Japonya kuş gribi sebebiyle yaklaşık 10 milyon kanatlıyı itlaf etti

Japonya'nın tarım bakanlığı çok bulaşıcı kuş gribi vakalarının ülke genelinde hızla artmasıyla 2022'de kümes hayvanı çiftliklerinde rekor sayıda tavuğu itlaf ettiğini açıkladı.

Japonya kuş gribi sebebiyle yaklaşık 10 milyon kanatlıyı itlaf etti

Independent Türkçe'nin haberine göre pazartesi günü bakanlık, Tokyo'daki bir prefektörlüğün bir çiftlikte yaklaşık 930 bin tavuğun itlafına başlamasının ardından, itlaf edilen kuşların sayısının 9,98 milyona yükseldiğini belirtti.

İtlaf süreci, bazı kanatlılardaki kuş gribi vakalarının genetik testlerle doğrulanmasının ardından, Tokyo'nun kuzeydoğusundaki Ibaraki Prefektörlüğü'nün Şirosato kasabasındaki bir çiftlikte başladı.

Tarım, Ormancılık ve Balıkçılık Bakanlığı'na göre, bu sezon ülkenin 23 prefektörlüğünde doğrulanan 56 vakayla kuş gribi enfeksiyonları rekor seviyelere ulaştı.

Kümes hayvanlarının itlafı, Kasım 2020 ve Mart 2021 arasında kesilen 9,87 milyonluk bir önceki rekoru geçti.

Tavuk vebası veya kuş gribi, ticari veya evcil kuş sürülerinin tümüne birkaç gün içinde bulaşabilen, ölüme yol açabilen, kümes hayvanları ve yabani kuşlar arasında bulaşıcı bir hastalık.

Bu virüs türü kuş pisliği, salya veya bulaşık yem ve su yoluyla yayılıyor.

Geçen yılki ilk kuş gribi vakası, ekimde Japonya'nın batısındaki Okayama'daki bir kümes hayvanı çiftliğinde tespit edilmişti.

Önceki haftalarda Fukuoka prefektörlüğünde daha fazla enfeksiyon tespit edildikten sonra 430'dan fazla emu kuşu itlaf edilmişti.

Tarım bakanlığı, çiftlikleri gribin yayılmasını önleme çabalarını yoğunlaştırmaya ve kümes hayvanı çiftliklerinde kapsamlı dezenfeksiyonu sürdürmeye çağırdı.

Kuşların rekor seviyede itlafı, hazır tüketim ürünleri üreten gıda işleme şirketlerinin tedarik zincirindeki eksikliklerden şikayet etmesinin yanı sıra, ülke genelinde tavuk eti ve yumurta fiyatlarının hızla yükselmesine neden oldu.

Yetkililer, Japonya'daki son kuş gribi dalgasının göçmen kuşlardan kaynaklandığına inanıyor.

Japonya'dan itlaf haberi, Avrupa uzmanların şimdiye kadarki "en yıkıcı" kuş gribi dalgası diye adlandırdığı salgının pençesindeyken geldi.

Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA), Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi ve AB, Ekim 2021'den Eylül 2022'ye kadar 37 Avrupa ülkesinin çiftliklerinde yaklaşık 2 bin 500 kuş gribi salgınının tespit edildiğini belirtti.

EFSA'nın bildirdiğine göre, o sırada etkilenen çiftliklerde yaklaşık "50 milyon kuş itflaf edildi" ve bu sayılara önlem amaçlı itlaf edilen tavuk, ördek ve hindiler dahil değil.