Düşmanlarını tanı, kalbini koru

Kolesterol, tansiyon, sigara... Kalbimizi vuran bu 3’lü kriz geçirtip can alıyor. Dr. Özbayburtlu, damar tıkanıklığına dikkat çekerek, ‘Canını seven düşmanlarıyla mücadele eder’ diye uyarıyor.

Düşmanlarını tanı, kalbini koru
Takvim'de yer alan habere göre kalp sağlığını korumak için doğru beslenme ve doğru hayat tarzını benimsemek gerekiyor. Acıbadem Eskişehir Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Dr. Merih Özbayburtlu, kalp-damar hastalıklarına yol açan 3 ana nedeni ve bu konuda yapılması gerekenleri şöyle anlatıyor:

RİSK 5 KAT ARTIYOR

"Kalp-damar hastalıklarının oluşumunda başlıca nedenler; doymuş yağların ve tuzun fazla tüketimi, rafine besinlerin yetersizliği ve hareketsiz yaşam sayılabilir. Bunlar içinde 3 tanesinin önemi büyüktür. Yüksek tansiyon, yüksek kolesterol ve sigara. Sigara kullananlarda kalp hastalığı riski içmeyenlere göre 2-5 kat daha fazladır. Sigara kullanan grupta yüksek tansiyon, yüksek kolesterol gibi hastalıkların bulunması halinde kalp-damar hastalıklarından etkilenme daha fazla olmaktadır.

GÜNDE 100 BİN KEZ ATIYOR

Kalp-damar hastalıkları farklı şekillerde gelişebilir. En sık kalbi besleyen atar damarlar olan koroner damar hastalığı olarak çıkar. Kalp içerisinden dakikada 5-6 litre kan geçişine izin veren, vücudumuzda pompa işlevi gören bir organdır. Dakikada ortalama 75 kez, günde 100 bin kez kasılarak bu görevi yerine getirir. Kalbimiz koroner arterler yoluyla beslenir. Buradaki tıkanma ciddi bir tehdittir. Koroner kalp hastalığında şikayetler göğüs ağrısıyla tarif edilir. Ağrı çoğunlukla sol göğüs ön duvarında sıkıştırıcı tarzda, çoğu zaman nefes darlığının da eşlik ettiği bir durumdur. Boyun ve sol kola yayılabildiği gibi kimi zaman sırt ve mide ağrısı şeklinde de kendini gösterebilir. Damar daralması veya tıkanmasının uzun sürdüğünde göğüs ağrısının şiddeti ve süresi daha fazla olur, bu gibi durumlarda hastalar için hayati tehlike söz konusu olabilir.

FELÇ BIRAKIYOR

Kalp-damar hastalıkları ilerlediğinde olumsuz birçok fiziksel sonuçlar doğbilir. Koroner kalp hastalığı dışında periferik arterial hastalık olarak tabir edilen vücuda dağılmış olan atar damarların da hastalıkları olabilir. Bu grup içinde en yaygın bacak damarları etkilenebilir Tıkanmanın şiddetine bağlı olarak yol yürümekle artan bacak ağrıları görülebilir. Denge, konuşma bozuklukları, görme-işitme kayıpları hatta ilerleyen dönemlerde felçler görülebilir.

CANKURTARAN TAVSİYELER

Kalp hastalıklarında birçok faktör olmakla beraber yaş, genetik yapı, menopoz, cinsiyet, stres, aşırı kilonun yanında hipertansiyon, kolesterol ve sigara kullanımı başrol oynar. Yüksek tansiyon zamanında tespit edildiğinde mevcut ihtiyaçla ve uygun diyet düzenlemesi ile etkili şekilde kontrol altına alınabilir. Hipertansiyon kontrolü ise başarı ile yapıldığında koroner kalp hastalıklarının önlenmesi bakımından oldukça yarar sağlar. Kolesterol yüksekliği de uygun beslenme programı ile kontrol altına alınabilir. Diyet düzenlemesi ile yeterli kontrol sağlanamıyorsa kolesterol düşürücü ilaçların yardımı ile kolesterol düzeyi normal sınırlar içine çekilebilir. Damar iç yüzeyini bozarak tıkanmalara neden olan sigara da bırakılması durumunda kalp krizi geçirme riski ilk yılda yarı yarıya düşer. İlerleyen zamanlarda risk tamamen ortadan kalkabilir."