İsrail-Filistin gerilimi artıyor!

İsrail Savunma Kuvvetleri'ne bağlı hava ve kara birliklerinin Gazze'ye girdiği açıklandı. İsrail'in operasyon tarihi olarak kuruluş tarihi olan 14 Mayıs'ı seçmesi dikkat çekti.

İsrail-Filistin gerilimi artıyor!

Sözcü Gazetesi'nin haberine göre İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne hava ve kara operasyonu başlatıldığını duyurdu. İsrail operasyon için kuruluş tarihi olan 14 Mayıs’ı seçti.

Operasyona ilişkin açıklama yapan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, “Hamas’a çok ağır bir bedel ödeteceğimizi söyledim, bunu yapıyoruz ve büyük bir güçle devam edeceğiz. Son söz henüz söylenmedi ve bu operasyon gerektiği sürece devam edecek” ifadesini kullandı.

Hamas tarafından yapılan açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi’ne son birkaç dakika içinde 150’den fazla hava saldırısı gerçekleştirdiğini ifade etti.

İSRAİL’İN BİRÇOK KENTİNDE SİREN SESLERİ YÜKSELDİ

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik hava saldırı devam ederken, can kayıpları giderek artıyor. İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği hava saldırılarına Hamas tarafından İsrail'de birçok kente 100 roket fırlatarak karşılık verdi.

Roketler başta başkent Tel Aviv'de yer alan Ben Gurion Uluslararası Havaalanı olmak üzere, Aşkelon, Aşdod, Shfela bölgesi ve Ramla kentlerinde sirenleri ve hava savunma sistemlerini harekete geçirdi. Saldırı sırasından Ben Gurion Uluslararası Havaalanı'nda yükselen siren sesleri nedeni ile vatandaşlar panik halinde kaçışmaya başlarken, Ramla'da ise bir evin yanına roket düşmesi sonucu yangın çıktı.

Hamas’ın silahlı kolu El Kassam Tugayları tarafından yapılan açıklamada, İsrail ordusunun işlediği suçlara tepki olarak Aşdod ve Aşkelon şehirlerinin bombaladığı duyurularak, “El Kassam Tugayları, İsrail ordusunun sivilleri ve evleri hedef almasına, çocukların ve kadınların öldürülmesine yanıt olarak Aşdod ve Aşkelon şehirlerine 100 füzeyle büyük bir füze saldırısı başlattı” denildi.

Öte yandan İsrail'in Aşkelon kentine roketlerin düşmesi sonucu pek çok mahallede elektriklerin kesildiği bildirildi.

GAZZELİLER EVLERİNİ TERK ETMEYE BAŞLADI

İsrail güçlerinin Filistin’in Beyt Hanun kentine ve Gazze Şeridi’nin kuzeyinde yer alan Umm Al-Nasr köyüne düzenlediği topçu bombardımanı nedeniyle 1 çocuğun hayatını kaybettiği, 15 kişinin ise yaralandığı belirtilmişti. Bölgede bombardıman sonucu birçok evin hasar gördüğünü bildiren yetkililer, bölgelerdeki sivillerin evlerini terk etmek zorunda kaldıklarını ifade etti.

GÜNEY LÜBNAN’DAN İSRAİL’E ROKET ATILDI

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik hava saldırıları devam ederken, Lübnan'dan İsrail'e roket saldırısı düzenlendi. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) tarafından yapılan açıklamada, Güney Lübnan'dan İsrail'in kuzeyine 3 adet roket atıldığı bildirilirken, roketlerin boş alana düştüğü aktarıldı. IDF, roket saldırısını kimin yaptığına dair henüz bir açıklama yapmadı.

İsrail medyasında yer alan haberlerde, roket saldırısında hava savunma sistemlerinin devreye girmediği ve bölgede sirenlerin çalmadığını ifade etti. Olayda ölen ya da yaralanan bildirilmedi. Lübnanlı bir askeri kaynak basına verdiği demeçte ise, roketlerin Hizbullah tarafından değil Filistinli bir grup tarafından fırlatıldığını iddia etti.

Lübnan güvenlik servislerinden bir sözcü ise, roketlerin Lübnan’ın güneyinde yer alan Filistin mülteci kampı bölgesinden atıldığını öne sürdü. İsrail’e atılan roketlerin kaynağı belirsizliğini korurken, soruşturmanın devam ettiği bildirildi. Roketlerin Rashidieh mülteci kampı civarından atıldığı iddia edildi.

ÖLÜ SAYISI YÜKSELİYOR

İsrail düzenlediği hava saldırısı ile Gazze Şeridi’nin güneyindeki Refah ile Beyt Lahya'yı vurdu. Saldırılarda Refah'da bulunan bir polis merkezi, Beyt Lahya kentinde bir tarım arazisi hedef alındı.

Saldırı sonucu Refah'taki polis merkezi tamamen yıkılırken Beyt Lahya'daki tarım arazisinde çıkan yangında büyük hasar meydana geldi.

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik hava saldırıları gece gündüz aralıksız devam ederken, saldırılarda çok sayıda sivil hayatını kaybetti. Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında can kaybının 28'si çocuk, 15'i kadın olmak üzere 109'a yükseldiğini, 621 kişinin de yaralandığını açıkladı.

CADDE ÜZERİNDEKİ SİVİLLERİ VURDULAR

İsrail, Gazze Şeridi'nde sivilleri hedef almaya devam ediyor. Gazze'nin güneyinde yer alan Sabra Mahallesi'ndeki Al Thalatiny Caddesi üzerinde İsrail tarafından daha önce vurulan bir noktada yaralılara yardım eden sivilleri insansız hava aracı (İHA) ile vurdu.

Filistinli kaynaklar saldırılar sonucu 4 kişinin hayatını kaybettiğini, 6 kişinin yaralandığını aktardı. İsrail'in sivilleri hedef aldığı saldırı anı anı çevrede bulunan vatandaşlar tarafından cep telefonu ile anbean kayıt altına alındı.

ULUSAL İSLAM BANKASI HEDEF ALINDI

İsrail, Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarını sürdürürken dün Ulusal İslam Bankası'nın Bureyc Mülteci Kampı'nda bulunan şubesini hedef almıştı. Hava saldırısında yerle bir edilen binanın enkazı görüntülendi. Saldırılar nedeniyle kullanılamaz hale gelen binadaki faaliyetler ise diğer bankalara yönlendirildi.

BİR ÜLKE DAHA UÇUŞLARI DURDURDU

Polonya ulusal havayolu şirketi LOT, Tel Aviv uçuşlarını bugünden itibaren askıya aldığını açıkladı. Şirket, söz konusu kararın alınmasında son günlerde İsrail ve Gazze Şeridi’nde yaşanan olayları gerekçe gösterdi.

LOT Basın Sözcüsü Krzysztof Moczulski, “Bugünkü uçuş dahil Tel Aviv’e gerçekleştirilecek tüm uçuşlarımızı askıya aldık. Uçuşların yeniden açılması İsrail’deki durumun gidişatına bağlı. Her seferinde güvenlik analizi yapıp kararlarımızı bu doğrultuda alacağız. Ancak önümüzdeki birkaç gün içerisinde Tel Aviv’e uçmayacağımızı varsayıyorum” ifadelerini kullandı.

LOT, haftada 3 kez Varşova-Tel Aviv seferi düzenliyordu. Daha önce de British Airways, Virgin Atlantic, Iberia, United Airlines, American Airlines, Delta Air Lines firmaları Tel Aviv uçuşlarını askıya aldıklarını duyurmuştu.

BM GÜVENLİK KONSEYİ PAZAR GÜNÜ TOPLANACAK

ABD’nin BM Büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield, “BM Güvenlik Konseyi pazar günü İsrail ve Gazze’deki durumu görüşmek üzere toplanacak” dedi.

BM GENEL SEKRETERİ GUTERRES’TEN ÇAĞRI

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, “Bayram ruhuna olan saygımdan dolayı, Gazze ve İsrail’deki düşmanlıkların derhal hafifletilmesi ve durdurulması için çağrıda bulunuyorum. Zaten çok fazla masum sivil öldü. Bu çatışma ancak tüm bölgede radikalleşmeyi ve aşırılığı artırır” dedi.

ABD, 120 PERSONELİNİ İSRAİL’DEN TAHLİYE ETTİ

ABD Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, bölgede devam eden şiddet olayları nedeniyle önlem olarak, ABD Hava Kuvvetlerine ait C-17 nakliye uçağı ile yaklaşık 120 personelini İsrail’den tahliye ettiği kaydedildi

ABD, VATANTAŞLARINI UYARDI

ABD, devam eden çatışmalar nedeni vatandaşlarını İsrail’e seyahat etmemeleri konusunda uyardı.

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, İsrail ile Hamas arasında devam eden şiddet çatışmalar nedeniyle İsrail, Batı Şeria ve Gazze için Seyahat Uyarısı seviyesinin yükseltildiği belirtildi. Korona virüs (Covid-19) vakalarında yaşanan azalma sonucu “Seviye 2’ye” düşürülen Seyahat Uyarısı’nın, “Seviye 3’e” yükseltildiğini belirten Bakanlık, “Roketler Gazze çevresini ve Kudüs dahil, güney ve orta İsrail’deki bölgeleri etkilemeye devam ediyor. İsrail genelinde protesto ve şiddet olaylarında belirgin bir artış yaşandı. Son şiddet olayları arasında vandalizm, taş fırlatma, araçların yakılması ve yoldan geçenlere saldırılar yer alıyor. Protestolar ve şiddet, hemen hemen hiçbir uyarı olmadan meydana gelmeye devam edebilir” ifadelerini kullandı.

BATI ŞERİA'DA GAZZE'YE DESTEK PROTESTOLARI

Batı Şeria’nın Nablus, Cenin, El-Halil, Tulkarim ve Kalkilya'da Gazze'ye destek protestoları için Filistinliler sokaklara döküldü. Bazı şehirlerde halk araçları ile konvoylar oluştururken, bazılarında ise meydanlarda İsrail karşıtı ve Gazze'ye destek sloganları attılar. El Halil’de ise Filistinli protestocular ile İsrail polisi arasında çatışma çıktı.

“İSRAİL'İN BU HUKUK TANIMAZ TAVRININ SON BULMASI İÇİN NE GEREKİYORSA YAPACAĞIZ”

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne kara harekatı başlatmasına ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yaptı.

Altun, “İsrail, katliamlarına ve terör eylemlerine aralıksız bir şekilde devam ediyor. İşgalci İsrail, yıllardır hukuksuz bir şekilde her türlü insan hakkını ayaklar altına alarak abluka altında tuttuğu Gazze'ye şimdi de kara operasyonu başlatıyor. Filistin için uluslararası her platformda mücadele etmeye devam edeceğiz. İsrail'in bu hukuk tanımaz tavrının son bulması için ne gerekiyorsa yapacağız. Mücadelemiz Filistin tam anlamıyla özgürlüğüne kavuşana dek sürecektir. Bu hukuksuzluk ve işgal derhal son bulmalıdır” ifadelerine yer verdi.

“TÜRKİYE FİLİSTİN HALKININ YANINDA OLMAYA DEVAM EDECEKTİR”

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları, yeni katliamların habercisidir. İsrail'in hukuk dışı ve işgalci tavrına karşı tüm dünyayı acilen sorumluluk almaya davet ediyoruz. Türkiye Filistin halkının yanında olmaya devam edecektir” ifadelerini kullandı.

Konular İsrail Filistin