Hakan Atilla davasında Reza Zarrab tanık koltuğunda

Rıza Sarraf (Reza Zarrab) mahkeme salonuna cezaevi kıyafetiyle, elleri ve ayakları kelepçeli getirildi. Zarrab, savcının sorularını yanıtladı.

Hakan Atilla davasında Reza Zarrab tanık koltuğunda
Habertürk'te yer alan habere göre Sarraf, dünkü duruşmada Hakan Atilla’nın avukatlarının cezaevinde infaz koruma memuruna rüşvet vererek alkol ve cep telefonu temin ettiği iddialarını doğruladı. Sarraf, rüşvet karşılığı infaz koruma memurunun cep telefonunu kullandığını söyledi.

Sarraf ayrıca otel odasında olduğu iddialarını reddederken, FBI gözetiminde olduğunu belirtti. Sarraf, ifadesini Türkçe veriyor.

Sarraf, 2016 yılında tutuklanmasıyla ilgili soruya, “Ailemle birlikte çocuğumu Disneyland’e götürmek için ABD’ye gelmiştim. Uzun uçak yolculuğunun ardından ilk gözaltına alındığımda neyle karşı karşıya olduğumu bilmiyordum. Şok olmuştum. Bu nedenle sorulara korkup doğru yanıt vermemiş olabilirim” yanıtını verdi.

Sarraf hükümetle yaptığı anlaşma karşılığında kendisine ne kadar ceza alacağına dair bir söz verilmediğini söyledi.

Sarraf ayrıca "İşbirliği yapmak, sorumluluk üstlenmenin ve cezaevinden çıkmanın en hızlı yolu" ifadelerini kullandı.

İfadesinde İranlıların uluslararası ödemelerde para kullanamadığını söyleyen Sarraf, aynı şekilde üretilen petrol ve gazdan elde edilen geliri de kullanamadığı belirtti.

Sarraf, İran eski Merkez Bankası Başkanı Mahmud Bahmani ile 2010-2011 tarihlerinde doğrudan görüşmeler yaptığını, Bahmani’nin elinde bulunan nakit paranın bankaya yatırılması konusunda iyi bir fiyat teklifi verdiğini fakat sonrasında Bahmani ile iletişiminin koptuğunu söyledi. Sarraf, İran’ın eski Cumhurbaşkanı Ahmedinecad ile ilişkisini de doğruladı.

Sarraf, İran Merkez Bankası ile anlaşmasının sona ermesinin ardından Bank Mellat ailesiyle ve Hüseyin Necefzade ile tanıştığını söyledi.

Bank Mellat ile çalıştığı dönemde Aktifbank ile ilişkiler geliştirdiğini fakat Aktifbank’la ilk çalışma girişiminin başarısız olduğunu söyleyen Sarraf, kendisine “İran’la iş yapanların hesap açmak için özel bir izin almaya ihtiyacı olduğu”nun söylendiğini belirtti. Daha sonra bankanın genel müdürüyle yaptığı görüşmenin ardından hesap açabildiğini, ilk hesabının 5-10 milyon Euro olduğunu belirtti. Sarraf, Aktifbank’ta hesap açması için dönemin AB Bakanı Egemen Bağış’ın aracılık ettiğini söyledi.

Fakat Aktifbank ile ilişkisinin de Aktifbank’ın İran ile doğrudan çalışmaya başlaması ve kendisinin safdışı kalması nedeniyle sona erdiğini, 2012 yılında ise Halkbank ile çalışmaya başladığını ifadesinde söyledi.

Sarraf ifadesinde, “Halkbank başlarda Türkiye'de eşim Ebru Gündeş’in şöhreti nedeniyle benimle çalışmak istemedi” dedi.

Aslan’ın kendisini geri çevirmesi üzerine Zarrab, ekonomi bakanına gittiğini ifade etti.

Sarraf, ifadesinde  dönemin ekonomi bakanı Çağlayan’a 45-50 milyon Euro rüşvet verdiğini öne sürerek bunun 30 milyon Euro’su için mahkemeye bir şirket içi muhasebe kaydı sundu.

VERİLEN ARANIN ARDINDAN DURUŞMAYA DEVAM EDİLİYOR

Verilen aranın ardından duruşmaya devam ediliyor. Jüri üyelerinin mahkeme salonunun soğuk olmasından şikayet ettiği dikkat çekti. Hatta Yargıç Berman, “Jüri üyelerinden birini eldiven, şapka ve kaşkollu gördüm” diyerek jüri üyelerine hak verdi.

Zarrab, Çağlayan’a yapılan ödemelerin ne şekilde yapıldığı sorusu üzerine, “Nakit para, değerli eşyalar ve banka havaleleri şeklinde” yanıtını verdi. Çağlayan’ın aile fertlerinden birine ödeme yapılıp yapılmadığı sorusuna ise “Evet yapıldı” şeklinde cevap verdi.

Savcının mahkemeye Çağlayan’ın kardeşine ait olduğunu iddia ettiği 2.4 milyon TL’lik banka dekontunu ibraz etme talebine, savunma avukatları rivayet ve kulaktan dolma olduğu gerekçesiyle itiraz etmesine rağmen Yargıç Berman ibrazına izin veriyor.

Sarraf, altın ticaretinin nasıl çalıştığını gösteren bir şema çizmek için tanık kürsüsünden aşağıya indi. Savcı dünkü açılış konuşmasında bu prosedürle ilgili de bilgi vermişti.

Bu arada Hakan Atilla davasında  Rıza Sarraf’ın ifadeleri sırasında ufak bir çevirmen krizi yaşanıyor. Sarraf, çevirmenin yaptığı bir çeviriyi düzeltti. Salonda davayı izleyen gazeteciler de çevirmenle ilgili sıkıntıyı sıkça dile getiriyor.

Sarraf şemayı çizdikten sonra tanık sandalyesine geri döndü. Savcı şemayı kanıt dosyasına ekledi. Bu, şemanın halka ve basına açılacağı anlamına geliyor.

Duruşmaya verilen 5 dakika aranın ardından duruşma salonunda Süleyman Aslan’ın asistanı ile Rıza Sarraf ve ardından Abdullah Happani ve Rıza Sarraf arasındaki telefon konuşması kayıtlarının yazılı dökümleri okunuyor.

Sarraf, Happani için, “Şirketimde benden sonraki ikinci kişi” ifadesini kullandı.

Halkbank üzerinden yapılan ticarete ilişkin savcıdan gelen “Halkbank’tan ne kadar çektiniz*” sorusuna “Bir kaç milyar euro” yanıtını veren Sarraf, bu paranın altın satın almak için mi kullanıldığı yönündeki soruya ise İran’dan aldığı uluslararası para talebi için çektiği fakat bunu İran’la bir altın ticaretiymiş gibi gösterdiği yanıtını verdi.

Sarraf, duruşmaya Türkiye'de kullanılan gümrük belgesini sundu ve Aslan ve Atilla'nın gümrük belgesine altının son adresinin İran olarak yazmasını istediğini söyledi.

Yargıç Berman’ın “İran'a altın ihraç ettin mi?” sorusunda ise Sarraf, “Hayır” şeklinde yanıt verdi.

Sarraf ve Happani arasındaki görüşmede ise ABD ile ambargo kuralları değişince İran'ı altının son durağı olarak gösteremeyeceklerinin konuşulduğu, altının son durağı olarak nerenin gösterileceğini Halkbank'ın kendilerine söyleyeceği belirtiliyor.

Sarraf’ın ifadelerine göre altın ticaretinde, son durak olarak Dubai gösterildiği zaman nakliye şirketi kullanılıyordu. Ancak, İran'ı göstermek zorunda kaldıkları zaman kurye kullanılıyordu ve bu kuryeler aslında İran'a değil, Dubai'ye gidip altınları bırakıp dönüyordu.

Yargıç Berman, Sarraf’ın yarın duruşmaya gömlek ve kravatla katılabileceğine dair bir talimat imzalamaktan mutlu olduğunu söyledi. Yargıç, “Mahkemede olmak yeterince zor, bunu daha da zorlaştırmaya gerek yok” dedi. Buna göre Sarraf’a sivil kıyafetle duruşmaya gelmek isteyip istemeyeceği sorulacak.

Hakan Atilla davasında, Rıza Sarraf’ın tanıklığında ilk gün duruşması tamamlandı. İlk günde Sarraf’ı savcılık sorguladı.

Hakan Atilla davasında yarın Sarraf yine tanık koltuğunda olacak. Yeni duruşmanın saati ise New York saati ile 09.15'te (TSİ 17.15.)