Estetik burun ameliyatlarında teknikler

Estetik burun ameliyatları Türkiye de plastik cerrahların gerçekleştirdiği ameliyatlar listesinin en başında yer alıyor.

Estetik burun ameliyatlarında teknikler
Akşam Gazetesi'nden Prof. Dr. Reha Yavuzer'in yazısı...

Kadın erkek çoğumuz burun şeklimizden pek memnun değiliz. Taşıdığımız genetik miras nedeniyle burun sırtı kemerli, nispeten uzun, arzu edilenden daha düşük ve geniş burun ucu olan, yüzümüze göre daha iri bir burun yaşadığımız coğrafyanın özelliklerinden. Bu nedenle de estetik burun ameliyatları Türkiye de plastik cerrahların gerçekleştirdiği ameliyatlar listesinin en başında yer alır. Burun ameliyatı olmaya karar veren bir kişinin önünde önemli bir takım kararlar var

KİME AMELİYAT OLMALI?

Estetik burun ameliyatları dünyada pek çok ülkede olduğu gibi plastik cerrahlar ve konu ile ilgilenen kulak burun boğaz doktorları tarafından gerçekleştirilir. Bu ameliyatlarda başarının anahtarı tecrübeden geçer. Tecrübe ise sadece doktorun yaşı ile değil bu konudaki bilgi birikimi ve vaka sayısı ile alakalıdır. Doktor seçiminde sosyal medyada bulduğunuz yazılı veya görsel bilgilerden çok doktorunuzun eğitimi ve nitelikleri seçiminizde ışık tutmalı. Her ameliyat önemli bir yolculuktur ve kendinize bir takım lideri ve arkadaşı seçtiğinizi unutmamak gerekir. Karşılıklı anlaşabildiğiniz hekimi seçmek bu açıdan önemlidir.  

BEN NE İSTİYORUM?

Aynaya baktığınızda siz ne görüyorsunuz ve nasıl bir değişiklik istiyorsunuz? Burun ameliyatı öncesinde kendinize sormanız gereken en önemli soru belki de bu. Her burun ameliyatında çok büyük değişiklikler yapılmak zorunda değil. Şikâyetiniz sadece burun ucunun hafif kalınlığı veya hafif düşüklüğü ise bu takdirde kemik dokulara müdahale edilmeden yapılacak bir ameliyat sizin için yeterli olacaktır. Yapılacak ameliyatın planını sizin istekleriniz, ve dokularınızın özellikleri belirleyecektir. Gerçekçi beklentiler ameliyat sonrası mutlu olmanızı kolaylaştıracaktır. Bir alışveriş edasıyla her istediğiniz şeklin ameliyat ile gerçekleştirilemeyeceğini bilmek gerekir.

ÖNCE DEĞERLENDİRME

Burun ameliyatları öncesinde muayene, 2 boyutlu fotoğraflar ve üç boyutlu görüntüler ile detaylı bir değerlendirme yapılır. Amaç var olan burun yapısında kıkırdak, kemik ve yumuşak doku özelliklerinin tespit edilmesi, yüz oranlarına göre burunun bir bütün olarak dengeli olup olmadığına karar vermektir.

DOKTORUM NE İSTİYOR?

Doktorunuz aslında sizin de isteğiniz olan sağlıklı ve mutlu olmanızı istiyor. Bu nedenle beklenti ve isteklerinizi ona tam olarak aktarana kadar konuşmanızda yarar var.

HANGİ AMELİYAT TEKNİĞİ?

Burun ameliyatları oldukça teknik ve karışık cerrahi girişimlerdir. Çok kabaca bu teknikler açık ve kapalı burun ameliyatları olarak ayırılabilir. Açık burun ameliyatlarında burun uç kısmından da kesi yapılarak burun içerisindeki kıkırdak ve kemik yapılara daha rahat ulaşılır. Bu tekniğin en önemli avantajı tüm dokuların cerrah tarafından daha net bir şekilde görülmesini sağlamasıdır. Açık burun ameliyatlarında özellikle burun ucu müdahaleleri çok daha başarılı ve hassas ayarlamalara müsaade edecek şekilde gerçekleştirilebilir. Kapalı burun ameliyatlarında ise cerrahi tamamen burun içerisinden kesiler yapılarak gerçekleşir. Şayet burun deliklerinin küçültülmesi işlemi yapılmamışsa burun dış kısmında kesi olmaz. Kapalı burun ameliyatları daha az doku açıldığı için hızlı iyileşen pratik işlemlerdir. Burun ameliyatlarında çoğu işlem başarı yla hem açık hem de kapalı teknikle gerçekleştirilebilir. Cerrahınız kendi bilgisi, alışkanlıkları ve sizin doku özelliklerinize göre teknik seçecektir. Tekniğe göre doktor seçimi yerine, cerrahınıza karar verdikten sonra onun önerileri doğrultusunda uygulanacak tekniğin belirlenmesi faydalı olacaktır.

Ameliyat zamanı

Burun ameliyatları hassas cihaz ve aletler kullanılır. Ultrasonik kesiciler, mikromotor cihazları, çok ince keski ve törpüler ve burun içerisinin daha iyi görülmesini sağlayan ışık ve kamera sistemleri burun ameliyatlarının hem doktor hem de hasta açısından çok daha kolay ve zahmetsiz yapılmasını sağlar.

Ameliyat sonrası

Burun ameliyatları kemiklere işlem yapılsa dahi oldukça ağrısız ameliyatlardır. Ameliyat sonrası 7-10 gün arasında alçı veya atel uygulanan burun hızla iyileşecektir ve bir iki, haftalık zaman içerisinde morluk ve şişliklerinden kurtulacaktır. Ameliyattan kısa bir süre sonra iş ve sosyal yaşantıya dönen kişi darbelere karşı 1-3 ay boyunca kendini korumalıdır. Gerçek iyileşme zamanı olan 1-1 buçuk yıllık sürece ihtiyaç var.

Prof. Dr. Reha Yavuzer / Akşam Gazetesi
Konular Kadın / Bakım