Hâkimler sandıktan kaçıyor

İl-ilçe seçim kurulu başkanlıklarına yapılacak atamalar için birinci sınıfa ayrılmış hâkimler kuraya girmek istemeyince sağlık raporu almaya başladı.

Hâkimler sandıktan kaçıyor

Türkiye Gazetesi'nden Yücel Kayaoğlu'nun haberine göre Yeni Seçim Kanunu kapsamında, ililçe seçim kurulu başkanlıklarına yapılacak atamalar için birinci sınıfa ayrılmış hâkimler arasında yapılacak görevlendirmeler konusunda sıkıntı çıktı.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), seçimler sırasında il ve ilçelerde görev yapacak seçim kurulu başkanlarını belirlemek için harekete geçti. Yeni Seçim Kanunu kapsamında il-ilçe seçim kurullarına birinci sınıfa ayrılan hâkimler arasından kurayla seçim yapılması gerekiyor. 6 Temmuz’a kadar bu atamaların gerçekleşmesi gerekirken kuraya girmek istemeyen hâkimlerden YSK’ya sağlık raporu yağmaya başladı.

Edinilen bilgilere göre sadece İzmir’de 40 civarında birinci sınıfa ayrılmış hâkim sağlık raporu alarak kuraya girmek istemediklerini YSK’ya bildirdi. Kuradan çıkacak isimler seçim döneminde yoğun olarak bir ay görev yapacaklar. Bu sebeple birçok hâkimin görev almak istemediği için sağlık raporu aldığı belirtiliyor.

RAPORLAR İNCELENECEK

YSK’daki ağırlıklı görüş ise hâkimlik yapmaya engel bir hastalığı yoksa kuraya katılmaları zorunluluğu getirmek. Edinilen bilgilere göre YSK’ya hâkimlerden gelen sağlık raporlarının büyük bölümü bu yüzden kabul edilmeyecek. YSK önümüzdeki günlerde sağlık raporları ile ilgili bir karar verecek ve sadece kanser hastalığı sebebiyle alınan sağlık raporlarının kabul edilmesi yönünde görüş bildirecek. Buna rağmen ad çekmeye katılacak hâkimin bulunmaması durumunda ise en kıdemli hâkimden başlayarak il ve ilçe seçim kurullarında görev alacak olanlar belirlenecek.

MUHALEFET TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

Eski düzenlemeye göre, il-ilçe seçim kurulu başkanlığı görevini o yerdeki en kıdemli hâkim yürütüyordu. Mart ayında Meclis’ten geçen yeni yasa ile bu kural değiştirildi ve muhalefetin tepkisine rağmen, en kıdemli hâkim yerine birinci sınıfa ayrılmış hâkimler arasından seçim kurulu başkanlıklarına atama yapılması öngörüldü.

CHP bu düzenlemeyi Anayasa Mahkemesine götürmüştü.

Yüksek Mahkeme ise başvuruyu esastan görüşme kararı almıştı.