Çalışanlar dikkat

Çalışanlar dikkat

Çalışanlar dikkat

Eğer uzun süre hareketsiz oturuyorsanız ani hareket edince bir pıhtı oluşması söz konusu ise bu kalbe gidebilir ve önemli bir damarın tıkanmasına sebep olabilir.

Ani ölümlerin en sık sebeplerinden biri de, bacak toplardamarında oluşan pıhtının aniden hareket ederek kalbe ulaşması ve  akciğer atardamarını tıkaması olarak tanımlanan pulmoner embolidir. Daha önce hiçbir hastalık anamnezi vermeyen sağlıklı genç insanlarda da oluşabilir.

Sağlıklı insanlarda bacak damarlarının tıkanmasına en sık sebep olarak hareketsizliği gösterebiliriz.  Uzun süreli yolculuklarda hareketsizlik nedeniyle pulmoner emboli görülme olasılığı artar. Bunu engellemenin en etkili yolu varis çorabı giymek ve bol su içmektir. Varis çorabı, bacak kaslarına, cuff dediğimiz bölgedeki kaslara kompresyon (baskı) uyguladığı için pompa görevi görecek ve dizaltında kan göllenmesine engel olacaktır. Bu yüzden iki saatten fazla oturarak yapılan yaolculuklarda yolcuların varis çorabı giymesi gerekmektedir.

Ayrıca;
- Bol su içmek
- Yağ içeriği düşük, lifli gıdalar ile zenginleştirilmiş bir diyet uygulanması
- Düzenli olarak fizik egzersiz yapılması
- Uzun süre oturmanız gerektiğinde belirli periyodlarla ayağa kalkılması ve bacakların hareket ettirilmesi bizi bu sinsi ve tehlikeli hastalıktan koruyacaktır.