BÜYÜK SARSINTI!

Sabancı tarihindeki en büyük kopuş başladı. Şevket Sabancı, çocukları Ali Sabancı ve Emine Kamışlı ile TÜSİAD eski Başkanı Ömer Sabancı, Holding ve Akbank'taki hisselerini satıyor.

BÜYÜK SARSINTI!

Tarihindeki en büyük kopuş!

Sabancı tarihindeki en büyük kopuş başladı. Şevket Sabancı, çocukları Ali Sabancı ve Emine Kamışlı ile TÜSİAD eski Başkanı Ömer Sabancı, Holding ve Akbank'taki hisselerini satıyor.

Toplam 68 şirket ve 55 bin çalışanıyla Türkiye'nin iki büyük sanayi topluluğundan biri olan Sabancı Grubu'nda tarihinin en büyük ayrılığı için start verildi. 2000 yılında toplulukla yollarını ayırıp Pegasus Havayolları'nın da sahibi olan Esas Holding'i kuran Şevket Sabancı, çocukları Ali Sabancı, Emine Kamışlı ve eşi Zerin Sabancı'nın da aralarında bulunduğu bir grup hissedar, Sabancı Holding ve Akbank'taki ortaklık paylarını satış masasına koydu.

1.2 MİLYAR $'LIK HİSSE
Karar, Merkezi Kayıt Kuruluşu'na yapılan bildirimle ortaya çıkarken, satışa konu olan hisseler Akbank'ın yüzde 8.37, Sabancı Holding'in ise yüzde 15.83'üne denk geliyor. Satılacak Akbank hisselerinin değeri dünkü kapanış itibariyle 707.4 milyon doları bulurken, Sabancı Holding paylarının tutarı ise 551.9 milyon dolar ediyor. Böylece satış masasındaki hisselerin toplam değeri 1 milyar 259 milyon dolara ulaşıyor. Satış yapan ortaklar arasında 1998 yılında vefat eden Hacı Sabancı'nın oğlu TÜSİAD eski Başkanı Ömer Sabancı ile kızı Demet Sabancı Çetindoğan ve eşi Özcan Sabancı da bulunuyor. Ayrıca Holding'in kurucu ortakları arasında yer alan Kazım Köseoğlu ile Can Köseoğlu da hisselerini satış için kaydettiren diğer ortaklar arasında. Kayıt yaptırılan hisselerin satışının gerçekleştirilmesiyle Sabancı Holding'in kurucusu Hacı Ömer Sabancı'nın 5 oğlu arasında paylaştırdığı topluluğun yönetiminde Şevket ve Hacı Sabancı aileleri yönetimden tamamen çekilmiş olacak. Sabancı Topluluğu'nun amiral gemileri olan Akbank ve Sabancı Holding'de Sakıp, Erol ve Özdemir Sabancı ailelerinin hissesi kalacak.

HOLDİNG'İN YÜZDE 15.3'Ü
AİLE üyelerinin Holding'den ayrılmasıyla Sabancı Holding ve Akbank'ın ortaklık yapılarında da önemli değişiklikler meydana gelecek. Halen 8.4 milyar dolarla Türkiye'nin piyasa değeri en yüksek bankası konumunda bulunan Akbank'ta, Sabancı ailesisinin üyelerinin yüzde 14.61 olan doğrudan ortaklık payı yüzde 7.46'ya inecek. 3.48 milyar dolarlık Sabancı Holding'deki Sabancı ailesi payı ise 61.31'den ise yüzde 45.48'e gerileyecek.

Yola Esas'la devam edecekler
Sabancı Holding ve Akbank'taki hisselerini satmak için İMKB'ye bildirimde bulunan Ali Sabancı ve Emine Kamışlı 2000 yılında Holding'deki görevlerini bırakarak kendi başlarına iş hayatına atıldı. Babaları Şevket Sabancı'yı da yanlarına alarak Esas Holding'i kuran iki kardeş kısa zamanda büyük bir başarıya ulaşarak Sabancı Ailesi'nin ikinci büyük şirketini oluşturdu. Halen çatısı altında Pegasus Havayolları, Medline, Peyman, Çoban Yoğurt, Electro World gibi şirketlerini barındıran Esas Holding, son dönemde Türkiye'nin en hızlı büyüyen toplulukları arasına girdi. 2 bin kişiye istihdam sağlayan şirket 13 iştirakiyle faaliyet gösteriyor.

Belma Toprak /Star