Covid'in yeni varyantı çıktı: Tam 46 mutasyonu var!

Fransa'da, Kamerun'dan döndüğü belirtilen bir kişide Covid-19 virüsünün yeni bir varyantı belirlendi. İzlenilen varyant kategorisindeki B.1.640.2’nin 12 kişiye daha bulaştığı ifade edildi.

Covid'in yeni varyantı çıktı: Tam 46 mutasyonu var!

Türkiye Gazetesi'nden Osman Sağırlı'nın haberine göre covid mutasyonlarının ardı arkası kesilmek bilmiyor. Alfa, Beta, Delta Gama, Omicron’dan sonra Fransa’da daha ismi konulmamış 46 mutasyonlu “B.1.640.2” varyantı keşfedildi. Kamerun’dan döndüğü belirtilen bir kişide belirlenen yeni türün, “B.1.640.2”nin güneydoğu Fransa’da aynı bölgede yaşayan 12 hastada tespit edildiği açıklandı.

Yeni türün Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından izlenmekte olan varyant (VUM) olarak sınıflandırılan “B.1.640” ile bağlantılı olduğu bildirildi. Bilim adamları genom analizi ile bu özel türün virüsünün 46 mutasyona sahip olduğunu belirlediklerini açıkladı.

Uzmanlar “Bu 12 vakaya dayanan bu varyantın virolojik, epidemiyolojik veya klinik özellikleri hakkında spekülasyon yapmak için henüz çok erken” diye konuştu. Dünyanın dört bir yanındaki bilim adamları, daha bulaşıcı ve aşıya dirençli varyantlar üretebilecekleri için koronavirüsün yeni mutasyonları için yüksek alarma geçtiler.

Kasım ayında DSÖ tarafından bir endişe türü (VOC) olarak sınıflandırılan Omicron varyantının ortaya çıkması, birçok ülkenin sınırlarını kapatmasına ve pandemi ile ilgili diğer kısıtlamaları sıkılaştırmasına neden oldu.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus geçen hafta “Bu pandemi sürdükçe, yeni varyantların karşı önlemlerimizden kaçınması ve mevcut aşılara veya geçmiş enfeksiyonlara karşı tamamen dirençli hâle gelmesi, aşı uyarlamalarını gerektirmesi mümkündür” diye konuşmuştu.