İşitme kaybı olanlar, dokunarak müzik dinleyebilecek

Bilim insanları, işitme kaybı olanların dokunarak müzik dinlemelerine imkan tanıyacak yeni bir teknolojinin prototipini geliştirdi.

İşitme kaybı olanlar, dokunarak müzik dinleyebilecek

Independent Türkçe'nin haberine göre bilim insanları, işitme kaybı olanların dokunarak müzik dinlemelerine imkan tanıyacak yeni bir teknolojinin prototipini geliştirdi.

LNCS akademik dergisinde tanımlanan bu prototip, "dokunsal illüzyonlar" kullanıyor ve monofonik müziği titreşime dayalı somut uyaranlara dönüştüren bir algoritmadan oluşuyor.

İspanya'daki Malaga Üniversitesi'nden araştırmacılar yaptıkları açıklamada, "Gönderilen asıl uyarana farklı bir tepki almak için sinir sistemini 'hacklemek' gibi" dedi.

Araştırmacılar çalışmada, müziğe ilişkin özellikleri ve yapıları "titreşim dokulu uyaranlara" dönüştüren bir algoritma geliştirdi.

Bu algoritma müziğin özelliklerini ve yapılarını, sesin "sembolik tasvirlerini" yaratan Müzik Enstrümanları Dijital Arabirimi (MIDI) dosyalarından alıyor.

Çalışmanın ortak yazarı Paul Remach, "Bu, müziği haritalamaya benzer bir şey" açıklamasını yaptı.

50'den fazla gönüllünün katıldığı çalışmada, "dokunsal illüzyonların" düzeninin katılımcılarda olumsuz duygulara göre daha fazla olumlu duygu tetiklediği ve orijinal müziğinkinden farklı bir duygusal tepki uyandırdığı öne sürülüyor.

Araştırmada bilim insanları, "Ritim, tempo ve melodi gibi müziğe ilişkin özellikler çoğunlukla dokunsal illüzyonların düzeninde tanımlanabilse de orijinal sesinkinden farklı bir duygusal tepkiye sebep oldu" açıklamasını yaptı.

Bilim insanları daha sonraki çalışmalarda titreşimin yönündeki ve konumundaki değişiklikler de dahil algoritmanın işlediği müzik özelliklerinin yelpazesini geliştirip genişletmeyi umuyor.

Araştırmacılar, "Cildin algılanabilir frekans aralığı işitme sistemininkinden daha düşük olduğu için zorlu bir süreç, bu da müziğin bazı özelliklerinin kaybına yol açabilir" diye açıkladı.

Bilim insanları prototipin, konserlere rahatça getirilebilecek akıllı telefonlar gibi teknolojik cihazlara kolayca aktarılabilecek, taşınabilir bir terminalin önünü açacağına inanıyor.

"Uzun vadede başarmak istediğimiz şey, duymayan insanların müzik dinleyebilmesi" diyen Dr. Remach, bu teknolojinin ruhsal bozukluklara yönelik terapi ve ağrı tedavisi için de geliştirilebileceğini ekledi.