Güvenli internet için tedbirler!

Yaz tatilinin başlamasıyla okul çağındaki çocukların ve gençlerin internet kullanımında büyük bir artış yaşandı.

Güvenli internet için tedbirler!
Yeni Şafak Gazetesi'nden Mustafa Kalkan'ın haberine göre günümüzde 12-16 yaş arası çocukların %97’si online ve kişisel verilerin güvenliği hala tartışılıyor. Sanal ortamdaki tehlikeli içeriklerden korunmak için ebeveynlere büyük bir görev düşüyor. İnternette dolaşan birçok zararlı link çocukların çizgi film, oyun ve internet dizisi merakının istismarına neden olabiliyor. 

Süreyi siz belirleyin

Çocuklarınızın mümkün olduğunca ebeveynleriyle aynı odada bilgisayar, tablet, telefon kullanmasına özen gösterin. Müdahaleci olmaktan kaçının. Daha çok paylaşımcı olmaya özen gösterin. Size ne yaptıklarını kendilerinin göstermesine olanak tanıyın. Aksi halde izlendiğini düşünmesine fırsat yaratırsınız.

Onlarla beraber oynayın

Anneler eşiniz ile futbol maçı izleyebiliyorsanız çocuğunuz ile de sanal oyun (box, pc, mobil oyun) oynayabilirsiniz. Aynı durum babalar için de geçerli. Böylelikle kontrolü elden bırakmamış olursunuz.

Sosyal medya hesabı için ne kadar geç o kadar iyi

Sosyal medyada mümkün olduğunca geç yaşta hesap açmasını sağlayın. Eğer uygun gördüğünüz yaştan küçük ve bir hesabı var ise; sizin tanımadığınız kişilerle sohbet etmemesini, gelen arkadaşlık tekliflerini kabul etmemesini, kişisel bilgilerini tanımadığı kişilerin görebileceği şekilde yayınlamamasını sebeplerini yaşına uygun anlatarak açıklayarak çocuklarınıza öğretin.

Bilginin kaynağını sorgulayın

Internet ortamında bulduğunuz bir bilginin kaynağının güvenilir olup olmadığını sorgulayın. Bilgiyi arama motorlarına yazarak başka kaynaklardan da kontrol etmeyi ihmal etmeyin.

Paylaşımlarınıza dikkat edin

Sosyal medyada duygularınızı hedef alan paylaşımları yapmadan önce muhakkak doğru olduğundan emin olun. Doğruluğundan emin olmadığınız bilgileri paylaşmayın.

Uygunsuz içerikleri şikayet edin

İnternet ortamında zararlı, uygunsuz içerikler ile karşılaştığınızda nasıl şikâyet edebileceğinizi detaylı bir şekilde öğrenin. Bu konu hakkında çocuklarınıza da bilgi verin. Eğer yaşı küçük ise bu konuda size bilgi vermesi yönünde onu teşvik edin.

Güncellemeleri takip edin

Bilgisayarınızdaki işletim sistemi, programlar ve güvenlik yazılımlarının güncellenmiş olduğundan emin olun. Bu sayede zararlı yazılım bulaşması ihtimalini en aza indirmiş olursunuz.

Siber zorbalığa dikkat!

Siber zorbalık tabir edilen taciz, istismar, küfür, argo konuşmalar, uygunsuz fotoğraflar vb. daha pek çok konuyu yetkili mercilere şikâyet edebileceğinizi unutmayın.

İhbar hattı: www.ihbarweb.org.tr veya 0312 5828282 şikâyet edebilirsiniz. Facebook, Twitter, Instagram gibi pek çok sosyal ağ kendi içinde de şikâyet menüsü bulundurmaktadır.