İBB tarihi Botter Apartmanı için harekete geçti

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Beyoğlu'nun sembol yapılarından tarihi Botter Apartmanı'nda restorasyon başlattı. Bina, CASA Botter adıyla tasarım ve sanat merkezi olarak hizmet verecek.

İBB tarihi Botter Apartmanı için harekete geçti

Sözcü Gazetesi'nin haberine göre İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından restorasyon başlatılan binada düzenlenen törene İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da katıldı.

İBB tarihi Botter Apartmanı için harekete geçti


İmamoğlu, “Burada esas amacımız; şehrin gerçek kimliğini, o varlığını hem bugün yaşayanlarına hissettirmek hem bütün dünyaya sunma çabasıdır” dedi.

“TASARIM MERKEZİNİ İSTANBUL’A KAZANDIRACAĞIZ”

İstanbul’un 2017 yılında, ‘UNESCO Tasarım Şehri’ unvanını kazanmış bir şehir olduğunu hatırlatan İmamoğlu, “Ama aynı zamanda, böylesi bir unvanı kazanan bir kentin de bir tasarım merkezi yok. Bu gerçekten çok da yakışır bir durum değil. Bu anlamda Casa Botter ile bu hayal ettiğimiz tasarım merkezini İstanbul’a kazandırmış olacağız. Tabii tasarım gerçeğini ve bu kentte bulunan yetenekli insanların tasarım gücünü hissettirmeye, göstermeye dönük alanları onlara sunmanın da büyük bir kazanım olacağının farkındayız. Bunu şehrin tarihinde, moda ve mimarinin çekim noktası olan İstiklal’de, Botter Apartmanı’nda yapmış olmak da bizim için en önemli” diye konuştu.

Ekrem İmamoğlu, Botter Apartmanı’ndan ayrı olarak Zeytinburnu Çırpıcı’daki, eskiden tekstil sektörüne hizmet etmiş bir alanı da ‘Tasarım Merkezi’ olarak yakın zamanda restore edecekleri bilgisini paylaştı.

İmamoğlu, “Casa Botter, her şeyden önce tasarımcıların, kültür sanat aktörlerinin, Beyoğlu’nda bir süredir geri plana atılmış kişi ve kurumların bir araya geldiği bir çatı işlevi görecek” dedi.

BOTTER APARTMANI TARİHÇESİ

Birinci derece kültür varlığı statüsündeki apartman, 1900-1901 yılında, II. Abdülhamid tarafından sarayın resmi terzisi ve modacısı olan Hollandalı Maison Jean Botter için yaptırıldı.

Botter Apartmanı dönemin en ünlü mimarlarından olan Raimondo D’Aronco tarafından inşa edildi.

Bodrum, zemin ve asma Katı olan yapının, bunlar haricinde 5 katı daha bulunuyor. Ek yapı ve müştemilatla toplam 3.137 metrekare alana sahip.

Botter Apartmanı, Botter Ailesi’nin Paris’e göç etmesinden sonra birçok kez el değiştirdi.

Botter Apartmanı, Art Nouveau isimli sanat akımının İstanbul’daki ilk örneği olduğu da biliniyor.