Irene'yi bırak Katrina'ya bak!

Tarihteki en büyük ve yıkıcı kasırgalardan biri olan Katrina, 2005 yılında Bahamalar’da oluşup Meksika Körfezi’nde güçlenerek ABD’nin güney kıyılarını, yerle bir etti...

Irene'yi bırak Katrina'ya bak!

TARİHTEKİ en büyük ve yıkıcı kasırgalardan biri olan Katrina, 2005 yılında Bahamalar’da oluşup Meksika Körfezi’nde güçlenerek ABD’nin güney kıyılarını, özellikle Mississippi ve Louisiana eyaletlerini, kelimenin tam anlamıyla yıkıp geçti; arkasında 1850 ölü ve 100 milyar dolardan fazla zarar bırakarak kayboldu. Katrina’dan tam 6 yıl sonra gelen Irene ise yarattığı dehşet ve korku kadar olamadı. Irene Kasırgası’nın faturası, 44 ölü ve 7 milyar dolarlık maddi hasarda kaldı. Uzmanlar, Katrina’nın açtığı derin yaraların bugün bile tam olarak sarılamamış olduğuna dikkat çekiyorlar.

SELLER VE ÇAMUR

Irene’nin de Katrina gibi acımasız olacağından korkuluyordu, ancak tahminlerin çoğu hayata yansımadı. Connecticut ve Vermont eyaletleri ise hâlâ Irene’nin getirdiği yağmur ve sellerle boğuşuyor. 5 milyon kişi de elektriğe kavuşmayı bekliyor. Yetkililer, yağmur ve seller nedeniyle toprağın çok yumuşadığına, bu nedenle ağaçların devrilerek can kayıpları yaşanabileceğine dikkat çekiyorlar. New York ve kuzeyinde, seller en büyük endişe kaynağı olarak gösteriliyor.

ZARAR 7 MİLYAR DOLAR

Başkan Barack Obama, Irene’nin bıraktığı hasarın onarımı için her türlü desteği vereceklerini söyledi. Irene’nin, 3 milyar doları sigortalı olmak üzere 7 milyar dolarlık maddi hasar verdiği belirtildi. Amerikan Federal Acil Durum Teşkilatı’nın (FEMA) Başkanı Craig Fugate, nehirlerin yükseleceğini ve sellerin bir süre daha devam edeceğini açıkladı. ABD Kızılhaçı ise 27 bin kişiye geçici barınak sağladığını duyurdu.

Eyalet bazındaki maddi hasar, en çok New Jersey (2.1 milyar dolar) ve New York’ta (2 milyar dolar) meydana geldi. Kuzey Carolina’da ise 1.4 milyar dolarlık hasar olduğu belirtildi. Connecticut ve Vermont’ta da toplam maddi hasarın en az 2 milyar dolar olabileceğine işaret ediliyor. Connecticut’ta, 89 yaşındaki bir kadının, düşen bir ağaç dalının enerji nakil hattını da taşıması sonucu yanan evinde can vermesi ise, Irene kasırgasının duyanları en çok üzen öyküsü olarak anılıyor.

‘Irene Kasırgası Tanrı’nın Demokratlara bir mesajı!’

CUMHURİYETÇİ Parti içindeki adaylık yarışında adı öne çıkmaya başlayan Temsilciler Meclisi MinnesotaMilletvekili Michele Bachmann (55), Irene Kasırgası’nın “Tanrı’nın başkent Washington’daki Demokrat Partili politikacılara gönderdiği birmesaj” olduğunu öne sürdü. 2012’de ABD’nin ilk kadın Başkanı olmak isteyen Bachmann, bu konuşması sırasında gülüşmelerle karşılaştı. Bachmann, “Amerikan halkı bu zamana kadar sabretti. Şimdi Tanrı’ya karşı sorumluluğumuzu yerine getirmenin zamanı” dedi.

IRENE'Yİ BIRAK KATRİNA'YA BAK

ATLANTİK Okyanusu açıklarında oluşan yeni bir tropikal fırtınanın, Amerika kıtasının doğu kıyılarına doğru ilerlediği bildirildi. Tropikal fırtına Katia’nın 2011 kasırga mevsiminin isim verilen 11. fırtınası olduğu açıklandı. ABD’nin Ulusal Kasırga Merkezi yetkilileri, Katia fırtınasının Atlantik Okyanusu’nda bulunan Yeşil Burun Adaları’nın 855 kilometre güneybatısında oluştuğunu ve hızla kuzeybatı yönüne doğru hareket ettiğini belirttiler. Yetkililer, fırtınanın tehlikesini ölçmek için henüz erken olduğunu söyledi.