İstanbul dünya e-Ticaret merkezi olacak

e-Ticaret’in Davos’u olarak nitelendirilen World E-Commcerce Forum İstanbul’da başladı.

İstanbul dünya e-Ticaret merkezi olacak

Türkiye Gazetesi'nden Ömer Temür'ün haberine göre İstanbul WOW Kongre Merkezinde 9. defa kapılarını açan forum, 34 ülkeden 20 binden fazla katılımcıya ev sahipliği yapıyor. Forum dâhilinde 150 bin iş görüşmesi gerçekleştirilmesi ve 2,5 milyar dolarlık bir hacme ulaşılması bekleniyor.

WORLDEF Başkanı Ömer Nart, dünyanın önde gelen pazar yerlerini İstanbul’da ağırladıklarını belirterek, “Foruma katılan pazaryerlerinin e-Ticaret pastasındaki payı 250 milyar dolar. Yüzde 1 pazar payı alsak 2,5 milyar dolar eder. Türkiye’nin e-İhracat’ının 2-2,5 milyar dolar olduğu göz önüne alındığında bu forum ile ihracatı rahatlıkla ikiyi katlayabiliriz” dedi.

World E-Commcerce Forum’una rekor katılım olduğunu dile getiren Nart “İğne atsan yere düşmüyor. 20 bini üzerinde katılımcı var. Bu bir rekor. Bunun sebebi şu: 2019 yılında e-Ticaret yapan  işletme adedi 56  bin iken, 2020 yılında pandemi ile birlikte 254 bin adede 2021 yılında 484 bin adede çıktı. Bu sene ise 600 bin adet olması bekleniyor. Bu kadar e-Ticaret yapan şirketin olduğu bir ülkede 20 bin çok büyük bir sayı değil. Daha gidecek çok yolumuz var” diye konuştu.

2023 hedefini ise 100 bin kişi olarak belirlediklerini ifade eden Nart şunları kaydetti: "World E-Commcerce Forum İstanbul bölgenin en büyük etkinliği. Bu forumu bütün dünyanın en büyük e-Ticaret etkinliği hâline getirmek istiyoruz. Beş yıl içerisinde bir milyon kişiye ulaşmayı hedefliyoruz. Bunu yapabilecek potansiyelimiz var. Şu anda eş zamanlı olarak Londra’da bir e-Ticaret etkinliği yapılıyor. Orada katılım 30-40 bin kişi. Londra’yı da geçerek İstanbul’u merkez yapacağız. Burada en büyük sıkıntı Türk insanlarının lokal kalması. Mesela Çinlileri dünyanın her yerinde ve her platformda görürsünüz. Türklerin de kabuğunu kırması gerekiyor. Bunu bu forum ile yapacağız."