Erdoğan'dan uzun menzilli füze açıklaması!

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, uzun menzilli füze projesinde Çin ile devam eden görüşmelerde bazı uyuşmazlıklar çıktığını, bu görüşmeler devam etmekle birlikte ihale süresince teklifi ikinci sırada olan Fransa ile de görüşmeler yapıldığını söyledi.

Erdoğan'dan uzun menzilli füze açıklaması!
Milliyet'te yer alan habere göre NATO zirvesi dönüşünde uçakta gazetecilere açıklamalarda bulunan Erdoğan, "Çin'le füze savunma sistemi görüşmelerinde ortak üretim ve know-how meselesinde bazı uyuşmazlıklar çıktı. Buna rağmen arkadaşlar görüşmeye devam ediyor ama ikinci sıradaki Fransa yeni tekliflerle önümüze geldi. Şu anda Fransa ile de görüşmelerimiz sürüyor. Burada bizim için ortak üretim çok çok önemli" dedi.

Türkiye, ilk uzun menzilli füze ve hava savunma sistemi projesi için düzenlenen ihalede geçen yıl sonbaharda yola Çin firması CPMIEC ile devam etme kararı almıştı.

İhalede Çin'le birlikte Fransa-İtalya ortaklığı Eurosam, Patriot füze savunma sistemini üreten ABD'li Raytheon ve Lockheed Martin ve Rusya yarışıyordu. Türk yetkililer, Rusya'nın ihalede değerlendirme dışında kaldığını açıklamıştı. Savunma Sanayi Müsteşarlığı 26 Ağustos'ta yaptığı açıklamada uzun menzilli füze ihalesinde Çin ile başlatılan görüşmelerin sürdüğünü, sürecin dışında kalmak istemeyen firmalardan da tekliflerini 31 Aralık'a kadar uzatmalarının istendiğini açıklamıştı.

Türkiye'nin ilk uzun menzilli füze projesinde ABD'nin yaptırım listesinde de yer alan bir Çin firmasını seçmesi ABD'nin ve NATO'nun tepkisine neden olmuştu. NATO yetkilileri, Çin'in füze sisteminin NATO sistemleri ile uyumlu çalışmayacağını da belirtmişti.

Mayıs ayında Reuters'a konuşan yetkililer, sözleşme görüşmelerinin devam ettiği Çinli CPMIEC şirketinin şartnamede gerekli olan hükümleri henüz tam olarak yerine getiremediğini ve daha önce ihaleden elendiği açıklanan Rusya'nın da sürece yeniden dahil olmak için teklifini revize ettiğini söylemişti. Ancak Erdoğan Çin ile devam eden görüşmelerde bazı sorunlar yaşandığını kamuoyu önünde açıklayan ilk üst düzey yetkili oldu.