Genç Eda'nın müthiş yaşam azmi

Eda Sıla Yılmaz, 15 yaşındaki yakalandığı lenf kanserini yendi. Evde eğitim alan ve TEOG sınavına evde 2 gözetmen, 1 polis eşliğinde giren Eda Yılmaz 500 üzerinden 487 puanla okul 3’üncüsü oldu ve İzmir Atatürk Lisesi’ni kazandı.

Genç Eda'nın müthiş yaşam azmi
Yeni Asır'dan Tansu Edip Gökbudak'ın haberine göre Muğla'nın Ortaca ilçesinde yaşayan 15 yaşındaki Eda Sıla Yılmaz, yakalandığı lenf kanserine karşı mücadele ederken eğitimde de önemli bir başarıyı yakaladı. Öğretmenlerinden evde eğitim alan ve Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sınavı'na (TEOG) evde 2 gözetmen, 1 polis eşliğinde giren Yılmaz, 500 üzerinden 487 puanla okul 3'üncüsü oldu ve İzmir Atatürk Lisesi'ni kazandı. Şimdi de yakalandığı kanser hastalığını yenen Eda, "Hastalığım sürecinde hayata bakış açım değişti. Artık her şeyin ders çalışmak olmadığını gördüm. Hasta olana kadar avukat olmak istiyordum ancak şimdi onkoloji doktoru olup çocuklara sağlık yaymak istiyorum" dedi.

Boynunda ağrıyla başladı

Eda Sıla Yılmaz, bir gün sınıfta ders dinlerken boynunda ağrı hissetti. Ağrının geçmesi için boynunu ovaladığı sırada boynunda bir kitle hisseden genç kız eve gidip durumu annesine anlattı.

Eda'nın Muğla'da gittiği doktor, kitlenin kist gibi gözükmediğini düşünerek genç kızı İzmir'deki Ege Üniversitesi Hastanesi'ne sevk etti. Burada yapılan tetkikler sonucunda genç kız, daha ileri tetkik ve tedavi için hastaneye yatırılmak istendi.

Ancak onkoloji servisinde yer olmadığı için Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edildi.

Eda, dünyasını başına yıkan haberi burada aldı. Genç kız lenf kanseri olmuştu.

Öğretmenleri yalnız bırakmadı

Aldığı kötü haberin etkisini çabuk atlatan Eda, kanserle savaşmaya karar verdi. Eda, "Kanser beni korkutmadı aslında. Sadece bir kez ağlamıştım hastalık süresince. Beni en çok üzen kemoterapi tedavisi için okulumu bırakmak zorunda olmamdı. Ancak burada da öğretmenlerim beni yalnız bırakmadı. Milli Eğitim Bakanlığı'nın 'Evde Eğitim Sistemi'nden' faydalandım. Bu sistemde normal mesai saatleri içinde öğretmenler derslerimden geri kalmamam için bana ders anlattı. Ancak hastalığım süresince yeri geldi başımı dahi kaldıramadığım anlar oldu. Burada devreye öğretmenlerim girdi. Gece saat 10 bile olsa evime gelip bana ders anlattılar" diye konuştu.

Sınava hasta yatağında girdi

Hastalığı boyunca kemoterapi tedavisi için Muğla ile İzmir arasında mekik dokuyan Eda, geçtiğimiz eğitim öğretim yılının sonunda düzenlenen TEOG'a da hasta yatağında girdi. Eda, "Her iki TEOG'a da evimde girdim. İlk sınavda kemoterapi daha ağır olduğu için kötü durumda girdim. Sınavda zaman zaman bulantı ve kusma yaşadığım için ara vermek zorunda kaldım. Bir ara sağlık durumum o kadar kötü oldu ki son 2 testi koltukta yatarak yaptım. Ancak her şeye karşın sınavı başarılı bir şekilde tamamladım ve İzmir Atatürk Lisesi'ni kazandım" dedi.

"Artık özgürüm"

2 hafta önce doktorların hastalığı yendiğini söylediklerini ifade eden Eda, "Artık hastalığı yendim. Sadece doktor kontrollerim var. Hastalıktan sonra en mutlu olduğum olay, arkadaşlarım ve sevdiklerimle yine istediğim gibi görüşebilmem oldu. Artık okuluma gidebiliyorum" diye konuştu.

Çocuklara ışık saçmak istiyor

Kanser olmadan önce avukat olma hayali kurduğunu söyleyen Yılmaz, hastalık sonrası kararının değiştiğini belirtti. Yılmaz, "Artık çocuk onkoloji doktoru olmak istiyorum. Çünkü hastalık boyunca gördüm ki çok fazla çocuk acı çekiyor. İleride doktor olup çocuklara ışık saçmak, onları kurtarmak istiyorum" dedi.