Corona günlerini verimli ve pozitif geçirin!

Dışarıya çıkmadığımız bugünleri verimli ve pozitif geçirmeli, bu dönemi kendimize dönme ve kendimize bakmak için değerlendirmeliyiz.

Corona günlerini verimli ve pozitif geçirin!

Akşam Gazetesi'nden Nil Şahin Gürhan'ın yazısı...

Korona günlerinde kendimizi bırakmayalım

Bugünleri verimli ve pozitif geçirmeli, bu dönemi kendimize dönme ve kendimize bakmak için değerlendirmeliyiz. Bunun için; 

Mutfakta daha çok zaman geçirin. Ancak kolay tüketilen hazır ve hızlı enerjiye çevrilen basit yiyecekler ve boş abur cuburlarla değil. Tam tersi yemek hazırlamaya zaman ayırın, temiz ve emin olduğunuz sağlıklı yiyecekleri hazırlamak çok kolay. Düşünsenize zamanınız var, imkânınız var, neden sağlıklı güzel bir sebze yemeği, tertemiz bir salata yapıp yemeyesiniz. Sağlıklı bir yoğurt yapmak için ne engeliniz var?

POZİTİF OLUN, POZİTİF BESLENİN, ÂNI YAŞAYIN

Ana yemeklerinizde güzel ve özenli sofralar kurun. Dışarıya çıkamıyoruz şeklinde negatif geri bildirim vermeyin kendinize. Masalarınızda istediğiniz şekilde istediğiniz sofrayı kurmak için özen gösterin. Güzel ve özenli sağlıklı ara öğünleriniz olsun. Seçimleriniz sağlıklı olsun ancak bu sağlıklı yiyecekleri lezzetli hale getirmek sizin elinizde ve hayal gücünüze bağlı.

KALİTELİ ENERJİ KAYNAKLARI ALMAK İÇİN SAĞLIKLI ATIŞTIRMALAR YAPIN

Peki nedir bu sağlıklı atıştırmalıklar? Sağlıklı kuruyemişler yiyebilirsiniz. Kuru yemiş tabağınızda küçük bir avuç kadar; fındık, fıstık, badem, ceviz olsun. Bunların yanına 1- 2 avuç leblebi ilave edebilirsiniz. Çünkü, leblebinin kalorisi çok düşük. Tek tek yemek de yeterince oyalar ve doygunluk hissi verir.

Meyve yiyin, özellikle taze mevsim meyvesi yiyin. Taze meyveyi alın, soyun, tek tek dilimleyin ve yavaş yavaş yiyin. Taze meyveler; düşük kalori içerirler, kazandırdıkları kaloriye kıyasla midenizde daha çok yer kaplar, tokluk hissi verirler. Yavaş yemek, iyi çiğnemek beslenmenin psikolojik doyumu için de çok önemli.

KITLIK PSİKOLOJİSİ İLE ALIŞVERİŞ YAPMAYIN

Kıtlık psikoloji ile değil savaşta olan akıllı bir komutan, yetenekli bir yönetici psikolojisinde alışveriş yapın. Şu günlerde bağışıklık sistemimiz ciddi bir savaş veriyor ve biz onun akıllı komutanı pozisyonundayız. Onun için aynen bir komutan gibi askerlerimizi güçlendirecek mantıkta alışveriş yapmalı ve bu mantıkta beslenmeliyiz.

Alışveriş listemizde mutlaka olması gerekenler; Havuç, marul, göbek, maydanoz, lahana, karnabahar, pırasa... gibi mevsim sebzeleri, elma, armut, portakal, muz, nar ... gibi mevsim meyveleri süt, yoğurt, kefir gibi kalsiyum grubu kaliteli protein kaynakları, peynir, et, tavuk gibi hayvansal proteinler, tam tahıllı ekmek, makarna, bulgur, patates, leblebi... gibi sağlıklı karbonhidrat kaynakları dengeli bir şekilde olmalı.

KENDİNİZE YENİ ZAMANLAMA PLANI KURUN

Beslenme ve yaşam düzeninizi yeni hayat ritminize ve saatlerine göre düzenlemelisiniz. Nasıl mı? Uyandığınız saatten itibaren yani güne başladığınız andan itibaren 1 saat içinde kahvaltı yapıp güne başlayın, sonrasında 2-3 saat arayla bir ana 1 ara öğün arka arkaya gelecek şekilde 6 öğün tüketin. Sabah kahvaltısından 2-3 saat sonra kuşluk, kuşluktan 2-3 saat sonra öğlen yemeği olur. Ondan 2-3 saat sonra ikindi ara öğünü sonra diğer zamanlara göre geç olmakla birlikte yeni zamanımıza göre çok uygun bir saate gelen akşam yemeği. Sonrasında da yaklaşık 2-3 saat içinde gece atıştırması.

MUCİZE BESİN VE DAVRANIŞ ARAYIŞINA GİRMEYİN

Tek bir yiyecek hiç bir mucize yaratmaz. Yeterli, sağlıklı ve düzenli beslenmek, spor yapmak ve düzenli ve yeterli su tüketmek vücudumuzun hormon sisteminin iyi ve mutluluk verici şekilde çalışmasına destek verir. Mutlu olmak istiyorsanız; yapabileceğiniz aktiviteleri yapın, sağlıklı bir beslenme düzeni kurun, mutfakta özenli ve sağlıklı yiyecekler hazırlayın, bol su için. Ve her şeyden önemlisi pozitif olun, anın ve zamanın mutluluklarını, iyi yönlerini yakalayın ve hissedin.

Nil Şahin GÜRHAN / Akşam GAZETESİ