Çocuklarda özgüven 0-3 yaş arası oluşur

Çocuklar 0-3 yaş arası çok gözlem yaparlar. Her şeyi taklit ederek öğrenirler.

Çocuklarda özgüven 0-3 yaş arası oluşur

Çocuklar 0-3 yaş arası anne-babası ne yapıyorsa onların yaptığının aynısını yaparlar. Bu yaş grubunda çocuklar sözlerle değil, sadece eylemlerle öğrenir. Mesela merdivene tırmanmak çocukların bu dönemde en çok ilgi duyduğu aktivitelerden biridir. Bunu yaparken belli bir amaçları yoktur. Defalarca inip çıkabilirler. Bu esnada birçok kas grubu beraber çalışır.

Bunu yapmaya o kadar heveslidirler ki yorulmadan saatlerce hareket edebilirler. Tek amaçları vardır: işleri tamamlamak. Bu iş bazen yastıkları evin en gizli noktasına taşımak, bazen de bütün eşyaları halıya toplamaya çalışmak olabilir. Onları kendi hallerine bıraktığımız zaman çok daha mutlu olurlar. Sonuç olarak zihinlerinin açıldığını ve yeni şeyler öğrenmeye daha hevesli olduklarını görürsünüz.

İtalya'da bir Montessori okulunda 3-6 yaş arası karışık bir sınıfta gözlem yaparken 4-5 yaşlarındaki bir çocuğun 3-4 yaşlarındaki arkadaşının saçını örmesini izledim. Çocuklar, emici zihinde bahsettiğimiz gibi 0-6 yaş arası hemen hemen her şeyi kaydederler. Ardından bunu yaşamlarında uygulamaya başlarlar. 4-5 yaşındaki çocuk saç örmeyi Montessori aktivitesi olarak daha önce defalarca yaptığı için gündelik hayata uygulamış ve arkadaşında bunu uygulayarak yapabildiğine emin olmuştu. Bu aktivitenin çocuğa verdiği hazzı ve yüzündeki "Başarabiliyorum" özgüvenini tahmin bile edemezsiniz.

Toplumların ilerlemesi, hiç kuşkusuz çocuklarla olacaktır.

LEYLA ÖZTÜRK / AKŞAM GAZETESİ