Güven Yüreyi: "Albüm yapmak zorlu bir süreç"

Şöhret basamaklarını hızla çıkan şarkıcı Güven Yüreyi, merak edilenlerini anlattı...

Güven Yüreyi: "Albüm yapmak zorlu bir süreç"
Akşam'dan Mehmet Emin Demirezen'in röportajı...

O Ses Türkiye yarışmasıyla tanıdık seni, yarışmanın hayatını bu kadar değiştireceğini tahmin ediyor muydun?


Yarışmaya katılmam ve sonrası benim için çok sürpriz oldu. Hikâyemin ilk başlangıcı elbette O Ses Türkiye yarışmasıydı. Orada da çok güzel bir oluşum yakaladım. Yarışmadan sonra da hayatım 180 derece değişmiş oldu.

Neler değişti?

Aldığım para değişti. (Gülüyor) Sanatla uğraştığım her şey, giyim tarzım, bakış açım ve psikolojim bile değişti. Müzik piyasası biraz sıkıntılı süreç. 13 yaşımdan beri bu işi yaptığım için adımlarımı hep sağlam atmak istiyorum. Birçok yerde sahne alıyorum artık, kaşem arttı. Daha sonra sanatçı arkadaşlıklarım, dostluklarım oldu. Bir de İstanbul’a olan nefretim, sevgiye dönüştü.

Neden İstanbul’dan  nefret ediyordun?

İstanbul’un kalabalığı beni çok yoruyor. Küçük bir yerde büyüyünce şehrin kaosuna alışmak kolay olmuyor.

SANAT DÜNYASI NORMAL BİR YER DEĞİL

Bambaşka bir dünya, zor olmuyor mu bu sektörde var olmak?


Şu an elimde olsa İzmir’e yerleşirdim çünkü en büyük hayalim oraya gitmek. Şu andan itibaren “1 saat vaktin var” deseler o dakikadan itibaren hemen hazırlık yaparım taşınmak için. Müzik piyasası ağır bedelleri olan bir sektörmüş. Ben bu kadar ağır olacağını bilmiyordum. “Sen Maşallah” şarkısını çıkarmadan önce birçok yerde sahne alıyordum. İşe giderdim, arkadaşlarla eğlenirdim. Şimdi bu durumlar yok. İlk şarkımdan itibaren zorluklar, egolar çıktı. Kendime çok güveniyorum ama bu sanatla ilgili bedeller konusunda çoğu zaman gardım kırılıyor. Herkese güvenemiyorsun! Çünkü gece hayatı, sanat dünyası normal bir yer değil! Gündüz çalışan insanlar daha rahat gece çalışanlara nazaran. Bu da psikolojime ve bakış açıma etki ediyor ve beni yoruyor. Arkadaşlar da bana, “bu işin bedeli bu, katlanmak zorundasın” diyorlar. 

Mutsuz olsan da yapmaya, katlanmaya devam edecek misin?

Evet… Bedeli bu. Asla geri dönemezsin. Hedefin “Ben şarkı çıkardım, ekmek paramı kazanmak istiyorum” demekse eğer sıkıntı yok. Diğer durumda kalıcı olmak istiyorsan çok ciddi bedelleri var. Tarkan ve Ajda Pekkan gibi isimler bile hâlâ şan dersi alarak çalışmaya devam ediyorlar. Müzik eskiden daha saftı. Şimdi bu değil! Müzik sadece şarkı yapmakla olmuyor, magazinsel bir boyutu da olması gerek. Magazinin içinde olman şart!

Çevrendeki insanlar ya da ailen bu konuda sana ne söylüyorlar?

Ailemle bu tarz konuları konuşmuyorum Genellikle bütün şeyleri tek başıma halletmeye çalışıyorum. Kardeşimin de söylediği şu, “Bu yola baş koydun, iyi işler çıkarıyorsun ve yoluna devam et, geri dönmek olmaz.” 

GÜNÜMÜZDE HER ŞEY SOSYAL MEDYA OLDU


İlk çıktığında Derya Uluğ ile bir çalışma gerçekleştirdin. Yeni çıkan birinin elinden tutmak ona fayda sağlıyor mu?

Amacı beni kullanmak mı yoksa benden faydalanmak mı önce buna bakıyorum. Bugün, birçok şahit olduğum projeler oldu. Benim karşımda Derya Uluğ gibi kaliteli bir isim vardı. Bana dedi ki “Kardeşim birçok işte kendini ön plana at da benim adımı kullandığını düşünmesinler, bu iş senin işin!”. O yüzden bu piyasa sıkıntılı bir yer olduğu için tamamen karşıdaki insanın bakış açısına ve kurnazlığına bağlı. Çok saf olursan seni kullanmak isteyebilirler.

O riski almak gerekiyor mu?

Hayır… İyi bir isimle çıkarmak bence artı bir durum değil!

Dinleyicilerin senden beklentisi ne bu noktada?

Beni çok önceden beri tanıyanlar eskiden söylediğim şarkıları söylememi istiyorlar. Ben genellikle sosyal medyanın daha çok reklam yönünü kullanıyorum. Çok ciddi de aktif değilim, olmaya çalışıyorum. Sağ olsunlar bana destek amaçlı çok güzel mesajlar gönderiyorlar, bu da beni mutlu ediyor.

ALBÜM YAPMAK ZORLU BİR SÜREÇ

Nasıl çalışmalar gerçekleştirmek istiyorsun? Albüm var mı?


Albüm çok zorlu bir süreç! Tek şarkı için çok yorulduğumu biliyorum. Albümde çok iyi şarkılar yapmak gerekiyor. Bir tanesi için 6 ay uğraşıyoruz. Tarkan gibi bir isim bile 7 yılda albüm çıkardı. İyi fotoğraf, beste ve aranje zorlu bir süreç. Ben daha çok single çıkarmayı tercih ediyorum. Haziran sonu “Sen Maşallah”ın üstünde olacak bir hareketli şarkı çıkacak. Bu şekilde devam edeceğim.

Sosyal medyanın önemi de çok büyük. Sosyal medya ile sanatçı olmak kavramı başka bir hale büründü. İyi de olabiliyorsun, kötü de… Sosyal medyanın senin kariyerine nasıl bir etkisi oldu?

Günümüzde her şey sosyal medya oldu. Her şey sosyal medya üzerinden döndüğü için ben de bunun avantajlarını kullanmak istedim. Sponsorlu reklamlar ve sanatçı dostlarımdan destekler gibi… Sosyal medya ilerleyen zamanlarda bakış açımızı çok değiştirecek.

Artık sosyal medya sanatçı olmak kavramının altını boşaltıyor gibi…

Bu işi yıllardır yapan, ciddi emek vermiş bir insan için ciddi bir yıkım bu. Ben çok genç yaşımdan beri bu işe gönül verdim. Çok güzel bir oluşum yakaladım ama baktığınızda yaptığınız müziğin önün geçen şeyler var. Örneğin, sosyal medya güçlü olması ve destek verilmesi lazım gibi. Orada tıkanıyoruz. Ama yapacak bir şey yok! Bu durumun daha iyi olacağını düşünmüyorum.

Festivallere katılır mısın?

Hayır. Çok kalabalık yerleri sevmiyorum. Ben dahai özel konserleri dinlemeyi tercih ediyorum. 
Konular Röportaj