İzmir bu haberle çalkalanıyor!..

İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kocaoğlu, Tire’de köy tüzel kişiliklerinden kalan malların satışının yapılmadığını iddia etti. Ancak gazetelerde çıkan resmi ihale ilanları Kocaoğlu’nun sözlerini yalanlar niteliğinde.

İzmir bu haberle çalkalanıyor!..
Yeni Asır'dan Nadir Uysal'ın haberine göre Tire Belediyesi, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun yalanlamasına rağmen, ilçede yayın yapan bir yerel gazeteye köy tüzel kişiliklerine ait toplam 47 parça taşınmazdan bazılarının ihale yoluyla satış ilanını verdi. Taşınmazların maddi değerinin yaklaşık 10-17 milyon lira arasında olduğu bildirildi. CHP'nin eski İl Sekreteri Yücel Özen ve AK Parti İl Başkanı Kamil Yıldız, Başkan Kocaoğlu'nun, "Bir mal bile satılmayacak" sözleriyle yanlış bilgilendirildiğini kanıtladığını ifade etti. Satışa karşı olan partililer, gelişmeleri "Kocaoğlu'nu satışa getirmişler" diye yorumladı.

'Ben olsam satmam' demişti

Başkan Kocaoğlu, İl Özel İdaresi'nden veya Büyükşehir Belediye Yasasına göre köylerden kalan taşınmazların satılmasına karşı, "Ham yaptırmam" sözleriyle başlayan tartışma büyüdü. İlk satışın CHP'li Tire Belediyesi'nden gelmesi üzerine önce, "İhtiyacı vardır satıyordur, ben olsam satmazdım" diyen Kocaoğlu, önceki gün ilçeye giderek, CHP'li Başkanı Tayfur Çiçek'e destek verdiğini gösterdi. Kocaoğlu, "Bir tane mal satılmayacaak" sözlerinin ardından ilçeden ayrılırken yerel gazetelerde çıkan resmi ihale ilanlarından da habersiz olduğu ortaya çıktı. Hatta o ilanları, "İncir ve ceviz toplama ilanı" diye değerlendiren Kocaoğlu'nun bu sözlerinin üzerinden 24 saat geçmeden Tire'de yayınlanan bir gazeteoe 9 ayrı ilan yer aldı. Cumhuriyet, Cambazlı, Yemişler, Kaplan, Çobanköy, Dallık, Çiniyeri, Boynuyoğun ve Doyranlı mahallerinde çeşitli büyüklüklerde bulunan tarla, demirhane, zeytinlik, arsa, konut, ve meyve bahçelerinin 1 Ekim'de ihaleyle satışa çıkarılacağı ilan edildi.

'Hangi köylü alabilir ki?'

Kocaoğlu'nun önceki gün Tire'de, "Köy tüzel kişiliklerinden gelen arazileri satmıyoruz. Bu arazileri yine köylülerimize devretmek çabası içindeyiz. Bu yönde köylülerimizin kuracakları kooperatifler aracılığı ile bu malları almaları söz konusu olacak. Bizim amacımız, yaptığımız ihalelerin gayesi bu arazilerdeki ağaçların üzerindeki meyve ve ürünlerin heba olmasını engellemektir" açıklamasına eleştiriler geldi.

CHP'nin İzmir eski İl Sekreteri, İl Genel Meclisi Grup Başkan Vekili Yücel Özen, şöyle karşılık verdi: "Gazetelerde boy boy arazi satış ilanları varken halen satış falan yok, 'O incir, ceviz toplama ilanı' diyen İl Başkanımı ve Belediye Başkanımı üzülerek izliyorum. Sadece 9 parça malın satış bedelinin 15 milyon lira olduğu ifade ediliyor. Bunu hangi köylü alır?" diye konuştu.

Taşınmazların satışının AK Parti tarafından istismar edildiğini öne süren Tire Belediye Başkanı CHP'li Tayfur Çiçek'e AK Parti İlçe Başkanı Kamil Yaldız'dan sert tepki geldi. Yaldız şöyle konuştu:
"Satış kararı sadece 8 dut ağacı, 10 incir ağacıyla sınırlı değil. Belediyemize tescil edilen bu malların bazıları şartlı bağış, bazıları da mera, yaylak, kışlak vasfında olduğundu ısrarla belirtmemize rağmen, Çiçek CHP ve MHP'li meclis üyelerinin oylarıyla tamamına satış yetkisi aldı. AK Partili meclis üyelerimizin tüm uyarılarına rağmen Çiçek'in, 'Tapu Müdürlüğü bana tapu vermiş, maliki kim yazıyorsa maliki odur, gitsin tapu iptal davası açsın' sözleri meclis tutanaklarında mevcut. Satış konusunu gündeme getiren bizzat kendisidir, şimdi de iftira atıyor."

Muhtarlar tepki verdi

Kırsaldaki mahalle muhtarları satışa karşı çıkmak için birlikte hareket etme kararı aldı. Köy kahvesi, bakkal, mezarlık gibi malların da satış sırasına girdiğini öne süren Boynuyoğun Mahallesi Muhtarı Ajlan Bilik, Mehmetler Muhtarı Hüseyin Dönmez, Cambazlı Muhtarı Mustafa Soylu, Çobanköy Muhtarı Şerafettin Keser önümüzdeki günlerde bu satışları durdurmak için gerekirse eylem yapabileceklerini dile getirdi.

Delican: 'Sapla samanı karıştırmasınlar'

Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek'in 65 köyün bin 300 tapulu malını satma kararı almasının ardından Ödemiş Belediyesi'nde de 'köy malları satılıyor' şeklinde yaygara yapılmasına AK Parti İzmir İl Başkanı Bülent Delican tepki gösterdi. "Biz CHP gibi taahhütte bulunup malları satışa çıkarmadık. Daha önceki CHP'li belediye kendisine 27 milyon lira borç bıraktığı için başkan bunları satmak zorunda kaldı" diyen Delican, "Sapla samanı birbirine karıştırmasınlar. Biz vatandaşın lehine olan konularda gerekeni yapacağımızı söyledik ama diğer taraftan biz 'şöyle sattırmayacağız, böyle sattırmayacağız' naraları atanlar, çatır çatır malları satıyorlar. Çünkü Başkan sıkışmış durumda. Maaşları ödemesi, belediyeyi döndürmesi lazım. Yani sapla, samanı karıştırmasınlar. Çünkü bir grup yok biz şöyle sattırmayacağız, biz şöyle yapmayacağız diye naralar atarken çatır çatır satış kararları alıyor. Bunu nasıl halka anlatacaklar. Mevcut belediye başkanı belediyenin bir tane toplu iğnesini bile satma taraftarı değil ancak belediyeye haciz gelmesi heralde kimsenin istemeyeceği bir şey. Maalesef kalan bu borcunda kapatılması lazım. Belediye başkanı kendi cebinden 27 milyon lira veremeyeceğine göre öz kaynaklarına başvuruyor" dedi.