İstanbul'un soluk borusu betonla tıkandı

Kuzey Ormanları Araştırma Derneği, yıllardır hoyrat uygulamalar nedeniyle tahribata uğrayan Kuzey Ormanları’na ilişkin “Kuzey Ormanları Tehdit Tahrip Raporu”nu yayınladı.

İstanbul'un soluk borusu betonla tıkandı

Milliyet Gazetesi'nden Mert İnan'ın haberine göre İstanbul’daki ormanların dünyadaki 200 önemli ekolojik bölgeden biri olduğu vurgulanan raporda, 3. Havalimanı’nın yanı sıra yapımı devam eden metro projesinin de ekosisteme zarar verdiği belirtilirken, Trakya’daki sanayi ve kömür tüketiminin ciddi derecede hava kirliliği yarattığına dikkat çekildi.

Toz, gürültü, beton

Raporda, Kuzey Ormanları’nın onlarca mevkiine yeni taş ocakları açıldığı, faaliyette olanların ise kapasite artırımlarına gittiği belirtilerek şu tespitler sıralandı:

“İstanbul’un en önemli su toplama havzalarından, temiz hava koridorlarından biri olan Cendere Deresi/Vadisi tahriplere uğrayan mevkilerimizden sadece biridir. Vadi 5 yıl içinde inşaat şirketleri tarafından işgal edilmiş, şehre kuzey ormanlarının nefesini taşıyan en önemli soluk borularından biri adeta cam ve beton bloklarla tıkanmıştır. Taş çıkarılırken kullanılan patlayıcılar, servis yolları, kamyonların yarattığı gürültü ve trafik, orman ekosisteminin büyük ölçüde tahrip etmesinin yanı sıra, orman köylerini de yaşanmaz hale getirmektedir. Çöp depolama ve yakma tesisleri Çöp bertarafı tüm şehirlerin en önemli sorunlarından birisidir. Fakat atıkların kontrolsüz olarak depolanması hem küresel ısınmaya sebep olmakta hem de toprak, yeraltı ve yüzey sularının kirlenmesine neden olmaktadır. Çöp içindeki maddeler depolama alanlarında zamanla bozularak en önemli sera gazı olan metan ve karbondioksit gazlarına dönüşmektedir. Bir ton çöpten yaklaşık olarak 200 metreküp depo gazı oluşmaktadır.”

Konular İstanbul