İhale çalışanlara kaldı

Altivi operasyonunda yargıç karşısına çıkan 23 kişiden 3ü tutuklandı.Germiyanlıgil'in de aralarında bulunduğu 20 kişi tutuksuz yargılanacak

İhale çalışanlara kaldı

Türkiye'nin internet üzerinden kapalı teklif usulü ile ihaleyle satış yapan ilk internet sitesi olan ve hafta içinde İstanbul Bilişim Suçları ve Sistemleri Şube Müdürlüğü ekiplerince düzenlenen operasyonla, arasında şirket sahibi, genel müdürü ve finans müdürü ile birlikte 23 üyesi gözaltına alınan Altivi.com şirketindeki milyonlarca YTL'lik vurgunun, şirket server'ının incelenmesiyle ortaya çıktığı öğrenildi. Mahkemeye sevk edilen Mehmet Germiyanlıgil'in verdiği ifadede "Benim olup bitenlerden haberim olmamıştır. Ne yaptıysa çalışanlar yapmıştır. Ben de mağdurum" dediği öğrenildi. Germiyanlıgil'in de aralarında bulunduğu 20 kişi tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Duruşmada sonunda Atilla Genç, Gürsel Koca ve Kamil Serhat Akbulut tutuklanarak, Ümraniye Cezaevi'ne konuldu.

1 KİŞİ 25 KEZ OTOMOBİL KAZANDI

Altİvİcİ’lerİn Ankara grubunun 205 ihaleden 92’sini aldığı, ihaleleri hep aynı 40-50 kişinin kazandığı, tek 1 kişiye ise 25 kez otomobil çıktığı görüldü. Noter huzurunda olduğu ilan edilen çekilişlerde de notere rastlanmadı.

Polis, sanal ihalelerle milyonlarca lira vurgun yaptığı iddia edilen altivi.com çetesinin tüm ayrıntılarını deşifre etti. Mehmet Germiyanlıgil’in sahibi olduğu altivi.com’un çalışanlarının 6 ayrı suça karıştıkları belirlendi. Polisin “Son Teklif” adını verdiği operasyonda çökertilen çete ile ilgili ilk işlemler 2007 yılının Kasım ayında başladı. Her şey B.T. adlı bir mağdurun Kadıköy Savcılığı’na altivi hakkında suç duyurusunda bulunmasıyla başladı.

 ‘603 teklif verdim, olmadı’

B.T., açılan bir otomobil ihalesine 603 kez teklif verdiğini, her teklif için kredi kartı ile 10 YTL ödeme yaptığını ve toplamda siteye 6 bin 30 lira ödemesine rağmen ihaleyi kazanamadığını söyledi. Site yöneticilerine başvurduğunu ve kendisine önce ödedeği bu para karşılığında başka bir ürün alabileceğinin söylendiğini ifade etti. Ama daha sonra ödediği paraya hizmet bedeli adı altında el konulduğunu söyledi.

6 ayrı suç işlemişler

Polis, Mehmet Germiyalıgil’in sahibi olduğu firmanın tüm yöneticilerinin ihalelerde verilen teklifleri bilgisayar sisteminde görebildiklerini belirledi. Sisteme göre ihaleyi kazanabilmek için en yüksek teklifi vermenin yanı sıra o teklifin de tek kişi tarafından verilmesi gerekiyor. Sitede yapılan bir açık artırma işleminde, katılımcıların verdiği en yüksek teklifi gören site yetkilileri durumu kendi adamlarına bildirerek verilen teklifin üzerinde bir teklif verdirdikleri anlaşıldı. Böylelikle her ihaleyi kazanıyorlardı.

Altivi çalışanlarının ihalelere girmeleri yasak olmasına rağmen, birçok personel ihaleler için teklif verip, teklifleri şirket bilgisayarlarından takip ediyordu. Kendi üzerlerine olmayan şirket dışından birinin kredi kartını kullanarak artırma yapıyor ve birçok ihaleyi kazanıyorlardı.

Hediyeler verilmedi

Altiviciler ihalelere girip kazanan kişilerin hediyelerini de teslim etmedi. Site yöneticileri kazananlara, çok sıra olduğunu ve beklemeleri gerektiğini söylerken, polis bunu ihale çetesinin bir başka suçu olarak kayıtlara işledi.

Ankara bağlantısı

Altivi’nin anlaşmalı olduğu grupların bir kısmının da Ankara’da olduğu ortaya çıktı. Çetenin Ankara grubunun sadece otomobil ihalelerine girdiği ve açılan 205 ihalenin 92 tanesini bu grubun kazandığı belirledi. 600 bin üyeli sitede ihaleleri genelde 40-50 kişinin kazandığı, 1 kişinin 25 araba aldığı da polis tarafından belirlendi.

Baskında ele geçenler

Polisin düzenlediği operasyonda yakalanan zanlıların kaldıkları yerlerde yapılan aramalarda 1 server, 22 hard disk, 22 dizüstü bilgisayar, 10 taşınabilir disk, 6 LCD televizyon, 10 bilgisayar, 20 cep telefonu, 3 oyun konsolu, 1 klima, 80 adet cd ve çok sayıda doküman ele geçirildi. Operasyondan önce toplam 140 kişinin çete hakkında şikayetçi olduğu ancak operasyondan sonra yüzlerce kişinin suç duyurusunda bulunduğu açıklandı.

GERMİYANLIGİL: Benİ de dolandırdılar

“Suç işlemek için örgüt kurmak” ve “Teşekkül halinde kredi kartı dolandırıcılığı ve Bilişim Suçu İşlemek” suçundan işlem yapılan aralarında Mehmet Germiyanlıgil ile Serhat Akbul’un bulunduğu ikisi kadın 23 kişi Kadıköy Cumhuriyet Savcılığı’na sevk edildi. Sitenin sahibi Mehmet Germiyanlıgil suçlamaları kabul etmeyerek “Beni de dolandırdılar. Ben de mağdur oldum” diye kendini savundu.

PARİSE TATİLE GİDECEKTİ, YURTDIŞI YASAĞI GELDİ

Mehmet Germiyanlıgim uğruna eşinden ayrıldığı Derin Mermerci ile birlikte dün Fransa'ya uçacaktı. Gözaltına alınınca biletler yandı. Mahkemenin verdiği yurtdışı yasağı ile de paris tatili hayalleri suya düştü.

 İŞTE 5 ADIMDA VURGUN
1- Server'ın yanına ikinci bir server yerleştirilerek teklifler görüldü.

2- En yüksek teklifin aynısını vererek gerçek müşterinin verdiği teklifi kırdı.

3- İkince server üzerinden önemli ihaleler esnasında siteye ataklar gerçekleştirilerek katılımcıların teklif vermesi engellendi.

4- Kanunen girmemeleri gereken ihalelere yedek server'lar üzerinden girildi.

5- Başkalarının kredi kartları üzerinden ihalelere katılıp ardından kazanılan ürünün tekrar şirkete yönlendirildiği tespit edildi.

 Haberturk

Konular Eski Arşiv