Ege'de AIDS paniği!

Ameliyat sırasında kanlı neşterle elini kesen doktor, panik ve şokla ameliyatı yarıda bırakıp test yaptırdı. Bu olaydan dört gün sonra aynı hastaya iğne yapan stajyer hemşire, enjeksiyondan sonra iğreyi yanlışlıkla kendine batırdı.

Ege'de AIDS paniği!
Yeni Asır'dan Erkan Doğan'ın haberine göre Ege Üniversitesi Hastanesi'nde AIDS'li hastayı ameliyat eden Kalp Damar cerrahı Z.K. operasyon sırasında kanlı neşter ile elini kesti. Kadın doktor büyük panik yaşadı. Ameliyatı yarım bırakan Z.K. AIDS testi için kan verdi. Olayın şokuyla depresyona giren doktor rapor aldı. 4 gün sonra ise Hemşirelik Fakültesi son sınıf Öğrencisi H.M, aynı hastaya yaptığı iğneyi, yanlışlıkla kendi eline batırdı. Stajyer hemşire H.M, "Hastalık 5 yıl sonra bile ortaya çıkabiliyor, korkuyorum" dedi.

Büyük panik yaşadı

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde sağlık skandalı yaşandı. Kalp ve Damar Cerrahisi Servisi'ne geçtiğimiz Mart ayı sonunda by-pass ameliyatı olacak bir hastanın yatışı yapıldı.

Tetkiklerde hastanın AIDS virüsü taşıdığı ortaya çıktı. Hastanın ameliyatına giren Kalp ve Damar Cerrahisi Asistan Doktoru Z.K, operasyon sırasında tuttuğu kanlı neşterle elini kesti. Meslektaşları ve kadın doktor büyük bir panik yaşadı. Ameliyatı yarım bırakan doktor K, hemen AIDS testi için kan verdi. Psikolojisi bozulan doktoru arkadaşları yalnız bırakmayarak destek verdi.

Hemşireye iğne battı

İkinci skandal ise ameliyattan 4 gün sonra Kalp ve Damar Cerrahisi Servisi'nde yaşandı. Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi son sınıf öğrencisi H.M, 18 Mart gecesi saat 16.00'da serviste nöbeti devraldı. Önce 40 hastanın EKG'sini çeken hemşire, daha sonra hastaların tedavilerine başladı. 3 hemşerinin nöbet tuttuğu serviste yorgun düşen öğrenci hemşire, AIDS'li hastanın tedavisine başladı. Hastanın kullandığı şeker ölçüm cihazını hastanın parmağına batırırken cihazı ters tuttuğunu fark eden hemşire cihazın iğnesini yanlışlıkla kendine batırdı. Hastanın kanının bulunduğu cihazın iğnesi batan hemşire panikle odadan çıkarak olayı hemen yetkililere iletti. Elini neşterle kesen kalp cerrahı gibi hemen kanı alınıp HIV testi için laboratuvara gönderildi.

Ailesine söylemedi

Yaşadıklarını anlatan H.M, olaydan sonra psikolojisinin bozulduğunu ve ölüm korkusu yaşadığını söyledi. H.M, "Olayı aileme ve çevremdeki insanlara anlatmadım. Çevredeki insanların nasıl ve ne şekilde düşüneceklerini bilmiyorum. AIDS'li hastalara bakış açımız belli. Ancak yaşadığım travmayı herkesin bilmesini istiyorum. Benzer bir olayı bir meslektaşım veya bir sağlıkçı arkadaşım yaşamasın. Hastanelerde bulaşıcı hastalıklara karşı gerekli önlemler alınsın" dedi.

"Çok korkuyorum"

AIDS'li hastanın iğnesinin batmasının ardından aynı gece AIDS tedavisine başlanıldığını ifade eden H.M, "Tedavi yüzünden birçok yan etkiyle karşılaştım. Psikolojim bozuldu. Şiddetli baş dönmesi ve kas krampları yaşadım. Uyku düzenim bozuldu. Yapılan ilk testimde sonuç negatif çıktı. Ancak hastalık 5 yıl sonra bile ortaya çıkabiliyor. Çok korkuyorum" diye konuştu. AIDS'li hastanın iğnesinin battığı gün çok yorgun olduğunu anlatan H.M, "O gün 40 hastanın EKG'sini çekmiştim, çok yorgun düşmüştüm. Hastanın AIDS'li olduğunu bildiğim için iki eldiveni üstü üste giydim. Ancak eldivenlere rağmen iğne elime battı" dedi. 

"Çok üzücü bir olay"

Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Dekanlığı yetkilileri, serviste çalışan hemşireye HIV'li bir hastanın iğnesinin battığını doğrulurken, "Bu çok üzücü bir olay. Hemşirelerimize bu konuda bir kez daha bir eğitim verildi. İlk testlerde şu ana kadar hastalık ortaya çıkmadı" diye konuştu.

Korkuyla yaşıyor

AIDS virüsünü kapan hemşirenin ilk testi negatif çıktı. İkinci testi birkaç gün içerisinde yapılacak olan hemşire, 'Testi sonucu ya pozitif çıkarsa' korkusu yaşıyor. Enfeksiyon hastalıkları uzmanları, hastaların AIDS virüsü kaptıktan sonra verilen tedavinin virüsün hastalığa yol açmasını engellediğini ancak yine de hastalığın oluşma riskinin bulunduğunu ifade ediyor.