Geo Koleji'nde öğretmenler isyanda!

Özel eğitim sektöründe ikinci bir 'Doğa Koleji Krizi' kapıda... Geo Koleji'nde yaşanan skandalı ve öğretmenlerin isyanını tüm detayları ile Haber Alternatif'ten Celal Eren Çelik yazdı...

Geo Koleji'nde öğretmenler isyanda!

HABER ALTERNATİF'ten Celal Eren ÇELİK'in haberi...

Son yıllarda eğitim sektöründe yaşanan en büyük krizlerden bir tanesi olan DOĞA OKULLARI’nda yaşanan kriz uzun süre çözülememiş ve büyük sıkıntılar yaşanmıştı.

Şimdilerde Doğa Koleji’nde yaşanan bu büyük eğitim skandalı sonrasında buna benzer ikinci bir olay da Özel GEO Koleji’nde yaşanıyor…

İNŞAAT SEKTÖRÜNDEN EĞİTİME…

Asli faaliyet alanı teknik mühendislik ve inşaat sektörü olan AE ARMAELEKTROPANÇ  A.Ş ve sahibi Kemal Kızıltan 2018 yılında özel eğitim alanına yatırım yapmaya karar verdi.

Bu karar ile birlikte şirkete ait GEO KOLEJİ kurularak 2018-2019 eğitim öğretim yılında kapılarını öğrencilerine açtı. Ancak işin enteresan tarafı “Özel okul” olarak eğitim kalitesinin yüksekliği iddiası ile yola çıkan kolej hem de inşaat alanında faaliyet gösteren büyük bir şirketin bünyesinde kurulmasına rağmen öğretmenlerini “Okul inşaat halindeyken” göreve başlattı.

GEO KOLEJİ’nde inşaat halindeki bir okulda görevlerine başlayan öğretmenler zor şartlarda görevlerini yerine getirirken, GEO KOLEJİ 2018-2019 eğitim öğretim yılının ilk yarısında akıllı tahtası dahi olmadan dönemi tamamladı.

MAAŞLAR GECİKMEYE BAŞLIYOR…

Bugün artık büyük bir kriz halini alan öğretmen maaşlarındaki ödeme sıkıntısı ise ilk kez 2019 yılının Temmuz ayında kendisini gösterdi.

Zaten zorlu şartlarda görevlerini yerine getiren öğretmenler 2019 yılının Temmuz ayında maaşlarının gecikmesi ile maddi anlamda da sıkıntı yaşamaya başladılar. Ancak okul yönetimi bu durumun geçici bir sıkıntı olduğunu ve bir daha yaşanmayacağını belirterek öğretmenleri görevlerine devam etmesi noktasında ikna etti.

Ancak 2019 yılı Temmuz ayında öğretmenlerin maaşlarında ilk kez yaşanan ve okul yönetimince bir daha tekrarı olmayacağı taahhüt edilen maaş gecikmeleri bu tarihten sonra süreklilik kazandı ve Geo Koleji öğretmenleri Mart 2020 tarihine kadar maaşlarını zamanında ve tam olarak alamadılar.

GEO KOLEJİ PANDEMİYİ FIRSATA ÇEVİRİYOR..

Pandemi sürecinin başlaması ile birlikte GEO KOLEJİ yönetimi kısa çalışma ödeneği için devlete başvururken öğretmenlerine ise kısa çalışma ödeneğinin üzerini okul olarak kendilerinin tamamlayarak maaşlarını tam olarak ödeyeceği garantisini verdi.

Ancak öğretmenlerin maaşlarının üzeri tamamlanmadı bu şekilde hiç bir ödeme öğretmenlere yapılmadı,bu arada öğretmenler tüm bu olumsuz şartlara rağmen öğrencilerini düşünerek kesintisiz olarak online eğitimleri vermeyi sürdürdüler.

OKUL YÖNETİMİ İLE ÖĞRETMENLERİN BAĞI KOPUYOR…

GEO KOLEJİ öğretmenleri giderek ağırlaşan bu sıkıntılar nedeni ile okulun kurucusu ve yönetim kurulu üyeleri olan Kemal Kızılhan ve oğlu Burak Kızılhan ile “Kurucu Temsilcisi” olarak görev yapan Talia Büke’ye hiç bir şekilde ulaşamadılar.

Okulların kapanma tarihi olan 19 Haziran 2020 tarihi itibariyle GEO KOLEJİ’nde görev yapan öğretmenlerin tüm kurumsal mailleri kapatıldı, okulun öğretmenleri okul yönetimi tarafından tüm sosyal medya hesaplarından engellendi.

GEO KOLEJİ’NDEN “VAAD RÜZGARI”

Olayların bu boyuta gelmesi ile birlikte öğretmenlerin yasal haklarını arayarak dava açmasını engellemek adına ise GEO KOLEJİ öğretmenlerine içeride kalan tüm maaşların, kısa çalışma ödeneğinden maaşlarının üzerinin tamamlanacağı kısımlarının ve tazminat haklarının Temmuz ayında tamamen ödeneceği sözünü verdi.

Ancak Temmuz ayı geçmesine rağmen GEO KOLEJİ yine öğretmenlere ödeme yapmadı…

ARABULUCU DA ÇARE OLAMADI…

Bu süreçte öğretmenlerin bir bölümü yasal yollardan haklarını aramak için okulu dava etti.Bu süreçte dava açan öğretmenler arabulucuya başvurmasına rağmen yine okul yönetiminden bir muhatap bulamadılar…

VELİLER KENDİ ALACAKLARINDAN VAZGEÇTİ…

Öte yandan GEO KOLEJİ’nde veliler okuldan ciddi miktarlarda alacakları olmasına rağmen bu alacaklarını bırakıp öğretmenlerin maaşlarını alabilmeleri adına mücadele etmeye başladılar.

Sorunun nasıl çözüleceği, GEO KOLEJİ’nin sahibi olan Kemal Kızılhan ve Burak Kızılhan’ın mağdur öğretmenlerin mağduriyeti ile ilgili nasıl bir açıklama yapacakları en önemlisi de bu mağduriyetin daha büyük bir krize dönüşmeden giderilip giderilemeyeceği ise bilinmiyor.

DOĞA KOLEJİ İLE KORKUTAN BENZERLİK…

GEO KOLEJİ’nde yaşanan tüm bu olayların yanı sıra bir de “Korkutan benzerlik” bulunuyor.

Bu “Korkutan benzerlik” ise GEO KOLEJİ’nin kurucu CEO’sunun Uğur Kazankar ismi olması.

Zira GEO KOLEJİ’nin kuruluş sürecini ekibi ile planlayan ve kuruluşundan sonra CEO’luğunu da yapan Uğur Kazankar aynı zamanda eğitim sektöründe son yılların en büyük krizine yol açan DOĞA OKULLARI’nın da uzun yıllar CEO’luğunu yapan isim.

Kaynak: HABER ALTERNATİF / Celal Eren ÇELİK

Kaynak: https://haberalternatif.com/geo-kolejinde-ogretmenler-isyanda2-doga-koleji-vakasi-kapida/