Devlete borç takan herkese af

Maske ve sigara cezaları hariç devlete olan tüm borçlara yapılandırma geldi. Peşin ödeyen borcun yüzde 90’ından kurtulacak, taksitle ödeyen 18 taksitte 36 ayda borcunu temizleyecek.

Devlete borç takan herkese af

Sözcü Gazetesi'nden Erdoğan Süzer'in haberine göre devlete olan borçlarını zamanında ödemeyip affı bekleyenler yine kazançlı çıktı. AKP'nin son af paketi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonuna gece yarısı geldi ve kabul edildi. Pakette vergiden sigorta primine, cezalardan belediye borçlarına kadar bir dizi af niteliğinde maddeler yer alıyor.

Af paketinden bir tek Covid-19 ile mücadele kapsamında maske ve sokağa çıkma yasağını ihlal gibi nedenlerle verilen idari para cezaları ile tütün ve tütün mamulleri kullanımından kaynaklanan idari para cezaları ve düzenleyici üst kurulların kestiği cezalar yararlandırılmayacak.

31 AĞUSTOS'A KADAR OLAN BORÇLAR

Geçici madde hariç toplam 4 maddeden oluşan ve 21 sayfalık af paketine göre, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu, il özel idareleri ve belediyelerin alacakları yapılandırma kapsamında olacak.

Yapılandırmaya 31 Ağustos 2020 tarihinden önceki vergiler, vergi cezaları, idari para cezaları, gümrük vergileri ve cezaları, SGK'ya olan borçlar ile bu alacaklara ilişkin her türlü faiz, zam, gecikme zammı, gecikme faizi, cezai faiz, gecikme cezası gibi fer'i alacakları dahil edildi.

Ayrıca 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun kapsamında alacaklar (adli para cezası hariç) ile belediyelerin, su, atık su ve katı atık gibi alacakları da yapılandırılacak. Meslek kuruluşlarına olan aidat borçları da yapılandırmaya alındı.

PEŞİN ÖDEYENE AVANTAJ

Yapılandırma kapsamında alacak asıllarının tamamı ile faizleri yerine, Üretici Fiyatları Endeksi (Yİ-ÜFE) kullanılarak borç yeniden hesaplanacak. Belirlenen borçlar için peşin ya da 2 ayda bir ödemeli 18 taksitte ve 36 aya kadar ödemeli taksit seçenekleri sunulacak.

Borcunu ilk taksit gününde peşin ödeyenlerin birikmiş faiz ve cezalarının yüzde 90'ı, ikinci taksitte ödeyenlerin yüzde 50'si silinecek. Taksitle ödemek isteyenlere ise katsayı çarpımıyla faiz uygulanacak.

Yapılandırmadan yararlanmak için bu yılın sonuna kadar başvuruda bulunmuş olmak ve ilk taksiti vergi borçları için 31 Ocak 2021, sigorta borçları için 28 Şubat 2021 tarihine kadar ödemiş olmak gerekecek.

Cumhurbaşkanı aftan yararlanma için gereken başvuru süreleri ile ilk taksit ödemelerini gerekli görmesi halinde 1 ay, mücbir sebep gerekçesiyle ise 1 yıl daha uzatabilecek.