Kanser aşısından sevindiren sonuç

Araştırmacılar, COVID aşılarına benzer teknolojiyi kullanan kişiselleştirilmiş bir kanser aşısının 'gerçekten umut verici erken sonuçlar' verdiğini söylüyor.

Kanser aşısından sevindiren sonuç

Türkiye Gazetesi'nin haberine göre son senelerin en sık görülen hastalıklarından biri nitekim kanser oldu. Kanser hastlığının henüz bir aşısı bulunmamakla beraber uzun süreli tedaviler sonucunda hastalığa müdahale edilebiliyor. Yapılan bir araştırmada kanser hastalarını bu noktada sevindirecek bir sonuç çıktı.

Aşı, standart tedavi gördükten sonra İngiltere Halk Sağlığı Merkezi'nin Clatterbridge Kanser Merkezi'nde baş ve boyun kanseri olan sekiz hastaya verildi. Hastaların hiçbirinde aylar sonra nüksetme görülmedi.

AŞI OLMAYAN HASTALARDA KANSER NÜKSETTİ

Bununla birlikte, kontrol grubundaki aşıyı almayan iki hastada kanserin geri döndüğü görüldü. Danışman tıbbi onkolog ve merkezdeki klinik araştırma direktörü Profesör Christian Ottensmeier, Sky News'e bulgular hakkında "ihtiyatlı iyimser" olduğunu söyledi.

TG4050 kod adlı iğne, AstraZeneca ve Oxford Üniversitesi'nin Covid aşısını üreten benzer teknolojiyi kullanan Transgene adlı bir Fransız şirketi tarafından yapıldı.

ÖZEL OLARAK HAZIRLANIYOR

Aşı, tümörlerinde DNA bulunan her hasta için özel olarak hazırlanıyor. Enjekte edildikten sonra, vücuda, tümörlerin yüzeyinde bulunanlarla aynı proteinleri oluşturması ve bir bağışıklık tepkisini tetiklemesi talimatı veriliyor.

Teoride, ameliyattan sonra kan dolaşımında kalan aynı yüzey proteinlerini sergileyen herhangi bir kanser hücresi, daha sonra T hücreleri tarafından yok ediliyor ve kanserin tutunmasını engelliyor.

Baş ve boyun kanseri için yapılan denemeye otuz hasta katılıyor.

Yarısına, geleneksel tedaviyi bitirir bitirmez aşı verilecek, diğer yarısı ise sadece nüksettiklerinde alacak.