Hatip Dicle tahliye oldu

DİYARBAKIR 2. Ağır Ceza Mahkemesi, KCK/TM ana davasından tutuklu bulunan DEP eski Milletvekili Hatip Dicle’nin tahliyesine karar verdi.

Hatip Dicle tahliye oldu
Hürriyet'ten Oya Armutçu'nun haberine göre Dicle’nin avukatı Tahir Elçi, mahkemenin tahliye kararını müvekkilinin aleyhindeki suçlamaların niteliği ve tutukluluğunun 4.5 yıl aştığı için verdiğini açıkladı. Kararın ardından Diyarbakir D Tipi Cezaevi'nden çıkan Dicle'ye Barış, Dostluk ve Demokrasi ödülü verildi.

Elçi, şu açıklamayı yaptı:

“Müvekkilim Hatip Dicle’nin aleyhindeki suçlamaların niteliği ve 4.5 yılı aşan tutukluluk süresi nedeniyle tahliyesine karar verildi. Aralıkta 5 yılı doluyordu. Azami tutukluluk süresi aşılacaktı. 4.5 yıl olsa da hukuksuzluğun sona erip  tahliyenin gelmesi sevindirici. Yine yaptığımız bir itiraz sonucu KCK davasından kalan 33 kişinin tahliye talebi önümüzdeki Pazartesi değerlendirilecek.”

"MİLLETVEKİLİ ADAYI OLACAK"

Elçi, Dicle’nin önümüzdeki yıl yapılacak 2015 genel seçimlerinde adaylığına engel bir durum olmadığını da söyledi. Elçi, “Sayın Dicle 2015’te millevtekili adayı olabilecek. CMK’daki değişiklikler ışığında engel bir durumu yok. Hükmün infazı ile birlikte kısıtlılık sona eriyor. 2015’te adaylığı için bence hiçbir engel kalmadı.”

"CEZAEVİNDEN ÇIKTI"

Kararın ardından saat 18.00 sıralarında Hatip Dicle, Diyarbakir D Tipi Cezaevi'nden çıktı. Dicle'yi Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbakanı Fırat Anlı karşıladı. Anlı, cezaevi önünde Hatip Dicle'ye Diyarbakır Tabipler Odası'nın bu yıl verdiği Barış, Dostluk ve Demokrasi ödülünü verdi.

2011 DE SEÇİLDİ YSK VEKİLLİĞİNİ DÜŞÜRDÜ

1991 yılına Diyarbakır milletvekili seçildi ancak, 2 Mart 1994’te TBMM tarafından Leyla Zana, Selim Sadak ve Orhan Doğan ile Dicle’nin milletvekili dokunulmazlığı kaldırıldı. Yargılandıktan sonra on yıl cezaevinde kaldı. 2004’te tahliye edilen Dicle 12 Haziran genel seçimlerinde Emek, Özgürlük ve Demokrasi Bloğu Diyarbakır bağımsız adayı olarak vekil seçildi fakat vekilliği Yüksek Seçim Kurulu tarafından iptal edildi.

Dicle, 12 Haziran 2011’de yapılan genel seçimler için Emek, Özgürlük ve Demokrasi Bloğu’nun Diyarbakır bağımsız adayı oldu. Nisan 2011’de Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Barış ve Demokrasi Partisi’nin desteklediği ve içinde Dicle’nin de olduğu on iki bağımsız milletvekili adayının adaylıklarını, milletvekili seçilme yeterliliğini etkileyecek eski mahkumiyetleri bulunduğu gerekçesiyle iptal etti. Daha sonra, bazı bağımsız milletvekili adaylarının adaylıklarının iptaline ilişkin YSK tarafından yapılan değerlendirmede Dicle ile Leyla Zana, Gültan Kışanak, Ertuğrul Kürkçü, Sebahat Tuncel’in milletvekilliğine adaylık konusunda bir engellerinin olmadığı bildirildi. 12 Haziran 2011’de yapılan seçimlerde Dicle, Diyarbakır’dan ikinci kez milletvekili seçildi. Ancak kesinleşen hapis cezası nedeniyle Yüksek Seçim Kurulu kararıyla milletvekilliği düşürüldü. Dicle’nin yerine, oğlu terör kurbanı olan Oya Eronat Diyarbakır Milletvekili seçilmişti.