HAMİLE KADIN YOLDA DOĞURDU

Çivril'de doğuma alınmayan 35 yaşındaki Havva Alabaş, yedinci çocuğunu cankurtaranda dünyaya getirdi. Bebeğe Vali eşinin adı verildi...

HAMİLE KADIN YOLDA DOĞURDU

Denizli'nin Çivril ilçesine bağlı Kıralan beldesinde doğum sancıları başlayan 35 yaşındaki Havva Alabaş, Çivril Devlet Hastanesi'nde doğuma alınmayınca ambulansla Denizli'ye gitmek isterken kent girişinde doğum yaptı. İkisi düşük, dokuzuncu hamileliğinde zor anlar yaşayan genç kadın, karşılaştığı engellerle adeta dokuz doğurdu.

Tek kadın doğum uzmanı Dr. İlker Ramazan Kayhan'ın evinden hastaneye gelmediğini, eşinin sancıdan kıvrandığını ve kritik bir anda 120 kilometre mesafedeki Denizli'ye sevkedildiğini söyleyen baba Bayram Alabaş, "Bütün bunlar eşime veya bebeğimize zarar verebilirdi. Valimiz araya girmeseydi, belki de üzücü bir sonuç çıkabilirdi" dedi. Alabaş, dünyaya gelen kız bebeğe, sevk sırasında yardımcı olan Denizli Valisi Yavuz Erkmen'in eşi Nevhilal Erkmen'in adını verdi.

Önceki gün saat 16.00 sıralarında Kıralan beldesinde oturan ve 7. çocuğuna hamile olan Havva Alabaş'ın doğum sancıları başladı. Yakınları tarafından saat 16.40'ta Çivril Devlet Hastanesi'ne götürülen Havva Alabaş'a ebeler tarafından acil serviste ilk müdahale yapıldı, hastaneye yatırıldı. Hastanenin tek kadın doğum uzmanı Doktor İlker Ramazan Kayhan hastaneye çağrıldı. Baba Bayram Alabaş, servis görevlilerinin "Siz doktor beyin hastası değilmişsiniz, kontrola gelmemişsiniz. O da doğum için gelmiyor" dediklerini önesürdü. Bunun üzerine özel araçla eşini en yakın il olan Uşak'a götürmek için yola çıktıklarını anlatan Baba Alabaş, "Doktor hastaneye gelmeyince eşimi Uşak Devlet Hastanesi'ne götürmek için kötü hava şartlarına rağmen yola çıktık. Bu sırada Denizli İl Sağlık Müdürü Erdoğan Taş'ı aramak geldi. Doktorun hastaneye gelmediğini söyledim. Geri dönmemi, hastanede eşime bakılacağını söyledi. Sivaslı ilçesi yakınlarından tekrar Çivril Devlet Hastanesi'ne geldik" dedi.

VALİ DEVREDE
Çivril Devlet Hastanesi'ne tekrar geri gelmelerine rağmen doktorun yine hastaneye gelmediğini anlatan Alabaş, şöyle devam etti: "Çivril Devlet Hastanesi Başhekimi Avni Öztürk'ü aradım, telefonu yüzüme kapattı. Ben de Denizli Valisi Yavuz Erkmen'i cep telefonundan aradım. Vali bey Denizli'de göreve başladığı zaman gazetelere verdiği röportajda cep numarasını da vermiş, vatandaşların 24 saat kendisini arayabileceğini söylemişti. Aradım ve telefona eşi Nevhilal hanım çıktı ve telefonu valimize verdi. Başımızdan geçenleri anlattım. Valimiz konuyla ilgileneceğini söyledi."

DOKTOR KIZDI
Doktorun hastaneye geldikten sonra kendisine bağırıp çağırdığını, konuyu yetkililere ilettiği için öfkelendiğini önesüren Bayram Alabaş, "Eşim 4 saat doğum sancısı çektikten sonra ambulansla Denizli Devlet Hastanesi'ne gönderildi. Ancak kar yağışı nedeni ile ambulans yaklaşık 1,5 saatte Denizli'ye ulaşabildi. Eşim de Denizli'nin girişinde bulunan Sevindik mahallesi yakınlarında bebeğimizi dünyaya getirmiş. 2 kilogram 250 gram ağırlığında sağlıklı bir kız bebeğimiz oldu" dedi.

TEŞEKKÜR ZİYARETİ
Kendisine yardımcı olan Vali Yavuz Erkmen'i makamında ziyaret eden Baba Bayram Alabaş, teşekkür etti. Doktorun akşam gelip eşine bakmadığını, zor saatler geçirdiklerini anlatan Alabaş, "Eşim ambulansta bebeğimizi dünyaya getirmek zorunda kaldı. Doktordan şikayetçiyim. Bebeğimin ve eşimin sağlık durumu şimdi çok iyi. Bebeğime eşinizin ismini vermek istiyorum" dedi. Babayı dikkatle dinleyen Vali Yavuz Erkmen de, "Olayla ilgili olarak akşam sağlık müdürümüzle görüştüm. Soruşturma başlatılacak. Ben de takipçisi olacağım. Doktorun suçu varsa cezalandırılır" dedi.
İl Sağlık Müdürü Erdoğan Taş da yaşanan olayla ilgili olarak soruşturma başlatıldığını söyledi.

DOKTOR KENDİNİ SAVUNDU: Hasta yakını kendi istedi

Suçlamaları kabul etmeyen Doktor İlker Ramazan Kayhan da, gelen hastayı ebelerin hastaneye yatırdığını, ancak 4-5 hastayı ameliyat ettikten sonra evime gittiğini, gelmemek gibi bir kastı olmadığını savundu. Dr. Kayhan şunları söyledi: "Doğum yapacak başka bir hasta vardı, onun durumunu sormak için hastaneyi aradım, ebeler bana başka bir hastanın geldiğini söylediler. Hastaneye tekrar geldim. Bu hastanın 9. gebeliği 7. çocuğuydu, yaşı da ilerlemiş bir hastaydı. Ben gelmeden acildeki görevliler benim hakkımda 'doktorun hastası değilmişsiniz gelmeyecek' demişler. Ben hiç kimseye böyle bir şey söylemem. Hastaneden çıkarlarsa yolda doğumun olabileceğini de kendilerine anlattım. Denizli Devlet Hastanesi'ne sevkini istediler. Ben de hastayı ambulansla Denizli'ye sevk ettim. Hasta Sevindik yakınlarında ebelerin yardımı ile ambulansta doğum yapmış. Hastanemiz teknik açıdan tam donanımlı değil."

Yeni Asır