Cezaevinde ‘tek tip’ kıyafet uygulaması yönetmeliğe takıldı!

Cezaevlerinde tek tip kıyafet için KHK’da öngörülen süre 26 Ocak’ta sona ermesine rağmen halen ilgili yönetmelik çıkartılamadı dolayısıyla uygulama da başlatılmadı. Gecikmede, uygulama sırasında yaşanması muhtemel sıkıntıların etkili olduğu belirtiliyor.

Cezaevinde ‘tek tip’ kıyafet uygulaması yönetmeliğe takıldı!
Habertürk'ten Fevzi Çakır'ın haberine göre cezaevlerinde tek tip kıyafet uygulaması yönetmeliğe takıldı. Düzenlemenin yasal dayanağı olan 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’de (KHK) uygulama yönetmeliğinin bir ay içerisinde yayımlanacağı hüküm altına alınmıştı. Süre 26 Ocak’ta dolmasına rağmen yönetmelik halen çıkarılamadı. Bu nedenle cezaevlerinde tek tip uygulaması başlamadı.

OHAL kapsamında yayımlanan 696 sayılı KHK ile Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlar nedeniyle cezaevinde bulunanların, duruşmaya sevk için cezaevi dışına çıkartılmaları durumunda tek tip kıyafet giymeleri düzenlendi. Darbe suçlularının badem kurusu; diğer terör suçlularının gri renginde göğüs ve pantolon bölümü bitişik tulum giyeceği hüküm altına alındı. Kadın tutuklu ve hükümlülerin giysileri ile yasa hükmünün uygulanmasına ilişkin diğer hususların ise 1 ay içinde çıkartılacak yönetmelikle düzenleneceği ifade edildi. Çocuklar ile hamileler, bu uygulamanın dışında tutuldu.

YÖNETMELIĞI BEKLİYOR

KHK’da öngörülen süre 26 Ocak’ta sona ermesine rağmen halen yönetmelik çıkartılamadı. Bu nedenle tek tip kıyafet uygulaması başlatılmadı. Erkek mahkûmların giyeceği tek tip kıyafetler cezaevlerine gönderilirken, kadın mahkûmların giysileri ise yönetmeliğin çıkmaması nedeniyle henüz dikilemedi. KHK’da, kadın mahkûmların nasıl bir kıyafet giyeceğinin yönetmelikle belirleneceği ifade edildi.

Edinilen bilgiye göre, yönetmeliğin gecikmesinde, uygulama sırasında yaşanması muhtemel sıkıntıların etkili olduğu belirtiliyor. KHK ile tek tip kıyafeti giymeyi reddeden veya kıyafete kasten zarar verenlere, ziyaretçi kabulünden yoksun bırakma disiplin cezası verilmesi hükme bağlanmıştı. Bu cezanın caydırıcı olmayacağı gibi tek tip kıyafet giymeyi reddeden mahkûmların duruşmalara katılmaması nedeniyle yargılamaların da uzamasına neden olabileceği kaydediliyor. Kısa bir süre önce uygulama karşıtı sivil toplum kuruluşları tarafından bir platform da kurulmuştu.

58 BİN 500 KİŞİYİ KAPSIYOR

Tek tip kıyafet uygulaması, darbecilerin yanı sıra FETÖ, PKK, DHKP-C, DEAŞ gibi terör örgütlerinin üyesi ve yöneticisi olmak suçlarından yargılanan toplam 58 bin 500 hükümlü ve tutukluyu kapsıyor. Türk Ceza Kanunu’nun darbeye teşebbüsle ilgili suçları düzenleyen “Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar” başlıklı maddeleri kapsamında hükümlü ve tutuklu olanların badem kurusu renginde tulum giymesi hüküm altına alınmıştı. Yönetmeliğin çıkması durumunda, darbeye teşebbüs suçlaması ile cezaevinde bulunan 6 bin 800 kişi badem kurusu renginde tulum giyerek duruşmalara katılacak. “Silahlı terör örgütü kurmak” ve “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçlarından hükümlü ve tutuklu bulunan 51 bin 700 kişi ise gri renkte tulum giyerek hâkim karşına çıkacak. FETÖ, PKK, DHKP-C, DEAŞ gibi terör örgütlerine üye olmak suçundan yargılanan tüm mahkûmlar, gri tulum giyecek.