Kanserde erken teşhisin önemi!

Ege Üniversitesi Kanserle Savaş Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ayfer Haydaroğlu, İzmir'de kanser hastalarının sayısının 100 bine yaklaştığını açıkladı.

Kanserde erken teşhisin önemi!
Yeni Asır'ın haberine göre Prof. Dr. Haydaroğlu, Türkiye'de kanser hastalığından kaynaklı ölümlerin önümüzdeki 10 yılda katlanarak artacağına dikkat çekerek, hastalığın sebepleri arasında en büyük etkenin çevresel faktörler olduğunu belirtti.

Kanser hastalığına neden olan etmenleri anlatan Prof. Dr. Haydaroğlu, "Bunların içinde en başta gelenler evresel, beslenme, genetik ve ailevi etmenlerdir. Sağlıklı olmak için her türlü şartı sağladığınızı düşünün, ama bodrum katında oturuyorsanız, bu dünyanın sahip olduğu Radon gazı kansere etken sebeplerde sigaradan sonra ikinci olarak görülmektedir. Bodrum katlarda yaşayan insanların mutlaka evlerini çok sık havalandırmaları gerekmektedir" dedi.

Kanser tedavisinde başarı alınmasında psikolojik faktörlerin rolünün önemli olduğunu ifade eden Prof. Dr. Haydaroğlu, "Kanser başlı başına bir ölüm fikri yarattığı için, birçok insan tarafından ölüme eş değer görülüyor, Bu da moral değerlerini bozmakta. Kanser, günümüzde kronik bir hastalık haline gelmiştir. Eğer erken teşhis olmuşsa, yüzde seksen ila yüzde doksan gibi bir oranla tedavi şansı bulunmaktadır. Ama insanlar kurtulanları değil de ölenleri akıllarına getirdikleri için moral değerleri düşmekte. Bu yüzden biz tedavilerimizde psiko-teknik yöntemlerden de yararlanmaktayız" dedi.