Ermeni Kilisesi’ne saygısızlıkta yeni gelişme

Kadıköy’de 3 kişinin Surp Takavor Ermeni Kilisesi’nin kapısının üstüne çıkıp müzik eşliğinde oynamasına tepki yağdı. Gözaltına alınan şüphelilerden ikisine ev hapsi verildi.

Ermeni Kilisesi’ne saygısızlıkta yeni gelişme

Milliyet Gazetesinden Ferit Zengin'in haberine göre İstanbul Kadıköy’de bulunan Surp Takavor Ermeni Kilisesi’nin önüne önceki gece saatlerinde gelen bazı kişiler, çalan müzikle eğlendi. Bu esnada gruptaki 3 kişi, kilisenin kapı duvarının üstüne çıktı. Bir kişi kapının üstünde otururken, diğer iki kişi ise burada oynamaya devam etti.

 

Sosyal medyada paylaşılan rezil görüntüler tepki çekerken, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, şüphelilerin yakalandığını belirterek “Kadıköy’de Ermeni Kilisesi’ne yapılan saygısızlıkla ilgili Kilise Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Arman Bükücüyan beyefendi ile görüşerek üzüntülerimi dile getirdim” dedi.

İki kişiye ev hapsi

Emniyette ifade veren şüpheliler Y.E.U. ve Ö.F.A.’nın alkollü olduklarını, amaçlarının kiliseye zarar vermek olmadığını söyledikleri öğrenildi. Ayrıca emniyette ifade veren ve kilisenin yönetim kurulunda olan müşteki Karabet Baliyev, “Bu konu ile ilgili herhangi bir art niyet görmüyorum, bu kişiler zarar vermemiştir” diyerek şikayetçi olmadı.

Şüpheliler Y.E.U., Ö.F.A. ve O.Y. emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. Anadolu 5. Sulh Ceza Hakimliği, şüphelilerden Ö.F.A. ve Y.E.U.’nun “halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama” suçunu  işledikleri gerekçesiyle “1 ay süreyle konutunu terk etmeme” şeklinde adli kontrol tedbiri uygulanarak serbest bırakılmasına karar verdi.

Hakimlik, şüpheli O.Y. hakkındaki adli kontrol talebini ise reddetti.

‘Provokasyon’

Ermeni kilisesine yönelik saygısızlığa gösterilen bazı tepkiler şöyle:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: Kadıköy’de bir kilise duvarının üzerine çıkılarak sergilenen saygısızlığı, şu mübarek günlerde birliğimize beraberliğimize yönelik bir provokasyon olarak görüyorum. Tüm vatandaşlarımızın din ve inanç hürriyetlerini korumak en başta gelen vazifemizdir. Benzer hadiseler gibi bu konunun da sonuna kadar takipçisi olacağız. Böyle bir ahlâksızlığı, edepsizliği kabullenmemiz mümkün değildir. Hangi dinden, inançtan olursa olsun onların mabedlerine bu tür saldırıları kabul etmemiz mümkün değildir.

CHP Sözcüsü Faik  Öztrak: Kadıköy’de Surp Takavor Kilisesi’ne bir saygısızlık yapıldı. Kutsal mabetlere, ibadethanelere yönelik saygısızlıkları asla kabul edemeyiz. Bu münferit saygısızlığı da şiddetle kınıyoruz.

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan: Kadıköy’deki kilisemize saygısızlık yapanları ve yol verenleri kınıyorum. Derhal her daim polis olan o noktadaki polisler hakkında soruşturma açılmalıdır.