'Çekirdekten' gelen güzellik!

Özellikle konu güzellik olunca, hangi meyvenin çekirdeği kendisinden bile daha önemli?..

'Çekirdekten' gelen güzellik!
Akşam Gazetesi'nden Prof. Dr. Reha Yavuzer'in yazısı...

Sağlıklı beslenme ve meyve tüketimi güzelliğimiz için şart. Bunu hepimiz biliyoruz. Peki ama hangi meyvenin çekirdeği kendisinden bile daha önemli özellikle konu güzellik olunca?

Nar çekirdeği özü

Kış aylarını hatırlatan nar, yemesi güç olsa da sulu ve keyifli tadı ile pek çoğumuzun gözdesidir. Narın içerisindeki küçük çekirdekleri ise güzelliğiniz için tahmin edeceğinizden çok daha önemli.

Ellajenik asit nar çekirdeğinin ana içeriklerinden birisidir. Antioksidan özellikleri ön planda olan ellajenik asit, deri kanserini önleyici, UV hasarını azaltıcı ve kırışıklıklar için de önleyici etkiye sahiptir. Aynı zamanda deri renginin açılmasına ve lekelerin azalmasına yardımcıdır. Punisik asit bir omega 5 yağ asididir ve deri hasarlarının onarımında enflamasyonu azaltarak kritik rol alır. Nar çekirdeğinde bulunan punisik asit derinin nemlenmesine ve nem kaybının azalmasına yardımcıdır. Nar çekirdeği içerisinde %70 oranında bulunan punisik asit dışında palmitik asit, stearik asit oleik ve linoleik asit de bulunur. Tüm bu içerikleri ile nar çekirdeği kırmızı şaraptan daha yoğun bir antioksidan özelliğe sahiptir. Nar çekirdeği yağı bu nedenle deride derinlemesine emilerek nemlenmeyi sağlar ve hücre yenilenmesini arttırır. Nar çekirdeğinin içeriği, deri hücrelerinde artış olmasınave derinizin daha canlı ve genç gözükmesine giden yolda yardımcınızdır. Antimikrobial ve kuvvetli antienflamatuar etkisi ile de kimi deri rahatsızlıklarında sakinleştirici etkiye sahiptirler. Nar çekirdeğinin bir enterasan özelliği de içerisindeki proestrojen dir. Hem kadında hem erkekte hormonal dengenin sağlanmasını sağlar ve deri yüzeyinin düzgünlüğünden sorumludur.

Üzüm çekirdeği özü

Şarap yapımı sırasında ortaya çıkan üzüm çekirdekleri hayvancılıkta yem olarak kullanılır. Aslında üzüm çekirdeği hayvan yemi olarak kullanılamayacak kadar güzellik için değerli bir hammadde.

Omega 6 yağ asidinden zengin olan üzüm çekirdeği derinin nemlenmesini sağlar.

Vitamin E için önemli bir kaynak olan üzüm çekirdeği, bu açıdan zeytin yağından bile daha değerlidir. Yoğun E vitamini içeriği ile serbest radikallerle mücadelede rol alan üzüm çekirdeği kanser, kalp rahatsızlıkları ve kronik rahatsızlıkların önlenmesinde ve bağışıklık sisteminin desteklenmesinde rol oynar.

Karpuz çekirdeği özü

Batı Afrika da çok yaygın kullanılan karpuz çekirdeği özü yüksek miktarda doymamış yağ asidi içerir. Afr,ika da Ootanga yağı veya Kalahari yağı olarak bilinen karpuz çekirdeği özü zengin içeriği ile deri iyileşmesi için kullanılmaktadır. Linoleik (%63) ve oleik (%15) asit içeren karpuz çekirdeği palmitik ve stearik asit de içerir. Bu iki asit hem kırışıklıkların önlenmesinde hem de erken yaşlanmanın önüne geçilmesinde rol oynar. Antiaging nitelikleri yüksektir.

Yoğun vitamin içeriğine sahip olan karpuz çekirdeği özütü Vitamin A, B ve E açısından zengindir. Magnezyum, manganez, demir, bakır, potasyum ve fosfor minerallerini de bünyesinde barındırır. Vitamin ve mineral içeriği ile karpuz çekirdeği yaşlanma karşıtı kıymetli bir yağdır.

Prof. Dr. Reha Yavuzer / Akşam Gazetesi
Konular Kadın / Bakım