GRİPLİ AJAN

ABD Başkanı Obamanın Meksika ziyareti sırasında heyette yer alan ve önceki gün domuz gribine yakalandığı öğrenilen kişi, bir FBI ajanı. Obamanın, Meksika ziyareti sırasında domuz gribi virüsünden iki kez kılpayı kurtulduğu böylece ortaya çıktı.

GRİPLİ AJAN

ABD Enerji Bakanı Steven Chu'nun güvenliğinden sorumlu olan eski Gizli Servis ajanı Marc S. Griswold, geçen ay başında, ABD Başkanı Barack Obama'nın Meksika ziyareti sırasında Amerikan heyetinde yer aldı. ABD'nin Maryland eyaletinde yaşayan ajan ülkesine döndüğünde, domuz gribine yakalandığı anlaşıldı. Virüsü, eşine, oğluna ve yeğenine de bulaştıran Griswold'un yanısıra, Maryland'de sekiz kişi daha hastalandı.

Öksürük şikayetiyle geldiği hastanede karantinaya alınan ajan, yoğun tedavi sonucu geçen çarşamba tamamen iyileşti. Ancak ailesi ve yakın arkadaşları, artık Griswold ile konuşmuyor. Virüsü ABD'ye taşıdığı gerekçesiyle haksız yere eleştirildiğini söyleyen Griswold, Washington Post gazetesine yaptığı açıklamada, "Artık kimseye hastalık bulaştırmayacağımız söylendi. Vaftiz babası olduğum yeğenime hiç kasten virüs bulaştırır mıyım" diye tepki gösterdi.

Başkan'a çok yaklaştın mı

Yetkililerin gripli ajana sordukları ilk soru, "Meksika'da 16 Nisan'da yenen akşam yemeği sırasında Başkan Obama'ya 2 metreden fazla yaklaştın mı" olmuş. Griswold, Başkan'a hiç yaklaşmadığını söyleyince, Obama'nın yardımcıları rahatlamış. Buna karşın, 100'den fazla Beyaz Saray çalışanına, "virüse çok yaklaştıkları" yönünde uyarıda bulunuldu. Obama'nın aynı ziyaret sırasında tanıştığı Meksikalı bir arkeolog, domuz gribinden can vermişti. Obama'da hastalık belirtileri görülmediği bildirildi.

ABD Başkan Yardımcısı Joseph Biden'ın son açıklaması, paniği artırmaya yetti. Gaflarıyla tanınan Biden, domuz gribi tehlikesine karşı, ailesinin ticari uçaklardan ve metro trenlerinden uzak durmasını istediğini söyledi. Bu sözler üzerine Beyaz Saray'a tepki yağdı. New Yorklu yetkililer, işe metroyla gitmeyi sürdüklerini açıkladılar. Akademisyen Larry Gerston, "Biden boşboğaz" dedi.

Issız ülke Meksika

Salgın yüzünden Meksika terk edilmiş ülke görünümüne büründü. Plajlar, yollar hatta en yoğun caddeler bile bomboş. Ülkenin her gün onmilyonlarca dolar ekonomik kaybı var.

Hürriyet Gazetesi