Emeklilere promosyon müjdesi!...

Bu ay sonuçlanması beklenen promosyon görüşmelerinde 600 lirada anlaşıldı. Üzerine çıkılması için pazarlık sürüyor. Emeklilere 3 yıl için 900 lira promosyon verilmesi bekleniyor.

Emeklilere promosyon müjdesi!...
Takvim'de yer alan habere göre Haziran ayı birlikte emekliler için promosyon heyecanı da büyüdü. Aylardır süren pazarlık maratonunun bu ay bitmesi ve sözleşmelerin yapılması bekleniyor. Çalışma Bakanlığı yetkilileri ise bankalarla pazarlığı sürdürüyor. İlk başta çok küçük rakamlarla masaya oturan bankalar 3 yıl için 300 lira teklifine ulaşmışlardı. Hatta bir banka yaptığı protokol ile ilk maaşları öderken bu teklifi emeklilere yapmaya başlamıştı. Fakat karşılığında faizli kredili mevduat hesabı açma zorunluluğu getirmesi emeklileri üzmüş ve birçoğu kabul etmemişti.

Takvim, ödenecek promosyonun en az 900 TL olması gerektiğini hesaplarıyla ortaya koydu.

Yapılan hesap pazarlık masasına gelirken bankalar da tekliflerini yukarı çekmeye başladı. 3 yıl için 300 lirayla başlayan bankalar 600 TL rakamına ulaştı. Çalışma Bakanlığı yetkilileri bu rakamı da artırmak için çaba gösteriyor. Hesaba göre yıllık 300 liradan üç yıl için promosyonun 900 lira olması gerekiyor. Çünkü zaten bir yıl için 300 lira rakamını bankalar kabul etmişti. Promosyon ödemelerinde iki formül üzerinde duruluyor. Ya yapılan pazarlıklar sonunda ortaya bir rakam çıkacak ve bütün bankalar bunu ödeyecek. Ya da konu rekabete açılacak. Bakanlık bir taban fiyat belirleyecek ve serbest rekabet ortamı içinde bankalar bunun üzerindeki diledikleri rakamı verebilecek...

YARIŞ VAR

Bir yandan masada pazarlıkları sürdüren bankalar diğer taraftan da emeklilerin maaşını vermek için kendi aralarında yarışıyor. Kampanyalarda genelde 2-3 yıl için 300- 500 liraya para hediyesi, faiz avantajı, ücretsiz hizmet gibi seçenekler sunuluyor. bankacılık hizmetlerinin ücretsiz sunulması gibi imkanlar bulunuyor. Nakit-puan hediyesi kampanyalarında ağırlık 3 yıl için 300 lira şeklinde bulunuyor. Bu kampanyalarda emekliler maaşını 3 yıl başka bankaya taşımama taahhüdü karşılığında 300 lira nakit ya da puan elde ediyor.

FAİZ İSTEĞİNE RED

Promosyon karşılığında emeklilerin kredili mevduat hesabı (KMH) açmasını isteyen bankaların bu talebi bakanlık yetkilileri tarafından kabul edilmedi. Bankaların KMH'de ısrar etmesinin nedeni ise yüksek faiz. Tüketici kredilerinden aylık yüzde 1.10 ile 1.30 arasında faiz alan bankalar, KMH'lere ise aylık yüzde 2.02 oranda faiz uygulayabiliyor.