Hidayet Türkoğlu: "Acılarımız büyük ama hayat devam ediyor"

Basketbol Federasyonu Başkanı ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Hidayet Türkoğlu, sporun birleştirici gücünden söz ediyor ve “Acılarımız büyük ama hayat devam ediyor” diyor...

Hidayet Türkoğlu: "Acılarımız büyük ama hayat devam ediyor"
Akşam'dan Tuba Kalçık'ın röportajı...

Basketbol hayatınıza nasıl ve ne zaman girdi?


Basketbola 11 yaşında Bayrampaşa İlköğretim Okulu’nda başladım. Daha sonra Özel Çavuşoğlu Koleji’ne geçerek hem okul takımında hem de kulüp takımında devam ettim. 14 yaşımda Efes Pilsen’e transfer oldum ve 20 yaşıma kadar burada oynadım. Sonrasında basketbol hayatımı 15 yıl Amerika’da sürdürdüm.

NBA’de en iyi dereceyle seçilen ilk Türk unvanını aldınız. Bunu hayal ediyor muydunuz?

Spor yaşamım boyunca hep en iyi yerleri hedefledim. 17 yaşımda  hedef olarak NBA’yi belirlemiştim. Kafa olarak hazır olsam da fiziksel olarak eksikliklerim vardı. NBA’ye girmek için içimde büyük bir istek ve hırs vardı, ben de fiziksel olarak kendimi burası için hazırladım. Çok çalıştım ve 20 yaşımda bu hedefimi gerçekleştirdim. Kendime her koşulda çok güvenen bir insanım, bunu da başaracağımı biliyordum. Çok değerli büyüklerim de bana bu süreçte çok yardımcı oldu.

Uzun bir süre ülkemizi NBA’de temsil ettiniz. Bu size nasıl bir sorumluluk yükledi?

İlk gittiğimde gençtim ve bunu çok algılayamamıştım. Yaşım ilerledikçe ülkemi de temsil ettiğimin bilincine varmaya başladım. Kendimi, ailemi ve ülkemi üzmemek ve yıpratmamak için çok dikkatli davrandım. Allah’a çok şükür ki bu süreçte hem basketbolumuzu hem de ülkemizi iyi temsil ettim. Benden sonra NBA’ye 4 oyuncu arkadaşımız daha geldi. Bu anlamda bir kapı açtığımı düşünüyorum.

Basketbol Federasyonu olarak oyuncularımızı NBA’ye teşvik etmek için neler yapıyorsunuz?

Bu süreç federasyondan farklı yürüyor ve biz belli yere kadar karşılayabiliyoruz. Ama hem federasyon başkanı olarak hem de uzun yıllar orada kalmış bir oyuncu olarak kendisine güvenen bütün basketbolcuların NBA’yi denemesini isterim. Tecrübelerimi genç sporcularla paylaşarak yol göstermeye çalışıyorum. Sonuç başarılı olsun ya da olmasın, her oyuncunun NBA’ye girmek için kendini hazırlamasını tavsiye ediyorum. Dünyanın en iyi ligi olan NBA’de antrenman yapmak bile oyuncunun gelişimine çok şey katıyor.

BAŞARININ İLK ADIMI GÜVENMEK

Başarılı sporcu olmanın sırrı sizce nedir?


Kendime her koşulda güvenen biriyim. Sporculara da kendilerine her koşulda güvenmelerini ve bu işi severek yapmalarını tavsiye ediyorum. Kendine güven başarının ilk adımıdır. Hedefi belirledikten sonra oyuncunun bunu hayata geçirmek için elinden geleni yapması gerekiyor. Disiplinli olmak ve çok çalışmak gerekiyor. 

Gençlerin basketbola ilgisini artırmaya yönelik hangi projeleri yürütüyorsunuz?

Hem düzenlediğimiz turnuvalarla hem de il il yaptığımız etkinliklerle gençlerimizi basketbola teşvik etmeye çalışıyoruz. Altyapıda daha fazla lisanslı oyuncu olması için çok ciddi çalışmalar yapıyoruz. Spor Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı ile ortak çalışmalar yürütüyoruz. Bu çalışmayı da özellikle 12-14 yaş arasındaki gruba yönelik yapıyoruz. Kendi dönemim de dahil olmak üzere geçmişte sporla uğraşan öğrencilerin eğitim yanları eksik kalıyordu. Eğitim sporcular için çok önemli. Federasyon olarak biz de gençlerin spor faaliyetlerinde bulunurken eğitimlerini de en iyi biçimde almaları için gerekli adımları atıyoruz.

Basketbol Federasyonu Başkanı olarak, basketbolumuzun gelişimine ve tanıtımına yönelik çalışmalarımızdan bahseder misiniz?

Bu sene 31 Ağustos-17 Eylül tarihleri arasındaki Avrupa Şampiyonası’na ev sahipliği yapacağız. Geçmişte de hem dünya hem de Avrupa Şampiyonalarından çok güzel sonuçlar elde etmiştik. Umarım bu sene de başarılı oluruz. İlk amacımız Türk halkının sayıp seveceği bir takım sahaya sürmek. Halkımız milli takımı her zaman destekleyip sahip çıkmıştır. Milli takımda en çok yer almış bir oyuncu olarak şunu söyleyebilirim ki, sahada milli takım formasıyla performans
sergilemek müthiş bir duygu. İnşallah oyuncularımız da formalarına yakışır bir şekilde sahada performanslarını sergileyecekler.

OMUZ OMUZA PROJESİ

Geçtiğimiz günlerde All-Star 2017 etkinliğini düzenlediniz. Organizasyona ilgi nasıldı?


Organizasyona bu sene ilgi çok büyüktü. Başta halkımız olmak üzere sanat ve spor camiasına desteklerinden dolayı çok teşekkür ederim. Bu seneki gelirimizi Basketbol Federasyonu olarak şehit ve gazi ailelerimize bağışladık. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'mızla yürüttüğümüz bu etkinlikle, tüm gelirimiz gerekli yerlere iletildi.

Bu sene gelirinizi şehit ve gazi ailelerine bağışlamanız gerçekten çok anlamlı…

Sporun birleştirici yönü çok kuvvetli. Daha önce de basketbol camiası olarak, milli birlik ve beraberliğimizi pekiştiren ‘Omuz Omuza’ kampanyası başlatmıştık. Bu seneki All-Star organizasyonu da bunun devamı niteliğinde oldu. Konu vatanımız olunca halkımız buna sonuna kadar destek oluyor. Bu seneki etkinliğe de bu anlamda ilgi çok büyüktü. Basketbol ailesi olarak bu tarz sosyal sorumluluk projeleri yürütmeye devam edeceğiz.

Konu açılmışken ülkemizin en önemli gündem maddelerinden biri de terör. Sizin bu konudaki görüşlerinizi alabilir miyim?

Türkiye üzerine büyük oyunlar oynanıyor. İçinde bulunduğumuz sürece kimse duyarsız kalamaz. Bu süreçten hepimiz etkileniyoruz. Ben devletine, milletine güvenen bir insan olarak bu zor dönemi de atlatacağımıza inanıyorum. Bize düşen görev neyse en iyi şekilde yapmaya hazırız. Acılarımız büyük ama hayatın devam ettiğini de herkese göstermemiz gerekiyor. Spor, din, dil, ırk, mezhep fark etmeksizin herkesi bir araya getiren, birleştiren bir güce sahip. Biz de her zaman devletimizin yanında yer alan bir kurum olarak, sporun bu yönünü düzenleyeceğimiz organizasyonlarla daha da öne çıkarmak istiyoruz.

Cumhurbaşkanımız hep destekledi

Cumhurbaşkanı Başdanışmanlığı da yapıyorsunuz. Cumhurbaşkanımızla ne kadar zamandır tanışıyorsunuz? Size bu teklif nasıl geldi?

Cumhurbaşkanımız NBA’de oynarken maç sonrası tebrik etmek için aramıştı ve bu beni çok mutlu etmişti. O dönemde başbakandı. Daha sonra Türkiye’ye geldiğimde ona iade-i ziyarette bulunmuştum. O gün bugündür de çok güzel bir ilişkimiz var. Sporcu olarak kendimi çok şanslı hissediyorum çünkü Cumhurbaşkanımız spora ve sporcuya çok destek veriyor. Ülkemizde spor gelişmesine her zaman çok büyük katkıda bulunuyor. Gerek milli takımın kaptanlığını yaparken gerekse de NBA’de oynarken Sayın Cumhurbaşkanımız beni her zaman destekledi. Bu anlamda ona ne kadar teşekkür etsem azdır. Basketbol hayatımı sonlandırdıktan sonra da beni Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanlığına layık gördü. Hem beni hem de ailemi çok onurlandırdı. Basketbol Federasyonu Başkanı olarak da bana desteğini her zaman sürdürdü. Bu görevimi en iyi şekilde yapmak istiyorum.
Konular Röportaj