Epilepsili Gebe Kadınlar Nelere Dikkat Etmeli

Epilepsili Gebe Kadınlar Nelere Dikkat Etmeli

Epilepsili Gebe Kadınlar Nelere Dikkat Etmeli

Çünkü biliyoruz ki, gebelik döneminde, epilepsisi olan kadınların % 25'inde nöbetler azalır ya da kaybolur. Ne var ki kadınların % 25'inde de nöbetler özellikle ilk trimesterde sıklaşabilir.

Bu süreçte karşılaşabileceğiniz komplikasyonları, vajinal kanama ve plasentanın rahimden erken ayrılması olarak sıralayabiliriz. Suyunuzun erken gelmesi ve hamilelikle bağlantılı olarak yüksek tansiyonla karşılaşmanız da olası durumlar arasındadır.

Hamilelik sırasında gideceğiniz rutin doktor kontrollerinde kilonuzun ve tansiyonunuzun ölçülmesinin yanı sıra, kan testi ile ilaç kan düzeyiniz takip edilecektir.

Epilepsisi olan bir hamile olarak nöbet geçirebilirsiniz; sakın gereksiz yere korkuya kapılmayın. Nöbetler zararlı ve tehlikeli olabilir ama bu durumdaki birçok kadının buna rağmen sağlıklı bebekler doğurduğunu da bilimsel verilerden bili­yoruz, o nedenle lütfen paniğe kapılmayın. Nöbetlerinizi mutlaka doktorunuza bildirin, tedavi önerileri de buna göre değişiklik gösterebilir. Eğer hamileliğinizin son aylarında nöbet geçiriyorsanız, doktorunuz ultrason ile bebeğinizin durumunu kontrol etmek isteyebilir.

Epilepsisi olan gebe, kendine iyi bakmalı

• Epiiepsi ilaçlarını aksatmadan kullanın
• İlaçlarınızı aniden kesmeyin ve hekiminize danışmadan dozları ile oynamayın
• Sağlıklı beslenin ve vitaminlerinizi düzenli alın
• Düzenli egzersiz yapın ve stresinizi kontrol altında tutun
• Yeterli miktarda uyuyun
• Sigara, alkol kullanmayın