İzmir’de hayatı zindan eden ‘koku’

İzmir’de hayatı zehir eden ‘koku’ sorununun nedeni İZSU çıktı. CHP’li Büyükşehir Belediyesi’ne mevduat dışı para yatıran İZSU, körfezi kokudan kurtaracak proje yerine konserleri fonlamış.

İzmir’de hayatı zindan eden ‘koku’
Star Gazete'den Muammer Başkan'ın haberine göre İzmir’i günlerdir esir alan kötü koku ve çevre kirliliğinin kaynağı, Sayıştay raporlarına göre İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (İZSU) çıktı. İZSU, İzmir Körfezi için kritik öneme sahip tarama çalışmaları için planladığı 24 milyon liralık yatırımı hayata geçirmediği gibi, Sayıştay raporuna göre mevzuat dışı olarak 710 milyon TL’yi İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne aktarmış. Körfezi kokudan kurtaracak projeleri hayata geçirmeyen İZSU, konserleri fonlamayı da ihmal etmemiş.

HASTALIKLAR ARTABİLİR

İzmir Sağlık Müdürü Bediha Salnur, körfezin Fahrettin Altay bölgesinden alınan su numunelerinden normal değerlerin katbekat üzerinde kirlilik değerlerini tespit ettiklerini, orada olmaması gereken mikroorganizmaların ürediğini gördüklerini söyledi. İnsanların bu mikroorganizmalarla teması olursa mide ve bağırsak hastalıklarına sebep olacağına dikkat çeken Salnur, kirliliğin kokunun oluşmasına ortam oluşturduğunu belirtti.

CANLI KALMADI

İzmir ‘kokuya boğulmuşken’ CHP’li Büyükşehir Belediyesi’nin şehrin altyapısından sorumlu İZSU’dan, 2002-2016 yılları arasında mevzuat dışı 710 milyon 912 bin lira kendi bütçesine geçirdiği Sayıştay raporunda ortaya çıktı. İZSU’nun 30. yıl kutlamaları için bir ay içerisinde konser ve etkinlikler için 3 milyona yakın harcama yaptığı belirlendi. Büyükşehir Belediyesi’nin her yıl kötü koku yayan derelerin ıslahı için kalıcı çözüm bulmazken harcadığı 11 milyon ise çöpe gitti. İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti eski Grup Başkan Vekili Bilal Doğan, “Kocaoğlu 10 yıl önce ‘Körfezde yüzeceğim’ diyordu. Bırakın yüzmeyi burada hiç bir canlı kalmadı’’ dedi.

İZSU’nun parası büyükşehirin hesabına geçti

İzmir gündemini ‘koku’ oluştururken CHP’li İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ve bağlı kuruluşlarının yaptığı işlemleri mercek altına alan Sayıştay raporuna usulsüz para aktarımı yansıdı. Kanun uyarınca İZSU tarafından Büyükşehir Belediyesi’ne aktarılması gereken rakam 199 milyon 11 bin 488 lira olması gerekirken bu rakamın 2004-2016 arasında 909 milyon 923 bin 489 lira olduğu saptandı. Raporda, Büyükşehir’in, İZSU’dan alacağı bulunmadığı halde mevzuata aykırı olarak 2002-2016 arasında 710 milyon 912 bin lira fazla tahsilat yapıldığına yer verildi. 2017’de birçok belediye su paralarında indirime giderken İZSU’nun 3 defa zam yapması ise vatandaşın cebini kuruttu.

Bir ayda konser ve etkinliğe 3 milyon TL harcandı

Kentin altyapı sorunlarını çözmesi için çalışma yapması gereken İZSU Genel Müdürlüğü’nün kokuya çare bulmazken 2017 yılı içerisindeki harcama kalemleri en dikkat çeken detay olarak göze çarptı. Geçtiğimiz yıl İZSU’nun, 30. yılını kutlarken asli görevine para harcamayı bırakıp kutlamalar için bir ayda; konser, konferans, seminer, panel, etkinlik, tanıtım ve çeşitli törenlere 2 milyon 766 bin lira ayırdığı öğrenildi. Öte yandan yüzülebilir körfez projesi için kritik öneme sahip tarama çalışmaları için 24 milyon 134 bin lira ayrılırken, bir türlü başlanmayan bu önemli çevre yatırımın havada kaldığı, ayrılmış olan bütçenin iptal edildiği tespit edildi.

10 Milyon TL çöpe gitti

Her yıl kötü kokularla gündeme gelen ve senelerdir bitmek bilmeyen temizlik faaliyetlerine karşın hava sıcaklığının arttığı Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos aylarında yaydığı kötü koku ve çevre kirliliğiyle; halk ve çevre sağlığını tehdit eden Meles Deresi başta olmak üzere diğer dere yataklarının temizliği için bütçeden harcanan 10 milyon 955 bin liranın etkin kullanılmadığı, paranın çöpe gittiği görüldü. Harcanan bütçenin büyük oranda kireç gibi örtü işlevi üstlenen basit yalıtım maddelerine harcandığı çevresel sorunlara kalıcı ve bilimsel çözümler getirilemediği, çevreye yaydığı koku ile görüldü.