Hz. İsa'nın 'mezarı' açılıyor!..

Hristiyanlar tarafından Hz. İsa'ya ait olduğuna inanılan mezar, dokuz aylık restorasyon sonrası açılıyor. Törene Patrik Bartholomeos da katılacak.

Hz. İsa'nın 'mezarı' açılıyor!..
Vatan'da yer alan habere göre Hz. İsa’nın çarmıha gerildikten sonra defnedildiğine inanılan mezar, dokuz aylık bir restorasyon sürecinin ardından yarın açılıyor. Kudüs’ün eski kentindeki Kutsal Kabir Kilisesi/Yeniden Diriliş Kilisesi’nde bulunan mezar, Hristiyanlık dininin en kutsal anıtı olarak kabul ediliyor.

Yarın düzenlenecek açılış törenine, Ortodoks Hristiyanların dini lideri Patrik Bartholomeos da katılacak. ile Katoliklerin lideri Papa Francis ise temsilcisini gönderiyor.

ERTEGÜN AİLESİ 1.3 MİLYON DOLAR BAĞIŞLAMIŞTI

4 milyon dolara mal olan restorasyon, Atina’daki Akropol ve İstanbul’da Aya Sofya Müzesi’nin restorasyonunda da çalışan 50 kişilik Yunan bir ekip tarafından gerçekleştirildi. Yeniden Diriliş Kilisesi’ni ortak kullanan altı mezhebin yanı sıra Ürdün Kralı Abdullah, Filistin Yönetimi ve Altantic Records’un kurucularından Ahmet Ertegün’ün eşi Mica Ertegün restorasyon için bağışta bulunmuştu.

EN ÖNEMLİ HAC NOKTASI

Yeniden Diriliş Kilisesi, Hz. İsa’nın çarmıha gerildiği, gömüldüğü ve yeniden dirileceği yer olduğuna inanılması nedeniyle Hristiyanlar için önemli hac noktalarından biri. Kilise bugün Kudüs Rum Ortodoks Patrikliği’nin merkezi olmasının yanı sıra Katolik Kilisesi, Rum Ortodoks Kilisesi, Ermeni Apostolik Ortodoks Kilisesi, Süryani Kadim Ortodoks Kilisesi, İskenderiye Kıpti Kilisesi ve Etiyopya Ortodoks Tewahedo Kilisesi tarafından da kullanılıyor.

ANAHTARI MÜSLÜMAN AİLEDE DURUYOR

Söz konusu restorasyon da bu kiliseler arasındaki anlaşmazlıklar nedeniyle gecikmişti. Öyle ki, kilisenin anahtarı mezhepler arası kavgayı engellemek için 12’inci yüzyıldan bu yana Müslüman bir aileye teslim ediliyor.