İrem Helvacıoğlu: "Şiddet sahnelerinde zorlanıyorum"

‘Sen Anlat Karadeniz’de şiddet gören "Nefes" karakteriyle seyircinin gönlünü feth eden İrem Helvacıoğlu, dışarıda kendisini gören seyircilerinin “Ben de buna benzer şeyler yaşıyorum/yaşadım’’ dediklerini söyledi.

İrem Helvacıoğlu: "Şiddet sahnelerinde zorlanıyorum"
Akşam'dan Bilgen Bülbül'ün röportajı...

Siz şiddet sahnelerini oynarken neler hissediyorsunuz?

Her şeyiyle çok gerçek, öncelikle bunu söylemeliyim. Psikolojisi zor. Bazen uygulanan fiziksel şiddetin ne kadar rol olduğunu bilsem de gerçek olduğunu bilmek işimi zorlaştırıyor.

Çoğu sahnede etkileniyorum, durduramıyorum kendimi. ‘Neden?’, ‘Nasıl yapar bir insan bunu?’ diye soruyorum.

Maalesef ‘Gerçekten bunu yaşayan insanlar var’ diyorum.

İzleyiciden nasıl tepkiler alıyorsunuz?

‘Nefes ağlamasın artık’, ‘Hakkını veriyorsunuz’ diyorlar. Bazen ‘Ben de buna benzer şeyler yaşıyorum/yaşadım’ diyorlar. İşte o zaman çok zorlanıyorum. Ama susulan konuyu konuşup derdimizi anlatmaya çalıştığımızı bilerek bunları duymak çok güzel…

Çekimler Karadeniz’de gerçekleşiyor. Alışabildiniz mi oralara?

Karadeniz’in doğası harika… İnsanları çok içten ama bir havası var, insana dört mevsimi bir günde yaşatan cinsten. Yayla havası alınca alışıyor insan…

Sizce yapımda seyirciyi çeken şey ne oldu?

Öncelikle gerçek oluşu seyirciyi kendine çekti. Etrafımızda bir şekilde gördüğümüz, rastladığımız kişilerin bu tarz olaya nasıl tepki gösterdiklerini yansıtıyor.

Aklınıza gelebilecek bütün çatışmalar var bu hikâyede… Şiddete karşı çıkan da destekleyen de yardım eden de başka türlü şiddet gösteren de… Ama dizimizde bütün cümleler çok gerçek.

Oyunculukta dram oynamak zordur derler. Siz de öyle mi düşünüyorsunuz?

Bence her ikisinin de zorluğu var. Komedi ve dram içinde kendine uygununu bulmak ve en önemlisi oynadığın karaktere inanmak lazım… İnandığını karşındaki seyirciye anlatabilmek çok önemli…

Senaryo mu oyuncuyla yoksa oyuncu mu senaryoyla parlar?

Bence ikisi birbirini destekler. Senaryo beni zorladığında içimde ne varsa karaktere inanarak dökerim. Senarist daha da destekler.

NEFES GİBİ GÜÇLÜYÜM

Hiçbir şeye boyun eğmeyen bir kadına hayat veriyorsunuz. Gerçek hayatınızda Nefes kadar asi misiniz?


Bence güçlü bir kadın Nefes… Bir kadının olması gerektiği gibi birinin onu yönlendirmesine, şiddetine aşağılamasına her şeye cevabı, zekâsı, yüreği ve gücü var. Ben de güçlüyüm, haksızlığa gelemem, işimi en iyi şekilde yapmak isterim. Bu yönüyle benziyoruz sanırım (gülüyor).
Konular Röportaj