maruz kalma sonucu oluşan renk kaybı.

Dayanıklılık: Boyanın maruz kaldığı yıpratıcı çevre etkilerine,özellikle kötü hava şartları,karşı dayanma derecesi.

İnceltici: ınceltici ve bağlayıcı beraber, boyanın nakil vasıtasını oluştururlar. Su, akrilik esaslı boya boyalarda kullanılan, boya kurudukça buharlaşan, düzgün boya uygulamasına olanak sağlayan incelticilerdir. Yağlı boyaların incelticileri ise turpentin veya alkoldür.

Örtücülük: Boyanın, yüzeyi veya önceden uygulanan boyayı ve yüzeydeki lekeleri kapatma veya örtme kabiliyeti. Boyanın pigmenti ile örtücülük sağlanır. Renk Dayanımı: Boyanın orijinal rengini koruma ve solmaya karşı dayanma yeteneğidir.

Solma: Işık veya sıcaklığa maruz kalan boyanın renginin açılması.

Soyulma: Boyanın şeritler veya yapraklar halinde yüzeyden ayrılması.

Sıcak ve soğuk renklerin kullanım alanları farklılık gösterir. Sıcak renkler alanı daraltırken, soğuk renkler genişlik hissi verir. Doğal enerji kaynağı yeşil güven, huzur ve sakinlik de verir.
      
Salonun rengi ortamdaa mevcut doğal renklere göre seçilmelidir. Koyu ve açıık gölgeli renkler arasında sert kontrastlara yer verilmemelidir. Kontrast renkler dikkat çeker.
      
Özellikle modern mobilya ve aksesuarlarla tasarlanan evlerde ağırlık olarak açık renkler tercih edilir. Doğal renklerin yarattığı monotonluğu kırmanın bir yolu da mobilya ve aksesuarlarda daha canlı renkler kullanmaktır.

Konular Dekorasyon