Haftada en az iki kez kuru baklagil tüketin!

Havaların soğumayasıyla sıcak ve yoğun tat veren yiyeceklerin tüketim ihtiyacı artıyor. Kuru baklagiller grubu olarak adlandırılan kuru fasulye, nohut, mercimek gibi yiyecekler ise metabolizmamızı hızlandırıyor.

Haftada en az iki kez kuru baklagil tüketin!

Akşam Gazetesi'nden Nil Şahin Gürhan'ın yazısı...

Zayıflama diyeti uygularken, kaliteli ve yağ ağırlıklı kilo vermemizi kolaylaştırıyor. Yeter ki doğru zamanda, doğru miktarda ve sağlıklı pişirilmiş olsun.

Kuru fasulye, nohut, mercimek protein değeri yüksek, kompleks karbonhidrat içeren, lif açısından zengin yiyeceklerdir. Ayrıca demir ve B vitaminleri yönünden de oldukça zengindir.

Kuru baklagillerin faydalarını şöyle sıralayabiliriz:

• Kuru baklagiller yanında bulgur pilavıyla tüketildiğinde proteinin faydası artıyor. Protein oranı yeterli ve emilimi (proteinin vücuda alındığı miktar) yüksek olmalı. 

• Kuru baklagiller kompleks karbonhidrat oranı yüksek bir yiyecek grubu. 

Sağlıklı beslenmenin en önemli özelliklerinden bir tanesi; mutlaka yeterli miktarda karbonhidrat içermeli ve bu karbonhidat kompleks şekilde olmalı. 

• Kuru baklagiller zengin lif içeriğiyle sebze porsiyonunda tüketildiğinde doğal ve sebzeden farklı formatta lif alımını arttırdığı için sindirim sistemini daha hızlı ve dengeli çalıştırıyor. Sağlıklı beslenmenin olmazsa olmazı; doğal lif oranının yüksek olması.

• Sağlıklı beslenme demir açısından yeterli olmalı. Yemekte kuru baklagil yemeğiyle birlikte C vitamini ve enzim içeren salata tüketildiğinde içeriğindeki demirin faydası da maksimum düzeyde oluyor. 

• Sağlıklı beslenmenin şartlarında bir tanesi de; B vitaminleri yeterli ölçüde olması. B vitaminleri enerji içeren enzimlerin yapısında bulunmaktadır. Dolayısıyla beslenmeniz ne kadar çok B vitamini içerirse metabolizmanızın hızlanmasına o kadar destek olmuş olursunuz. Tabii kuru baklagilin içerdiği B vitamininden yararlanmak için kuru baklagil yemeğini yaparken akşamdan ıslatmalı pişirmeden önce ıslatma suyu dökmeli ve yıkamalı. Sonra yeni suyla pişirmeli ve pişirme suyu dökülmemelidir. Aksi taktirde B vitaminleri pişirme suyuyla birlikte dökülmüş olur. 

• Sonuç olarak sağlıklı beslenmek istiyorsanız diyetlerinde en az haftada 1- 2 öğünde sebze porsiyonu olarak kuru baklagil yemeği olarak tüketin. 

Nil Şahin GÜRHAN / Akşam GAZETESİ