En iyi bebek besini ilk 6 ay sadece anne sütü

Hamileliğin akabinde hemen gelen ve bebek için son derece önemli olan emzirmenin bilmediğimiz birçok incelikleri var...

En iyi bebek besini ilk 6 ay sadece anne sütü
Akşam Gazetesi'nin Nil Şahin Gürhan'ın yazısı...

Hamileliğin akabinde hemen gelen ve bebek için son derece önemli olan emzirmenin bilmediğimiz birçok incelikleri var. Benim sütüm olmuyor, olmadı, bebeğime yaramıyor, yaramadı, sütüm çok verimsiz, bebeğim emmedi… gibi devam eden yakınmalar. Her annenin sütü kendi bebeği için üretilmiştir ve anne emzirmeyi doğru bilir ve doğru uygularsa bu tür söylemler daha az yankılanır kulaklarımızda.  

Emzirme tüyoları

Bebeğiniz doğar doğmaz hemen anne sütü almalı.  Bunun için doğum yapacağınız hastaneyi inceleyin, bu konuda ki tutumlarını gözlemleyin ve doğum yapacağınız hastanenin anne sütü vermeye önem veren bebek dostu bir hastane olmasına özen gösterin. Doğum doktorunuzla bu konuyu önceden açık açık konuşun. Doğum yaptıktan sonra hemen bebeğiniz size getirilmeli ve hemen emzirme çalışmalarına başlamalısınız.  Emzirirken klişeleşmiş bir takım kuralları dinlemeyin.

Bebeğiniz her istediğinde emzirin. Göğsünüzde ne kadar kalırsa kalsın o bırakmandan siz bırakmayın. O emmeye devam ederken alıp diğer göğsünüzü vermeyin veya emzirmeyi sonlandırmayın. Fazla sütünüzü boşaltın ve sonra vermek üzere derin dondurucuda saklayın. Bebeğiniz bir göğsünüzü tamamen emdi, doydu ve diğerini almadı ise diğer göğsünüzü makineyle boşaltın. Ve o sütü ihtiyaç olduğunda kullanılmak üzere derin dondurucuda anne sütü saklama poşeti içinde üzerine tarih yazarak dondurun. 6 ay içinde kullanmayı unutmayın. Her zaman bol bol su için. Ne kadar çok su içerseniz sütünüz o kadar bol ve sindirimi kolay olur. Böylece yeterli, dengeli ve sağlıklı süt üretebilirsiniz. 2-3 saat arayla günde 6-8 öğün beslenmelisiniz. Ana öğünler kadar ara öğünler de sağlıklı ve yeterli besinlerden oluşmalı. Her ana öğünde; et grubu+ ekmek grubu+ süt yoğurt grubu + sebze grubu mutlaka olmalı. Ve günde en az 6-8 porsiyon meyve yemelisiniz.

Gece emzirmelerini ihmal etmeyin. Kolaya kaçıp gece emzirmek yerine biberon kullanmayın. Çünkü gece büyüme hormonu ve süt üreten hormonlar daha iyi ve aktif çalışır. Gece sütünüz çok yararlı olduğu gibi, gece emzirmeleri ile ertesi gün süt üretimimi tetiklemiş olursunuz. 

Süt yapan besinler

Süt beyinden gelir, beyinden üretilen prolaktin ve oksitoksin hormonu süt üreten hormonlardır. Ve bu hormonların aktif hale gelmesi için annenin emzirmeyi istemesi ve bebeğin doğru bir şekilde emmesi gerekir. Gördüğünüz gibi emmek ve emzirmek işlevi birbirini tamamlayan anne ve bebeğin işbirliğiyle gerçekleşir. Bol su içmek, 2-3 saatte bir sürekli beslenmek, karbonhidrat, protein, yağ yönünden yeterli beslenmek süt yaptığı gibi sağlıklı süt üretiminin de temelini oluşturur.

Nil Şahin GÜRHAN / Akşam Gazetesi
Konular Kadın / Bakım