Elif Aktuğ Neriman Erman'la konuştu

Dünya Kadınlar Günü malum... Herkesi ilgilendirmesi gereken bir mesele için Ege’ye uzandı, Elif Aktuğ... Alaçatı’da açılması planlanan Selma Ann Desmond Kanserle Mücadele ve Kültür Sanatla Rehabilite Derneği Başkanı Neriman Erman ile konuştu.

Elif Aktuğ Neriman Erman'la konuştu

Hafıza şaşar... Bir sabah herkesin bahsettiği bir olayı ertesi gün kimse hatırlamıyor! Gündem, gün içinde değil, saatlerle değişiyor. Kısa bir hatırlatma yapalım, konuya girmeden evvel. Reklamcı Ali Taran, 21 yıllık eşi Selma Ann Desmond’dan boşanmıştı 2011’in Haziran ayında; Desmond kanser tedavisi görüyordu. Taran, şarkıcı ve köşe yazarı Ayşe Özyılmazel’le evlendi aynı yaz; dillere destan bir düğünle. Düğünden sadece magazin yazarları değil, tarihçiler bile bahsetmişti! Murat Bardakçı şöyle bahsediyordu Temmuz 2011 tarihli yazısında “Bu düğünü Milli Mücadelenin en militan şeyhinin torunu yaptı!” Selma Ann Desmond, aynı yıl Kasım ayında vefat etti...

Kırgın, yalnız, ihanete uğradığını düşünen bir yürekle, hastalığa değil ama kadere yenilmiş bir şekilde... Cenaze töreninde Ali Taran bitkin vaziyetteydi, Selma’sını toprağa elleriyle yerleştirdi. Selma son nefesinde büyük aşkını affetmiş miydi bilinmez ama Selma’nın ailesi, affedemedi! Kız kardeşi Neriman Erman, içindekileri kâğıda döktü, ‘Selma’ çok ses getirdi. Aile, karar verdi; Selma’nın vefatı kanser tedavisi gören kadınların rehabilitasyon süreçlerinde onlara can olacak bir merkezin açılmasına sebep olmalıydı. Selma Ann Desmond Kanserle Mücadele ve Kültür Sanatla Rehabilite Derneği’nin kurucusu Neriman Erman’la, projenin hangi aşamada olduğunu konuştuk. 8 Mart Kadınlar Günü’nde tüm dünya kadınlarına sağlık, huzur, mutluluk dileyerek...

“Selma’yı yazdıktan sonra, amacım intikam almak değil hayat zaten intikamını alıyor” demiştin. Elbette ablanın acısı dinmemiştir ama bugün kitaba baktığında Ali Taran’a veya Ayşe Özyılmazel’e haksızlık veya acımasızlık ettiğini düşündüğün bölümler var mı?
Acımasızlığa ve haksızlığa karşılık bir iyilik yaptım esasında ben. Gerçeklerin dışına çıkmadım, zaten gerçekler yeterince acımasızdı. Bu arada yeni bir kitap daha yazdım ve orada şöyle dedim, “Siz acıdan düştünüz mü aşka bir anda? Ve bin bir aşktan, bir başkasına? Kimsenin anlamadığı bir sarılıştan çektiler mi ellerinizi? Ya da elleriniz miydi o an sarılan? Oysa hep benimsin. Yoksa gerçeği yalanla mı yıkadınız sudan ellerinizle?” İşte Ali Taran hep kalbimde eniştem, hatıralarımdaki ablamın aşkı olarak kalacak. O oysa hep onun olarak yani.  Bazılarının elinin kiri olan bir şey içinde, bana pek bir laf demek düşmez. Haksızlık yapılmıştır zaten. O vicdan en büyük ceza olmalı ama kime tabii?

KADINLAR İÇİN…

Kitapla birlikte, Selma Ann Desmond Kanserle Mücadele ve Kültür Sanatla Rehabilite Derneği’ni kurdun. Önce derneğin amacını anlatır mısın?

Kanserle mücadele eden kadınlarımızın tamamen doğal bir ortamda evlerinde yapamayacakları birçok şeyi sunmak ve onları bambaşka bir atmosfere taşımak en birinci amacımız. Resim, seramik, yoga gibi aktivitelerle temiz köy havasını yaşamalarını istiyoruz. En önemlisi de tüm bunları yaparken, yani yeni hayatlarına selam verirken, kadınlarımızdan hiçbir bedel talep etmeyeceğimizdir.

SPONSOR ARIYORUZ

Alaçatı’da yer bakıyordunuz en son, dilekler ve temenniler çok güzel ama fiziki olarak hangi aşamadasınız?

Projemizi tamamladık, arsamızı bulduk, şimdi sponsor aşamasındayız. Bu tesisin içinde kimlerin yer almak isteyeceğine bakıyoruz. Konaklamanın haricinde iki organik restoran, doğal ürünlerin satışı için dükkânlar, spa, spor salonu, rehabilite için güzel sanatlar bölümleri, kendi sebze ve meyvesini sağlayabileceği organik tarım bahçesi, butik, hastane, konferans salonu yer alıyor. Bizim tesisimiz içinde yer almak isteyenlerle görüşmelerimiz devam ediyor.

Belediyenin yer vermesi söz konusu değil mi?
Belediyeden böyle bir talebimiz oldu ama nedense sağlık için attığımız bu adımda önümüze çıkan zorlulara inanamadık. Bu yüzden kendimiz bir yer kiralama yoluna gittik. Açıkçası komik olan da; bir ‘beach’ açmak istediğinde sana sponsor olmak için, sorgusuz yatırım yapan firmalar varken, bizim gibi bir derneğe, sağlık için böyle bir hizmeti vermek isteyenlere nedense yardım almak çok zormuş.

Çok şaşırtıcı bu durum elbette ama yine de işin ciddiyetini ve önemini kavrayanlar çıkacaktır. Sponsorlar size nasıl ulaşsın, sponsordan beklendiniz nedir?
Bu tesis çalışmaya başladıktan sonra kendi kendine yetebilecek şekilde hazırlandı. Bu sponsorlar için çok önemli. Bize sadece başlangıçta destek vermeleri yeterli olacaktır. 12 ay boyunca hizmet verecek şekilde projelendirilmiş bu tesisin Alaçatı gibi turizmin gelişmekte ve büyümekte olduğu bir bölgede olması çok önemli. Sponsor da bizimle daimi olarak beraber olacaklarıdır. Dernek adına bana sosyal medyadan ulaşabilirler.

Merkeze kimler gelebilecek ve neler deneyimleyecekler?
Yılın bir kısmını sadece kanserle mücadele eden ve etmiş olan kadınlarımıza ayırmayı düşünüyoruz. Onların rahat edebilecekleri ayları seçmeye özen göstereceğiz. Bunun dışındaki aylarda herkese açık olacaktır. Tesisin devamlılığı için bu yüzden 12 ay hizmette olmayı planladık. Bunun için de birçok ilkler olacak. O da şimdilik sürpriz ama sponsorlarımız projeyi gördüklerinde heyecanlanacakları kesin. Çünkü onlar da Türkiye’de bir ilke imza atmış olacaklar.

ABLAM BUNLARI ‘AŞK’TAN YAŞADI

8 Mart Dünya Kadınlar Günü, Selma’nın yaşadıklarının ve maalesef vefatının kadınlara çok mesaj verdiğini düşünüyorum; sence kadınlar nasıl sonuçlar çıkarmıştır yaşananlardan?

Ablamın yaşadıkları aşktandı. Böyle bir aşkı deneyimledi hayatında. Çok sevdi. Bir beden için kolay bir bedel değildi bence. Kendimiz için yaşamayı öğrenmeliyiz çünkü hayat sana ödetiyor hesabı. Bu, yediğin kazık da olsa, aşk da olsa ne yazık ki senin canından gidiyor. “Kendimizden başkasına güvenemez olduk” diyor kadınlar, yalnızlaşıyor ve uzaklaşıyorlar ilişkilerden. Esasında kadınlarımız çok hakikatli, bunu sen de çok iyi bilirsin. Fedakârlar ve bence hepsi kendi adına bir sonuç çıkarsa da, bizim kadınlarımız çocuklarını sırtlarında, sevdikleri adamları da ne olursa olsun kalplerinde taşımaya devam edeceklerdir. Selma kadınlara aşkı yeniden hatırlattı, sadece kadınlara değil erkeklere de gerçek aşkın ne olduğunu öğretti. Bunları da giderayak yaptı...

ELİF AKTUĞ / AKŞAM İNTERNET SİTESİ

Konular Röportaj