Gurbetçilerin tercihi Türkiye’den emeklilik

Almanya, Belçika başta olmak üzere yurtdışından gelen emeklilik başvurularında patlama yaşanıyor. 600 bin gurbetçinin başvuruda bulunduğu Sosyal Güvenlik Kurumu, şu anda yaklaşık 350 bin hak sahibine aylık bağladı.

Gurbetçilerin tercihi Türkiye’den emeklilik
Yeni Asır'dan Hazal Ateş'in haberine göre bir zamanlar Avrupa'nın hayal ülkelerinde çalışmaya giden gurbetçiler emekli olmak için Türkiye'yi tercih etti. Almanya, Belçika başta olmak üzere yurtdışından gelen emeklilik başvuruları adeta patladı. Sosyal Güvenlik Kurumu'na başvuran gurbetçi sayısı 600 bini geçti. Kurum şu anda yaklaşık 350 bin gurbetçiye aylık bağladı.

Geçen yıl yurt dışında yaşayan 20 bin gurbetçi çifte emeklilik ve yurt dışı sigortalılık için başvurdu.

Gurbetçi kadınlar ev hanımlığında geçen sürenin karşılığında da borçlanarak emekli olabiliyor. Avrupa ülkelerinde işsiz kaldığı için emekli olamayan ya da ortalama bin 200 euro emekli aylığı ile geçinemeyenler de Türkiye'de emekli olmayı tercih ediyor.

BORÇLANMAYA KOLAYLIK

Hükümet, yurtdışı borçlanmalar konusunda gurbetçilere büyük kolaylıklar sağladı. Avrupa ülkelerinde yaşayan gurbetçi sayısı 5.5 milyona yaklaşırken, Sosyal Güvenlik Kurumu Emeklilik Hizmetleri verileri yurtdışında yaşayan Türklerin emeklilik için Türkiye'yi seçtiğini gösteriyor. Avrupa ülkelerinde emeklilik koşullarının ağırlaşması bu konudaki tercihleri artırırken, hizmet ve emeklilik bilgilerinin elektronik ortamda alınması başvurularda patlama yaşattı. Yurtdışında sağlık hizmetlerinin çok pahalı olması ile Türkiye'de sağlık hizmetlerinde kalitenin artmasının da bu artışta büyük etkisi bulunuyor. Gurbetçiler ikili sosyal güvenlik anlaşmalarının sağladığı imkânlardan yararlanabiliyor.

BES'E AKTARIYORLAR

Türkiye ile AB arasında sosyal güvenlik anlaşması imzalanmadığı için emeklilik keseneği SGK'ya transfer edilemiyor. Ancak, emekli keseneği Türkiye'de faaliyet gösteren bireysel emeklilik firmalarında açılan Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) hesaplarına transfer edilebiliyor.

Avrupa'daki kurumlarda görevleri sona eren Türk vatandaşları çalıştıkları sürece ücretlerinden kesilen emekli keseneklerini BES'e aktarabiliyor.

BAKANLIK AVRUPA ÜLKELERİNİ İNCELEDİ

Çalı şma Bakanlığı Avrupa ülkelerinde emeklilik uygulamalarını tek tek inceledi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu'nun verdiği bilgiye göre, Almanya, Belçika, İspanya gibi ülkelerde emeklilik yaşı 65 olmasına karşın Türkiye'de 52.

BU İMKANDAN KİMLER YARARLANABİLİYOR?

Yurtdışı borçlanması yapabilmek için Türk vatandaşı veya mavi kartlı olmak, borçlanma kapsamındaki süreleri belgelendirmek ve yazılı istekte bulunmak gerekiyor. Yurtdışı borçlanmasının ne kadar tutacağı borçlanılacak gün sayısına göre belirleniyor.