İstanbul'da çıldırtan güzergâhlar!...

Sabah ve akşam saatlerinde sürücüleri canından bezdiren trafik işkencesi iyice içinden çıkılmaz hale geliyor. Normalde 15 dakikada gidilen mesafe, yoğun saatlerde 65 dakikayı buluyor.

İstanbul'da çıldırtan güzergâhlar!...
Milliyet'ten Mert İnan'ın haberine göre İstanbul’un ana arterlerinde gerçekleşen trafik sıkışıklığı düzeyleri ve dönemler arası yaşanan farklılıkları ortaya çıkarmak için hazırlanan Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu Lojistik Uygulamaları ve Araştırmaları Merkezi, “İstanbul Trafik Otoritmi” çalışmasından ilginç sonuçlar çıktı.

2015’in son çeyreğini kapsayan çalışmaya göre kentin Sabah trafik yoğunluğu bir önceki döneme göre yüzde 118, akşam saatlerinde ise yüzde 84 arttı. 400 bin araçtan alınan veriler ışığında hazırlanan araştırmaya göre, İstanbullu bir sürücü boş yolda yasal hız limitlerine uyarak 15 dakikada gittiği bir mesafeyi, sabah ve akşam saatlerinde 65 dakikada kat ediyor. 

Bazen 120-130 dakika

Ölçüm hesaplamaları trafiğin en yoğun olduğu 07.00-09.00 ve 18.00-20.00 saatleri arasında gerçekleştirilirken, her 30 saniyelik zaman diliminde İstanbul trafiğinde hareket eden ve üzerinde GPS takılı araçlardan toplanan veriler kaydedildi. Trafiğin en yoğun olduğu saatlerde 30 dakikada gidilmesi gereken bazı güzergahlar 120-130 dakikalık sürede kat ediliyor. İstanbul’da en sıkışık trafik ise geçtiğimiz 29 Aralık tarihinde yaşandı. E-5’te 15 dakikada gidilmesi gereken mesafe 93 dakikada, TEM’de ise 78 dakikada katedildi.

Yoğun saatlerde dayanılmaz çile

- Kozyatağı-Taksim:  17,7 km’lik mesafe trafik açık olduğunda 50km/saat sürat ile 21,2 dakikada geçilirken, yoğunluk nedeniyle 12,7 km/saat’lik hız ile 83 dakikada geçilebiliyor.

- Bakırköy-Mecidiyeköy: 80 kilometreyle açık trafikte 12 dakikada gidilen mesafe, pik saatlerde 19,9 kilometreye düşen hızı nedeniyle 48 dakikada gidiliyor.

- Taksim-Maslak: 45 kilometre araç hızıyla açık olan trafikte 14,7 dakikada gidilen mesafe, sabah ve akşam saatlerinde ortalama 15 km/saat’in altına düşen sürat nedeniyle 52 dakikada kat ediliyor.

- Cevizlibağ-Avcılar: 18,7 kilometrelik bir mesafe 50 km/saat ortalama hızla gidildiğinde 23 dakikada kat edilirken, 85 dakikada kat edilebiliyor. 

- Kozyatağı-Atatürk Havalimanı: 50 kilometrelik mesafe 50 kilometre hızla 60 dakika sürüyor. Ortalama 14,8 kilometreye düşen hız bu süreyi 209 dakikaya çıkartıyor.

Çıldırtan güzergâhlar

Pik saatlerde en yoğun güzergâh ise Kozyatağı-Atatürk Havalimanı arası. Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Serkan Gürsoy, “Farklı nokta ve araçlardan her 30 saniyede bir data verisi alıyoruz. Özel bir işletim sistemi ile depolanan dataları analiz ediyoruz. İstanbullular genelde gittiği yoldan dönmüyor. Örneğin sabah işe giderken E-5 rotasını kullanan bir kişi dönüşte farklı rota izleyebiliyor. Mecidiyeköy, Taksim, Beşiktaş, Fatih, Kadıköy gibi bölgeler ise her zaman yoğun. İstanbul’da trafikle ilgili çok ciddi sıkıntılar var. Ana rota dediğimiz, E5 VE TEM’in sıkışmaması gerekirken maalesef tam tersi yaşanıyor. Milyonlarca lira boşa gidiyor” diyor.