CHP'de istifa dalgası

CHP’de sancılı geçen aday belirleme süreci beraberinde istifaları da getirdi. Adaylıklardaki uzlaşmazlığın neden olduğu ayrışma, hem yerel hem de üst düzey istifalarla kendini gösterdi. Genel Sekreter Hamzaçebi’nin istifasının ardından pek çok ilçe yönetimi görevlerini bıraktı.

CHP'de istifa dalgası
Milliyet Gazetesi'nden Şevket Yaman'ın haberine göre CHP’de, belediye başkan adaylarının belirlenmesi sürecinde yaşanan görüş ayrılıklarının sahaya etkisi boyutlanarak devam ediyor. Parti içi ayrışma, hem yerel hem de üst düzey istifalarla kendini gösteriyor. Kulislerde, önümüzdeki süreçte yeni istifaların gelebileceği, bazı isimlerin de görevlerinden ayrılmasa bile parti yönetimine karşı tavrını ilan edebileceği konuşuluyor.

24 Haziran seçimlerinin ardından, olağanüstü kurultay tartışmalarıyla çalkalanan CHP, yaklaşık 6 aydır 31 Mart’taki yerel seçimlerde başarıya kilitlendi. Kurultay tartışmaları sonrasında partide oluşan “bütünlük” görüntüsü özellikle “kritik” belediyelerdeki adayların netleşmesinin ardından yerini “ayrışma” ortamına bıraktı. Genel merkezin aday belirleme politikalarından “rahatsız” olan il ve ilçe yönetimlerindeki istifalar, Kasım 2018’den itibaren başladı. Yerel düzeydeki istifa kararları, özellikle İstanbul ve İzmir’deki adaylaşmaların netleşmesinin ardından yoğunlaştı. İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, şubat başında önce istifa etti sonra vazgeçti. Kaftancıoğlu’nun bu tavrı parti yönetimine “rest” olarak yorumlandı. Süreç içerisinde; Bayrampaşa, Sancaktepe ve Maltepe ilçe yönetimleri görevlerini bıraktı. Maltepe örgütünden bir grup da aday belirleme sürecini protesto için Ankara’ya yürüme kararı aldı.

İstanbul’un yanı sıra İzmir Milletvekili ve PM üyesi Sevda Erdan Kılıç PM üyeliğinden istifa etti.

Mustafa Sarıgül’ün de arasında bulunduğu bazı aday adayları ile Adalar, Marmaris, Hacıbektaş, Efeler, Söke, Çemişgezek, Karataş gibi mevcut belediye başkanları da partiden istifa etti. Bazıları DSP’den aday gösterildi.

Celiloğlu çekildi

İzmir’de, CHP’nin Seferihisar Belediye Başkan Adayı Yelda Celiloğlu adaylıktan çekildi. CHP İlçe Başkanı Senem Solak, gazetecilere yaptığı açıklamada Celiloğlu’nun sağlık sorunları nedeniyle adaylıktan çekilme kararı aldığını söyledi.

‘İlkeli bir karar aldım’

Son olarak CHP Genel Sekreteri Akif Hamzaçebi de İstanbul’daki adaylarla ilgili talepleri karşılık görmediği gerekçesiyle genel sekreterlik görevini bıraktı. Edinilen bilgilere göre; Hamzaçebi ile Kılıçdaroğlu arasındaki “kırılma” uzun bir sürece dayanıyor. Yaklaşık bir yıldır, İstanbul’a aday olmak istediğini beyan eden, ancak talebi kabul görmeyen Hamzaçebi’nin, İstanbul’daki ilçe adaylarıyla ilgili önerilerinin de hayata geçmediği belirtiliyor. Hamzaçebi’nin İstanbul’daki belediye meclis üyelikleri adayları belirlenirken görüşünün alınmadığı gerekçesiyle de kırgın olduğu dillendiriliyor. Kulislerde, Hamzaçebi’nin bir süredir çeşitli vesilelerle, yerel seçim sürecinde, “yok sayıldığını” ve “dışlandığını” aktardığı ileri sürülüyor. Hamzaçebi’nin istifa kararının ardından yakın çevresine “İlkeli bir karar aldım. Daha yapacak çok işimiz var” dediği öğrenildi.

Milliyet’e konuşan bazı MYK üyeleri, “Hamzaçebi’nin rahatsızlıklarını biliyorduk, bizim için sürpriz olmadı. Ama onun kadar deneyimli bir siyasetçinin itirazı da olsa partinin adaylarına sahip çıkması gerekirdi” dedi.

Hamzaçebi’nin istifasının ardından İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin’in de pazartesi bir basın toplantısı yaparak genel merkez politikalarına karşı tavrını açıklayacağı öğrenildi. Tekin’in istifa etmeyi düşünmediği, ancak parti yönetiminin bazı uygulamalarına yönelik eleştirilerini dile getireceği belirtildi.

‘Bingöl gelecek’ iddiası

Kılıçdaroğlu’nun istifayla boşalan genel sekreterlik makamına PM üyeleri arasından atama yapması bekleniyor. Kulislerde, eski genel başkan yardımcılarından Ankara Milletvekili Tekin Bingöl’ün genel sekreterliğe atanabileceği konuşuluyor.

1 Nisan kulisleri

Kulislerde, önümüzdeki süreçte yeni istifaların da olabileceği konuşuluyor. CHP’deki “liste” ayrışmasının, yerel seçim sonrası yaşanabilecek olası liderlik yarışının ipuçlarını şimdiden verdiği belirtiliyor. Yerel seçim sürecinde yaşanan kırılmaların, 1 Nisan sonrası parti içinde yeni bir cepheleşme ile kendini gösterebileceği dile getiriliyor. Bu süreçte, tartışmalardan uzak kalarak partinin belediye başkan adaylarına destek olmak için ülke genelinde ziyaretler yapan, bir süre önce “Gördüğüm yanlışlıklar var, ama susuyorum” diyen Muharrem İnce’nin tavrının ne olacağı da merak ediliyor.