Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan flaş açıklamalar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısı sonrası açıklama yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan flaş açıklamalar

Sabah Gazetesi'nden Fatma Göksu'nun haberine göre Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2022 yılının son kabine toplantısı sonrası kameralar karşısına geçerek önemli açıklamalarda bulundu.

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

KARADENİZ'DE 1 TRİLYONLUK DOĞALGAZ: Karadeniz'deki doğal gaz rezervimiz, yeniden değerleme çalışmaları ve Fatih Sondaj Gemimizin Çaycuma-1'deki 58 milyar metreküplük yeni keşfiyle 170 milyar metreküp artarak toplam 710 milyar metreküpe ulaştı. Sakarya gaz sahasında yeni sondajlar yaptık 29 Ekim günü Çaycuma bir sahasında yeni sondaja başladı. Fatih sondaj gemimiz denizin 3 bin 23 metre altında 58 milyar metreküplük doğalgaz rezervini keşfetti. Yeniden değerleme çalışması dünyanın alanında en yetkin ve güvenilir rezerv değerlendirme şirketi sahada açtığımız 13 kuyunun 3 boyutlu modellemelerini çıkarttı. verilerin detaylı analizi neticesinde daha önce ilan ettiğimiz 540 metreküplük rezervimiz 652 milyar metreküp olarak revize edildi. Karadeniz'deki gaz rezervimiz Çaycuma'daki yeni keşfimizle birlikte 170 milyar metreküp artarak 710 milyar metreküpe ulaştı. Karadeniz'deki keşfettiğimiz doğalgazın uluslararası piyasalardaki karşılığı 1 trilyon doları bulmaktadır.

YENİ MÜJDELERLE ÇIKACAĞIZ: 2023 çok önemli.85 milyon hep birlikte Cumhuriyet tarihinin en büyük ekonomik değerini ülkemize kazandırmış olmanın gururu ve mutluluğu içindeyiz. Karadeniz'de daha fazla alanda arama kuyusu açacağız. 2 sismik araştırma ile birlikte Akdeniz'deki keşif çalışmalarına da ağırlık vereceğiz. 2023'te ve sonrasında sürekli yeni müjdelerler kamuoyunun karşısına çıkmayı ümit ediyoruz. Enerjide merkez ülke olmak için tüm imkâna sahibiz. TÜRKAKIM Trakya'ya gelecek orası bir HUB olacak, oradan tüm batıya bizden gidecek. Rusya ile işbirliğimizde bu adımı atacağız. Amacımız ülkemizde gazın gazla rekabet edeceği bir Pazar kurmaktır. Hummalı bir enerji diplomasisi yürütüyoruz. Enerjinin merkez ülkesi olmakta kararlıyız. Enerji köprüleri ile doğu ve batıyı bir birine bağlayacağız.

AMACIMIZ ENERJİ BAĞIMSIZLIĞINI İLAN ETMEK: Ham petrol 635 milyon varillik ilave sağladık. Adana ve Gabar dağındaki 2 yeni keşfimizle birlikte günlük ilave 6 bin 500 varil petrol üretimine başladık. Gabar'da teröristlerle savaşırken şimdi de petrolü bulduk. Özel ve kamu günlük yurt içi petrol üretimimiz 80 bin varile ulaştı. Önümüzdeki yıl yurt içi petrol üretimimizi günlük 100 bin varile çıkarmayı hedefliyoruz. Nihai amacımız petrol ve doğalgazda dışa bağımlılığımızı tamamen kırarak Türkiye'nin enerji bağımsızlığını ilan etmektir.

ÇİFTÇİYE YEM VE GÜBRE MÜJDESİ: Çiftçilerimizin en önemli girdileri olan kimyevi gübre ve karma hayvan yemi fiyatlarında hem indirim yapıyor, hem de fiyatları 2023'ün Nisan ayı sonuna kadar sabitliyoruz. Tarım Kredi Kooperatifleri ilkbahar döneminde yoğun olarak kullanılan kimyevi gübre çeşitlerinde yüzde 13'e varan indirim uygulayacak. Aynı şekilde karma yemde de yüzde 5'e varan indirim yapılacak. Gübre ve yem fiyatlarını nisan sonuna kadar sabitliyoruz. Bu dönemde gübre ve yem fiyatlarında üretici lehine gerilemem olursa bunu yansıtacağız, ama artışlardan üreticimiz etkilenmeyecek.

600 ÜRÜNDE UCUZ FİYAT: Tarım Kredi'nin 270 hizmet noktasında 600 çeşit ürün en ucuz fiyatla satışa sunulacak. Üretici tarım kredi tüketici arasında doğrudan kanal kuruluyor. Önümüzdeki yılın ilk yarısında sayılarını3 bine çıkarmayı hedeflediğimiz Tarım Kredi satış noktalarındaki indirimler bugün itibariyle başlamıştır.

EYT YILBAŞINDAN ÖNCE GÜNDEMDEN ÇIKACAK: Ülkemizin kazancını, zenginliğini çalışanlar başta olmak üzere milletimizin her kesimine yansıtmakta kararlıyız. Asgari ücreti belirlerken de, sosyal yardım yelpazesini genişletirken de, işletmelere verdiğimiz kredi paketlerini büyültürken de bu anlayışla hareket ediyoruz. İnşallah memur ve emekli maaş artışlarını da yine bu yaklaşımla yapacağız. Ek göstergeden sözleşmelilerin kadroya alınmasına kadar pek çok taleplerini çözdüğümüz çalışanlarımızın emeklilikle ilgili beklentilerini karşılayacak hazırlığı da yakında tamamlıyoruz. İnşallah bu meseleyi de yılbaşından önce arzumuz gündemden çıkarmaktır.

ENFLASYON 2024'TE TEK HANEYE DÜŞECEK: Amacımız bir sonraki yıl yani 2024'te ülkemizi yeniden tek haneli enflasyon rakamlarına kavuşturmaktır. Özellikle Türkiye'yi yatırım, istihdam, üretim, ihracat ve cari fazla yoluyla büyütmektir. Onun için de ülkemizin tüm potansiyelini sonuna kadar kullanıyoruz. Küresel krizin etkilerine bağlı fiyat artışlarının tüm kesimlerin refahlarında yol açtığı kayıpları telafi edip üstüne çıkana kadar bu mücadeleyi sürdüreceğiz.

FIRSATÇILARA GÖZ AÇTIRILMAYACAK: Bu arada girdi maliyetlerindeki artışların üstünde fiyatlamalar yaparak fırsatçılık peşinde koşanları da asla affetmeyeceğiz. Fırsatçılarla mücadele hukuki olduğu kadar ahlaki bir zeminde de yürütülmek mecburiyetindedir. Dünyanın başka hiç bir yerinde görülmedik şekilde mal ve hizmetlere maliyet artışının çok üzerinde artışlar yapılması kısa vadede kazandırıyor gibi görünse de orta ve uzun vadede kaybettirecek bir yaklaşımdır. Bu şekilde hareket eden fırsatçılar bizim gözümüzde günübirlik yüksek kazanç uğruna kendilerinin de içinde bulunduğu Türkiye gemisini delmeye çalışan haramzadelerdir. Ahlaksızlardır, ağır konuşuyorum namussuzlardır. Milletimin her bir ferdinden bu tür fırsatçılardan gerekirse mal ve hizmet ihtiyaçlarını alternatif kaynaklara yönelterek hak ettikleri dersi vermelerini istiyoruz.

YENİ BİR TERÖRLE MÜCADELE SAFHASINA GEÇECEĞİZ: Önümüzdeki yıl güvenlikte terörü kaynağında kurutma stratejimizi tüm güney sınırlarımız boyunca kararlılıkla uygulamayı sürdüreceğiz. Özellikle Suriye'de ülkemize yönelik tehditleri tamamen yok etmek için 30 kilometre derinliğindeki güvenlik hattımızdaki kapatacak yeni adımlar atacağız. Bu kapsamla terör örgütünün silahlı kapasitesi yanında güç ve destek aldıkları tüm kaynaklarını, tüm altyapısını imha edecek yeni bir mücadele safhasına geçeceğiz. Kritik öneme sahip önümüzdeki yıl devreye alacağımız savunma sanayi projelerimizde herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesini temin edeceğiz. Bu alandaki kazanımlarımızı daha ileriye taşıyacak projelerimizi güçlü bir şekilde destekleyeceğiz. İnsanlı ve insansız Milli Muharip hava araçlarında sağlayacağımız ilerlemelerle bu alanda ülkemize uygulanan örtülü ambargoları parçalayıp atacağız.

BAY KEMAL ÇALIŞIYORUZ: Sağlıkta sağlık çalışanı sayımızı 195 bin hekim 1 milyon 358 bine çıkardık. Mali beklentilerini kamuya dönüş yapan hekimle randevu kapasitesini arıtırdık. Yeni sistemi devreye soktuk. Aşılama ağız diş sağlığına kadar sağlık erişiminin zor olduğu yerlere mobil ekiplerle ulaştık. 610 bin kayıtlı hastamızı takip ediyoruz. Ambulans sayımızı artıyoruz. 6 milyona yakın vatandaşa ücretsiz hizmet sunduk. Yoğun bakım yatak kapasitesini 24 binin üzerine çıkardık. 133 bini geçti hastanelerin yatak kapasitesi. Bay kemal çalışıyoruz durmak yok. Senin SSK genel müdürlüğüne benzemez. Savaş Ay hayatta olsaydı da bunları tekrar tekrar anlatsaydı.

AİLE DESTEK ÖDEMELERİ ÖNE ÇEKİLDİ: Ocak ayının ilk haftası 3 milyon hak sahibine toplamda 13 milyar lira olarak yapılacak Aile Destek Programı ödemelerini yılbaşından önceye çekiyoruz. İhtiyaç sahibi hanelere yapılan yardımlar arasında yer alan barınma desteğini, prefabrik ev yapımında 50 bin liradan 200 bin liraya, betonarme ev yapımında 200 bin liradan 300 bin liraya çıkartıyoruz. Ev onarımları için verilen destek tutarlarını da 35 bin ile 100 bin lira seviyesine yükseltiyoruz.

SUUDİ ARABİSTAN ŞÛRA MECLİSİ BAŞKANI'NI KABUL ETTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suudi Arabistan Şûra Meclisi Başkanı Abdullah Muhammed İbrahim Al-Sheikh'i Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde kabul etti. Kabul basına kapalı olarak gerçekleştirildi.