F-16 pilotundan acı haber geldi

Osmaniye Valisi Celalettin Cerrah, Amanoslar bölgesinde görev uçuşu esnasında düşen Amasyadaki 5. Ana Jet Üs Komutanlığına ait F-16 uçağının pilotunun şehit olduğunu bildirdi.

F-16 pilotundan acı haber geldi

Amanoslar bölgesinde düşen ve Amasya'daki 5. Ana Jet Üs Komutanlığı'ndan kalkan F-16/C uçağının pilotu Üsteğmen Hamza Gümüşsoy'un şehit olduğu bildirildi.

Genelkurmay'dan yapılan açıklamada, 3 Mayıs Pazartesi günü saat 14.15'te Osmaniye civarında Amanos bölgesinde düştüğü bildirilen 5'inci Ana Jet Üs Komutanlığı'na (Merzifon/Amasya) ait F-16/C uçağının pilotu Üsteğmen Hamza Gümüşsoy'un (2008-79) şehit olduğu bildirildi. Açıklamada, uçağın enkazına ve pilotun naaşına ulaşıldığı bilgisi verildi.
 
Şehit Gümüşsoy'a Allah'tan rahmet, Türk milletine, şehit ailesine ve silah arkadaşlarına başsağlığı dilenen açıklamada, kazanın nedeninin ise kaza kırım heyetinin incelemesinin ardından belirleneceği kaydedildi.
 
'ATLIYORUM' MESAJI VERMİŞTİ
5. Ana Jet Üs Komutanlığı'na ait F-16/C uçağından, saat 14.15'te Osmaniye civarında Amanoslar Bölgesi'ndeki görev uçuşu esnasında, pilotun "Atlıyorum" mesajının ardından irtibat kesildi.
 
UÇAĞIN ENKAZINA ULAŞILDI
Osmaniye sınırları içinde Amanos dağlarında düşen F-16 savaş uçağının enkazına saat 18.45'de ulaşıldı. Bir askeri yetkili, 3 helikopterle havadan yapılan aramalarda uçağın düştüğü yerin saptandığını, karadan da kayalık ve ormanlık alanda ilerleyen timlerin de enkaz bölgesine ulaştığını belirtti.
 
PİLOT ŞEHİT OLDU
Vali Cerrah, yaptığı açıklamada, bölgede yapılan çalışmalar sonucu, daha önce uçağın enkazının bulunduğu Çaksır Yaylası bölgesinde uçağın pilotunun cenazesine ulaşıldığını söyledi.

Şehit pilotun cenazesinin buradan alınarak Osmaniye'ye götürüldüğünü ifade eden Vali Cerrah, olaydan büyük üzüntü duyduklarını kaydetti.
 
AKSARAY'A ATEŞ DÜŞTÜ
Osmaniye sınırları içinde Amanos dağlarında F-16 savaş uçağının düşmesi sonucu şehit olan pilot Üsteğmen Hamza Gümüşsoy'un ölüm haberi üzerine memleketi Aksaray'a ateş düştü. Mersin'deki yazlıklarında oğullarının şehit olduğunu haberini alan ailesinin Aksaray'a dönmek üzere yola çıktıkları öğrenildi.

 F-16 tipi savaş uçağının düşmesi sonucu kayıp olan Üsteğmen Yüzbaşı Hamza Gümüşsoy'un şehit olduğunun belirlenmesinin ardından Aksaray İl Jandarma Komutanlığı'nda görevli subaylar, şehit haberi vermek için Gümüşsoy'un ailesinin oturduğu eve gitti. Akrabaları ise Gümüşsoyun emekli öğretmen babası Yunus ve annesi Zübeyde'nin Mersin'de yazlıklarında olduğunu söyledi. Bunun üzerine subaylar telefonla Yunus Gümüşsoy'a ulaşıp durumu bildirdi. Gümüşsoy çiftinin haberin ardından Aksaray'daki evlerine dönmek üzere yola çıktıkları öğrenildi. Şehit Gümüşsoy'un bekar olduğunu belirtildi.

TÜRKİYE'NİN KULLANDIĞI F-16 MODELLERİ
Türkiye'nin kullandığı F-16'lar Blok30, Blok40, Blok50 olup Block50'lerin 16 tanesi D ve 14 adedi ise C tipi olmak üzere toplam 30 adet F-16 Block 50 +(Block 50 M) uçağı TAI Tesislerinde montajları gerçekleştirilerek 1.72(ABD)$ Milyar Dolarlık bir bütçe ile üretilmiştir.

DÜŞEN UÇAK F16/C
F-16 uçakları Türk Hava Kuvvetleri envanterine girmiş, yüksek teknolojinin en son ürünlerindendir.Türk Hava Kuvvetleri'nde C ve D serisi kullanılmaktadır. C serisi tamamen av ve bombardıman görevleri için imal edilmiştir. D serisi ise hem savaş hem de eğitim amacıyla kullanılmaktadır. Block 30 ve 40 modelleri için modernizasyon çalışmaları başlatılmıştır. Bazı F-16 filoları "LANTIRN" hedefleme podlarıyla ile donatılmıştır. Yeni nesil F-16'lar ASELPOD (Gece Hedefleme ve Kızılötesi Işın) ile donatılmıştır.

5. ANA JET ÜS KOMUTANLIĞI MERZİFON HAVALİMANI
Amasya Merzifon Havalimanı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterindeki askeri havalimanına sivil tesisler eklenerek, 20 Haziran 2008 tarihinde sivil hava trafiğine açılmış ve iç hat tarifeli seferlere başlamıştır.