ESKİ BEŞİKTAŞ BELEDİYE BAŞKANI MURAT HAZNEDAR’IN DOSYALARI KAPATILIYOR MU?

Görevden alınan Eski Beşiktaş Belediyesi Başkanı Av. Murat Haznedar hakkındaki soruşturmaların bazı kişilerce üstünün örtüldüğü iddiaları var. İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişlerince hazırlanan raporlar sümen altı mı ediliyor?

ESKİ BEŞİKTAŞ BELEDİYE BAŞKANI MURAT HAZNEDAR’IN DOSYALARI KAPATILIYOR MU?

Görevinden uzaklaştırılan CHP’li Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar, FETÖ’cü inşaat şirketine çıkar sağlama karşılığı aldığı Ortaköy’deki arsaya, Boğaz manzaralı malikane yaptırmıştı.

Görevinden uzaklaştırılan Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar, cebinden para çıkmadan elde ettiği İstanbul Boğazı manzaralı arsada malikane yaptırıyor.

Hazinedar’ın malikanesi, Ortaköy Itri Sokak üzerinde bulunuyor. Malikanenin olduğu yerde 1953’te kurulan Ortaköy Konut Yapı Kooperatifi var.

İddiaya göre; Hazinedar, kooperatifteki 2 katlı bir binayı Süzer Holding‘ten aldı.

FETÖ’CÜ ŞİRKETE ÇIKAR İDDİASI

Bu bina 450 metrekarelik bir arsa üzerindeydi. Bitişiğinde ise üzerinde yıkık bir bina olan 680 metrekarelik arsa vardı. Hazinedar, bu arsayı 2 kardeş Y.E. ve K.E.’den cebinden para çıkmadan aldı. Karşılığında ise 2 kardeşin ortak olduğu FETÖ’cü inşaat şirketine çıkar sağladı.

Şirketin Fulya‘da 4 kat inşaat müsaadesi olan yerine 12 kat inşaat izni verdi. Ardından 2 arsayı birleştirdi ve inşaat ruhsatı çıkarttı.

Sonuçta da eski belediye başkanının yıkıp inşaat müsaadesi vermediği alanda 2 katı yer altında olmak üzere 5 katlı bir malikane inşaatına başladı.

İnşaatın yoldan 2.5 metre geriye çekilmesi gerekiyordu ancak kural ihlal edildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ihlali yerinde belirleyip işlem yaptı ancak sonuç değişmedi.

200 BİN DOLARA KAT ARTIŞI…

İnşaatın çevresindeki 2 katlı binalarda tadilat dahi yapılmasına izin verilmiyor. Ancak 70 metre mesafedeki 2 katlı bir binaya da 5 kat verildi.

İddiaya göre; bu usulsüz işin izni için de görevden uzaklaştırılan Beşiktaş Belediye Meclis Üyesi Hüseyin Avni Sipahi 200 bin dolar aldı. Boğaz’a nazır ve havuzlu 8 malikanenin çevresi, kale duvarını andıran istinat duvarıyla örülü. Bu duvarın yapımında da kaldırım ihlal edildi.

‘KIYAK KARŞILIĞI VİLLA’

Görevden uzaklaştırılan CHP’li Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar ile meclis üyeleri Hüseyin Avni Sipahi ve Çetin Kırışgil hakkında mülkiye müfettişlerinin hazırladığı raporda, Hazinedar’ın ‘kıyaklarına’ da yer verildi.

Buna göre Murat Hazinedar, sosyetik Gülmanlar ailesinin İstanbul Ortaköy’deki Nest Konakları’nda imar planında park alanı olarak görülen 3 dönümlük kamu arazisine yüzme havuzu, tenis kortu ve basketbol sahası inşa edilmesine göz yumdu.

Hazinedar, bunun karşılığında Gülmanlar’ın Bodrum’da inşa ettiği lüks Doğalkaya Evleri’nden 2.5 milyon euroluk bir villa aldı. Aynı siteden Sipahi de bir villa aldı ve 2 isim son 2 yıldır tatillerini bu sitede geçiriyor.

Müfettiş raporlarında, Murat Hazinedar’ın bu villanın tapusunu üzerine almadığı, site yönetimine kendi banka hesabı üzerinden aidat gönderdiği iddiası da yer aldı. Doğalkaya Evleri, Gündoğan’ın en güzel lokasyonunda bulunuyor.

15 villadan oluşan sitede 12 bin fidanlı teraslar, bahçeler, 235 m2’lik tuzlu su havuzu ve her türlü sosyal imkân bulunuyor var.

‘YETKİSİ OLMADAN ONA YÖNLENDİRİLDİ’

1 –  İmar ve ruhsat işlemlerinde talep sahipleri, yetkisi olmadığı halde meclis üyesi Hüseyin Avni Sipahi’ye yönlendirildi. O da Beltaş Vakfı’na para yatırılması karşılığında işi halletti. Belediyeyi yöneten Sipahi rantı Hazinedar’la paylaştı.

Kayıt dışı paralar da Meclis Üyesi Çetin Kırışgil tarafından Hazinedar’a götürüldü. Hazinedar 2014’ün sonlarında İpek Grubu’ndan satın alma yapılmasını istedi. Belediye Başkanı’nın yönlendirmesiyle Bank Asya yetkilileri belediyeye gidip, belediye parasının bir kısmının bankalarına yatırılmasını istedi.

İpek Medya’ya el konulduğunda Hazinedar, destek mesajları yayınladı. Belediye dışında Beltaş Vakfı ve şirketi kazanç kapısı olarak kullanıldı. 15 Temmuz’dan sonra polislikten atılan birkaç kişi güvenlik görevlisi olarak çalıştırıldı. Hazinedar, bir arkadaşına paravan şirket kurdurdu ve bu şirket adına gayrimenkuller alındı. Boğaz kıyısındaki Kuruçeşme’de EPOPE ve FAHHAM adlı içkili eğlence yerlerine usulsüz ruhsat verildi. Boğaz kıyısındaki Kuruçeşme’de EPOPE ve FAHHAM adlı içkili eğlence yerlerine usulsüz ruhsat verildi

‘ORAYI BAŞINA YIKARIM’ DİYE TEHDİT ETTİ

2 –  Beşiktaş Nispetiye Mahallesi’nde bulunan ve kafe, restoran olarak işletilmek üzere kiralanan bir yerle ilgili olarak işyeri açma ve çalışma ruhsatı almak ve tadilat için yapılan başvuru sonrası Hüseyin Avni Sipahi para istedi. Paranın verilmemesi üzerine Sipahi, “En ufak bir tadilata başlanırsa orayı başına yıkarım” dedi. Daha sonra işyeriyle ilgili kasıtlı olarak yapı tadil tutanağı tanzim edildi ve işyerinde yıkım yapıldı.

FETÖ/PDY SORUŞTURMASI

3 – Hazinedar hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından “FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan soruşturma yürütülüyor.

NÜFUZU KÖTÜYE KULLANMA İDDİASI

4 –  Hazinedar ’ın Itri Sokak’ta edindiği 2 arsa üzerinde yapılan inşaatta yetki ve nüfuz kötüye kullanılarak perde duvar yapıldı. Yaya kaldırımı ve yolun kullanımı engellendi.

‘HAZİNEDAR’IN MAL VARLIĞI ÇELİŞKİLİ’

5 –  Belediye Başkanı Hazinedar’ın 30 Nisan 2014 tarihli mal beyanında bildirdiği şirket hisselerinin beyan değeri ve piyasa değeri arasında çelişki tespit edildi. Müfettiş sorularına cevap vermedi ve konuya ilişkin açıklama yapmadı. Hazinedar’ın belediye başkanı olduktan sonra mal varlığında artış olduğu iddiaları üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca soruşturma başlatıldı.

6 –  Belediye araç kiralama ihalesinde rekabet engellendi ve eşitlik ilkesi ihlal edildi, birim müdürlerine makam aracı kiralandı ve söz konusu ihale ön mali kontrole tabi tutulmadı.

‘GÖZ YUMDULAR, VİLLA ALDILAR’

7 –  Beşiktaş Ortaköy’de Gülman İnşaat Firması tarafından inşa edilen Ortaköy Nest Konakları Sitesi’nde, imar planında park alanı olarak görülen alana yüzme havuzu, tenis kortu gibi tesisler inşa edildi.

Belediye duruma göz yumdu ve karşılığında da Hazinedar ve Sipahi, Gülman İnşaat firmasının sahibi olduğu Bodrum Doğalkaya Evleri’nden villa aldı.

KAMU ARAZİSİNE KAÇAK İNŞAAT

8 – Levazım Mahallesi’ndeki kamu arazisine, Özel Neşe Erberk Eğitim Kurumları kaçak olarak inşa edildi. Kaçak binanın bitişiğine 2015’te inşa edilen eklenti hakkında yıkım işlemi yapılmadı. Binanın özel okul olarak eğitim öğretim faaliyeti yapılmasına müsaade edildi ve okul sahiplerine menfaat temin edildi.

9 – Etiler’de bir AVM’de ortak alan olarak düzenlenen zemin teraslarının bulunduğu alanda ruhsata ve mimari projeye aykırı olarak ön bahçe içinde işyerleri oluşturuldu. İşyeri sahiplerine haksız kazanç sağlandı.

10 – Konaklar Mahallesi’ndeki 870 metrekarelik yeşil alanın bir site tarafından yıllık 5 bin TL tutarında işgaliye bedeli karşılığı otopark olarak kullanılmasına göz yumuldu.

11 – Bebek ’te mülkiyeti Altın Kadife Tekstil San.Tic. AŞ’ye ait boş arsaya Beltaş tarafından kaçak prefabrik yapı inşa edildi.

12 – Abbasağa Mahallesi’ndeki bir inşaat için Beşiktaş Belediyesi’nden ruhsat talebinde bulunuldu. Proje ve belgeler tamamlandı ama bağış yapılmadığı için ruhsat verilmedi.

13 –  Bazı kiralama ihalelerinde; billboard, pano, megalight pano, raket pano konulması ve işletilmesi işleri ile ilgili 3 ayrı ihalede; Alkım Basım Yayın A.Ş.’nin açma ve çalışma ruhsat dosyasında, “pazarlık usulüyle” yapılan bazı ihalelerde mevzuata aykırı hareket edildi.

TEK GEÇERLİ TEKLİFİN VERİLDİĞİ İHALELER

Beşiktaş Belediyesi’nin sadece 2017’de yaptığı tek geçerli teklifin verildiği ve pazarlık usulü ihaleler dikkat çekiyor.

Bu ihalelere tek geçerli teklifin verilmiş olmasının incelenmesi gerektiğine işaret edilirken, bir ihaleye az sayıda teklif verilmiş olmasının o ihalede yeterli rekabetin oluşmadığı anlamına geleceği belirtiliyor.

Beşiktaş Belediyesi’nin yaptığı söz konusu türden ihalelerden biri ‘Muhtelif Parkların ve Okul Bahçelerinin 2017, 2018, 2019 Yılları Revizyonu İşi”. İhale ile ilgili olarak 13 doküman satın alınmış olmasına karşın, ihaleye tek geçerli teklif verildi.

İhaleyi 29 milyon 761 bin TL’ye Mim Doğal Kaynaklar İnşaat San. ve Tic. Ltd. şirketi üstlendi. 25 Mayıs 2017’de imzalanan sözleşmeye göre işin süresi 15 Eylül 2019’a kadar devam edecek.

Tek teklifin verildiği 2 ayrı ihale de kültür sanat organizasyonu ile ilgili. Bu ihalelerden ilki mayıs 2017’de, ikincisi ise 20 Aralık 2017’de yapıldı.

Her iki ihaleyi de, geçerli tek teklif sahibi olan Stil Reklam İnşaat Otomotiv San. Tic. Ltd. şirketi aldı. İlk ihalenin bedeli 7.9 milyon TL, ikinci ihalenin bedeli ise 15.9 milyon TL. n Tek teklifin verildiği bir ihale de 201 araçla belediye hizmetlerinde görevlendirilmek üzere 146 sürücü kiralanması hizmet alım ihalesi. İhaleye toplam 3 teklif verilmiş olmasına karşın tek teklif geçerli sayıldı.

İhaleyi 6 milyon TL’ye 06 Antika Turizm Taş. Hiz. ve Tem. İnş. San. Dış. Tic. Ltd. şirketi aldı.

ESKİ BEŞİKTAŞ BELEDİYE BAŞKANI MURAT HAZNEDAR’IN DOSYALARI KAPATILIYOR MU?

İçişleri Bakanlığı CHP’li Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar ile meclis üyeleri Hüseyin Avni Sipahi ve Çetin Kırışgil’i görevden uzaklaştırdı.

Hazinedar’ın, FETÖ ve yolsuzluk soruşturmaları kapsamında 5393 sayılı belediye kanunun 47’nci maddesi gereğince geçici olarak görevden uzaklaştırıldığı açıklandı.

Hazinedar ve diğer belediye görevlileriyle ilgili 8 konuda kiralama ihaleleri, 4 konuda imar işleri, 3 konuda işyeri açma ve çalıştırma ruhsatları ve 4 konuda da ihale usulsüzlükleri nedeniyle soruşturma yürütüldüğü öğrenildi.

AÇIKLANAMAYAN ARTIŞ

Mülkiye müfettişlerinin hazırladığı raporda, Beşiktaş Belediyesi’nde büyük bir vurgun çarkı kurulduğu ve Hazinedar ile Belediye Meclis üyesi Hüseyin Avni Sipahi’nin malvarlıklarında açıklayamadıkları artışlar olduğu vurgulandı.

Raporlarda ayrıca; Beşiktaş Belediyesi’ne imar ve işyeri açmak için başvuran çok sayıda esnaf ve işadamından büyük miktarlarda “bağış” adıyla milyonlarca lira istendiği de belirlendi.

Sosyetik aile Gülmanlar’ın sahibi olduğu Ortaköy’deki Nest Konakları sitesinde imar planında park alanı olarak görülen 3 dönümlük kamu arazisine yüzme havuzu, tenis kortu ve basketbol sahası inşa edilmesine göz yuman Hazinedar’ın, bu kıyak karşılığında Gülmanlar’ın Bodrum’da inşa ettiği lüks Doğalkaya evlerinden 2 buçuk milyon euroluk villa aldığı tespit edildi. Aynı siteden Sipahi’nin de bir villa aldığı ve ikisinin 2 yıldır bu sitede tatillerini geçirdiği belirlendi.

Villanın tapusunu üzerine almayan Hazinedar’ın 2 yıldır buraya tatile gittiği ve site yönetimine kendi banka hesabı üzerinden düzenli olarak aidat gönderdiği belirlendi.

İŞÇİYE PARAVAN ŞİRKET

Hazinedar ayrıca çocukluk arkadaşı, tekstil işçisi Engin Denizli adına 2015’te bir paravan şirket kurdurdu. Hazinedar’ın bu şirket adına Ortaköy ve Arnavutköy’de 2 adet altı dükkanlı villa ve 2 katlı apartman satın aldırdığı tespit edildi.

Hazinedar’ın, İstanbul’un gözde mekanlarından Kuruçeşme’de de menfaat karşılığı imar yolsuzluklarına göz yumduğu belirtildi. Kuruçeşme’deki Fahham adlı işletmeye Boğaziçi İmar Müdürlüğü’nün olumsuz görüşüne ve emniyet ve kaymakamlığın da itirazına rağmen 2016’da usulsüz işyeri ruhsatı verildi.

Fahham’ın ortaklarının Türkiye’de bile yaşamadığı, ikametlerinin Almanya ve Dubai olmasını da şüpheli bulan müfettişler, bu işletmenin perde arkasındaki sahibinin Hazinedar olma ihtimalini araştırıyor.

Sabah Gazetesi’nin ulaştığı bilgilere göre Beşiktaş Belediyesi’ndeki rüşvet çarkı şöyle işledi:

‘SORMA VER’ PARASI

Yolsuzluk iddialarının odak noktasındaki isim, Belediye Meclis üyesi Hüseyin Avni Sipahi. Mülkiye Teftiş Kurulu’na verilen bir şikayet dilekçesinde belediyeye işyeri açma ve çalıştırma ruhsatı almak için dilekçe veren bir işadamına sözlü olarak; “Bu işleri Hüseyin Avni Sipahi ile görüşün” denildi.

Sipahi kapısını çalan işadamından 350 bin dolar para istedi. İtiraz üzerine “350 bin TL yapalım o zaman” diyen Sipahi’nin, işadamının “Ben bu parayı vermem. Her şeyim yasal. Suç duyurusunda bulunacağım” karşılığını vermesi üzerine, “Orayı başına yıkarım” dediği bilgisine yer verildi.

Sipahi’nin, yetkisi olmadığı halde, imar ve ruhsat işlemlerine baktığıda raporda yer aldı. Başkan Yardımcısı Mürüvvet Günday’ın dar bir tekel bayisinden ruhsat için 50 bin TL para istediği ortaya çıktı.

ÇANTACI MECLİS ÜYESİ

Beşiktaş Belediyesi CHP’li Meclis üyesi Çetin Kırışgil’in kayıt dışı paraları, başkan Hazinedar’a getiren çantacısı olduğu belirtildi. Başkanın dikkat çekmemek için haksız edinilen malvarlıklarını başka isimler üzerine geçirdiği de müfettişler tarafından tespit edildi.

Belediyeten taşıma ihalesini alan firmadan her ay 100 bin TL açıktan para alınıp Kırışgil’e getirildiği, onun da parayı Hazinedar’a ilettiği iddia ediliyor.

ESKİ BEŞİKTAŞ BELEDİYE BAŞKANI MURAT HAZNEDAR’IN DOSYALARI KAPATILIYOR MU? - Resim : 2

Pelin Hazinedar Başlangıç

DARBE GİRİŞİMİNDEN ÖNCE LONDRA’YA UÇTU

Hazinedar’ın görevden uzaklaştırılmasında FETÖ bağı da etkili oldu. Müfettişler Hazinedar’ın 15 Temmuz 2016 darbe kalkışmasından bir gün önce Londra’ya gittiğini belirledi.

Hazinedar, kalkışma başarısız olunca 2 gün sonra Türkiye’ye döndü.

2 AY İÇİNDE BÜYÜKŞEHİR’E BAŞKAN OLACAĞIM

FETÖ/PDY terör örgütüne üye olmak iddiasıyla hakkında yürütülen soruşturma sebebiyle 15 Temmuz sonrasında yurt dışına çıkış yasağı konulan Hazinedar’ın, darbeden 3 hafta önce yakın çevresine “2 ay içinde Büyükşehir Belediye Başkanı olacağım” dediği belirlendi.

Yazar Talip Doğan Karlıbel, bu bilgiyi mülkiye müfettişlerine aktardı.

YASAK GELİNCE KARDEŞİNİ DEVREYE SOKTU

Hazinedar darbe kalkışmasından sonra yurtdışına çıkış yasağı konulunca, çareyi özel kalem müdürü yaptığı kız kardeşi Pelin Hazinedar Başlangıç‘ı göndermekte buldu.

Pelin Başlangıç’ın 15 Temmuz 2016’dan bugüne bir buçuk yıl içinde tam 7 kez yurtdışına çıktığı tespit edildi. Başlangıç’ın bu sürede 3 kez Londra’ya, birer kez İtalya, Fransa, İsviçre, Yunanistan’a gittiği tespit edildi.

DARBE ÖNCESİ 3 KEZ ABD, 1 KEZ İSRAİL’E

Başkan Murat Hazinedar’ın, 15 Temmuz öncesinde 2015 ile Temmuz 2016’ya kadar bir buçuk yıl içinde 3 kez ABD’ye, 1 kez İsrail’e, 5 kez de Londra’ya gitmesi dikkat çekti.

Kendisinin bu seyahatlerinin sıklığı ve yurtdışı yasağının ardından kızkardeşinin Londra diğer seyahatlerini şüpheli bulan müfettişlerin görüşü doğrultusunda kara para aklanma ihtimali değerlendirmeye alındı ve MASAK devreye sokuldu.

SUÇ DOSYASI KABARIK

FETÖ üyesi olmak Rüşvet almak İhalelerde yolsuzluk Zorla bağış toplamak Görevi kötüye kullanmak

SERVETİ DUDAK UÇUKLATTI

Belediye Başkanı seçildiği 30 Mart 2014’ten bugüne geçen 3 buçuk yılda hayatın olağan akışına aykırı bir malvarlığına kavuştuğu tespit edilen Murat Hazinedar’ın sahip olduğu gayrimenkullerin değerinin 200 milyon doların üzerinde olduğu tahmin ediliyor.

Hazinedar’ın yakın arkadaşı Meclis üyesi Hüseyin Avni Sipahi’nin malvarlığının ise 1 milyar doların üzerinde olduğu tespit edildi.

TARAF’A MİLYONLUK KIYAK

Hazinedar’ın, FETÖ’nün TSK’yı hedef alan Ergenekon ve Balyoz kumpaslarında sahte belge ve bilgilerle aktif rol oynayan Taraf gazetesinin sahibi olduğu Alkım Kitabevi’ne milyonlarca liralık kıyak geçtiği raporda yer aldı.

Alkım Kitabevi’nin Beşiktaş’taki yayınevinde, içkili restoran ruhsatının verilmesi kanunlara aykırı bulundu. Hazinedar’ın ikamet ettiği Itri Sokak’taki 2 ev ile ilgili imar usulsüzlüğü yaptığı da müfettişlerce belirlendi.

Ruhsatsız yapılan binanın ruhsatının sonra çıkartıldığı ve etraftaki duvarların da kaçak inşa edildiği ortaya çıkartıldı. Ayrıca; özel bir eğitim kurumunun 2015’te yapmak istediği eklentiye imara aykırı olduğu halde izin verildiği ve bunun da imar kanununa aykırı olduğu belirlendi.

BAKANLIK AÇIKLAMA YAPTI

İçişleri Bakanlığı, Başkan Hazinedar ve Belediye Meclis Üyeleri Hüseyin Avni Sipahi ile Çetin Kırışgil’in görevden uzaklaştırılmalarına ilişkin şu gerekçeleri sıraladı:

ESKİ BEŞİKTAŞ BELEDİYE BAŞKANI MURAT HAZNEDAR’IN DOSYALARI KAPATILIYOR MU? - Resim : 3

Çetin Kırışgil

MURAT HAZİNEDAR: Mal bildiriminde bulunulması Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanunu kapsamında mal varlığına yönelik olarak yürütülen soruşturma; FETÖ/ PDY Silahlı Terör Örgütüne Üye Olmak suçundan yürütülen soruşturma; ayrıca belediye hizmetlerinin zorunlu bağışa tabi tutularak iş sahiplerinden zorla para alınması, usulsüz ihale ve ruhsat verilmesi, kamu malının özel şahısların menfaatine kullandırılması, haksız kişisel menfaat temin edilmesi ve görevi kötüye kullanma niteliğindeki diğer eylemler.

ÇETİN KIRIŞGİL: Kayıt dışı paraların transferine aracılık ettiği yönündeki iddiayla ilgili yürütülen soruşturma göz önünde bulunduruldu.

Zeynel YAMAN – Mustafa KAYA / SABAH GAZETESİ

https://www.sabah.com.tr/gundem/2018/01/06/bogaz-manzarali-malikane-yaptiriyor

Kaynak: superkulup.com